Lemezismertetők

CORPORATION 187 – Newcomers Of Sin

Kiadó: Anticulture

Weboldal: www.corporation187.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death / Thrash Metal

 

 

 

 

Érdekes, mennyi mindenre lehet egyformán rámondani, hogy thrash/death metál. Ez is az, és a Skeletonwitch is az volt, de abszolút semmi hasonlóság nincs a két banda között – eltekintve attól, hogy ez a lemez is nagyon király. A Corporation 187 egy svéd banda, zenéjük pedig – szemben az amerikai bandával – ízig-vérig modern.

Néhány meghallgatás után rájöttem, kikre hasonlít annyira nagyon ez a csoport. A német Disbeliefre. Zenei alapnak The Haunted / Hatesphere (vagy távolabbra tekintve, At the Gates) stílusú neothrash-t képzeljünk el, ám az említett zenekaroknál sokkal lassabban játszva. A nyers dühöt és agressziót sötét, nyomott hangulat váltja fel; az egész lemezt áthatja a keserűség és elidegenedettség. És mégis, a lecsökkentett sebesség semmit nem vesz el a zene intenzitásából; a szaggatott riffek és az elkeseredett énekhang gondoskodnak róla, hogy kellően súlyos maradjon az összhatás.

Bár a tempót tekintve nem annyira változatos a lemez, hiszen az összes nóta a középtempó körül mozog, mégsem válik túlzottan monotonná vagy unalmassá. Éppen elég téma van a számokon belül, és itt főleg a dobost illeti dicséret. Amellett, hogy az óramű precizitásával dolgozik, óriási fílinggel nyomja is a témákat, fantáziadúsan illeszkedve a gitártémákhoz. A gitárosok is érzéssel játszanak; a sötét, borongós témák mellett néha egy szóló erejéig villantanak is egyet. Minderre Filip Carlsson éneke teszi fel a koronát: nyilvánvalóan nagy hatással volt rá az At the Gates-es Tomas Lindberg, az övéhez hasonló kiakadt, “cipzárba szorult here”-típusú rikácsolást produkál. Mást tulajdonképpen nem tesz, de ezen a lemezen ennek nem is érzem szükségét.

A hangzás nagyon zsír, igazi svéd profi munka. Minden tökéletesen hallatszik, az arányok is nagyon rendben vannak, ugyanakkor nem lett steril, már közepes hangerő mellett is majd’ szétveti a cuccot. Mindemellett a negyvenhárom perces játékidő is ideálisnak mondható.

Az egyetlen kritikai megjegyzésem annyi, hogy az egyes nóták közül van pár, amely elmegy az ember mellett. Néha azt hiszem, hogy az éppen forgót már hallottam egyszer, holott csak eléggé egy kaptafára készültek. Némi jóindulattal akár 9-est is adhatnék, de mostanában már kiosztottam kettőt, úgyhogy egyelőre inkább kivárok. Klassz album, de vigyázat, több hallgatás kell neki, mielőtt beérik!

Hazai Terjesztő: Musicworld 2000 Bt (www.albamusic.hu)

Tracklist:

1. Provoking the Prophet
2. Newcomers of Sin
3. My Sickness
4. Question the Light
5. Suffer As One
6. Teaching the Sick, Feeding the Dead
7. Procession
8. Madhouse
9. Cardiac
10. In the New Messiah
11. Virus Nation

Pontszám: 8.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek