Lemezismertetők

CORPUS DIAVOLIS – Elixiria Ekstasis

Corpus Diavolis Cover240707

Hússütögetés a Pokolban, avagy a francia black/death metal sámánok, a Corpus Diavolis folytatja ördögi rituáléit. Lemezismertetőmben az Elixiria Ekstasis című albumukról osztom meg veletek a tapasztalataim.

A brigád bemutatásától ezúttal eltekintek, tekintve, hogy hosszabb ideje elég stabil felállásban működnek, továbbá a francia metal szintér ismert arcairól van szó. Akinek valamilyen oknál fogva eddig még nem volt velük dolga, annak annyit elárulok, hogy a srácok tudják, mire valók a hangszerek, és tudatosan használják őket, továbbá ők is az alvilág légióit toborzó Les Acteurs de l’Ombre Productions kötelékét erősítik, ámde, ha további információkra van szükséged, barátod az internet.

Témáját tekintve az Elixiria Ekstasis a Corpus Diavolis előző négy egész játékosához hasonlóan az okkult filozófia és a sátánizmus világából merítkezik, futásidőben viszont a maga tiszteletet parancsoló 58 perces hosszával magasan az eddigi leghosszabb, legförtelmesebb, véráztatta szeánszuk. Máskülönben marseille-i barátaink áldozatbemutatását hallgatva azonnal megállapítottam, hogy egy milliméterrel sem tértek el eredeti küldetésüktől, csupán luciferiánus zenéjük rituális, mocskos kazamata zengzete lett ezúttal valamivel kifinomultabb. Ezzel párhuzamosan több lett a lassú, őrlő tempó, ami kedvez a latinul éneklő kórusoknak. De szerencsére velünk maradtak a sötét recitativok és a durva, karcos angol nyelvű vokál is. Egyes tisztább hangkifejezések az érzelmek széles skáláját fedik le, azonban a varázsigéket kántáló vagy éppen liturgikus jellegű hangok – melyet én személy szerint nagyon imádok – uralják a kilenc ördögi felajánlást. A dobmunka meglehetősen változatos, amit időnként a cinek hisztérikus csikorgása tesz teljessé. Gitármű terén egyaránt akkora pusztítás van itt, hogy garantáltan kapkodni fogod a füled a jobbnál jobb gyúlékony riffek után.

A Corpus Diavolis eposzát a His Wine Be Death vezeti be. Baljós hangokkal nyit, amelyeket a férfikórus vált. Kis idő elteltével sorra érkeznek a dallamos tremolók, a robbanások, a szaggatott ritmus, majd a régi vágású metal riffek és a zárásra ismét a latinul kántáló férfikórus teszi fel az i-re a pontot. Röviden: gyilkos nyitó! A kismillió váltás rendkívül változatossá, élvezetessé teszi a korongot, ugyanakkor ezek nehezen emészthetők. Ez hatványozottan igaz a Key to Luciferian Joy-ra. Ebben a norvég vonalas számban nem keltettek valami üreges misztikus katedrális érzést, inkább mondanám be-berobbanó menetdalnak éles dallamos tremolókkal és rekedt vokállal, ugyanakkor a szikrázó cinek kisebb csatateret varázsolnak, a végjátékot pedig szintén kórusvirágzás kíséri. A Carnal Hymnody szerintem remekül keveri a régit és az új Corpus Diavolis-t, miközben hála a gitárdíszítéseknek nincs semmi nosztalgikus vagy szentimentális benne (persze az elmaradhatatlan harangokat leszámítva), hanem egyszerűen csak hozza a pompa és a dráma jól átgondolt zenekari megjelenítését. Érezni fogod, hogy ez a banda bizony tudja, hogyan valósítsa meg művészi elképzelését a lehető legjobban. Én megint a dühös dobolástól vágtam egy hátast.

A Cyclopean Adoration tartogat néhány progresszív és akusztikus meglepetést. Ezeket egy virulensebb és intenzívebb groove töltés követi, ahol a ridegebb hangok vezetik a táncot a lassan lépdelő epikus és atmoszférikus nagy pillanat előtt. A szárnyaló kórushangok az áhítat hangját hirdetik, de olyannyira melankolikus formában, hogy a 10 percig vonszoló megfeketedett ritmus már-már egy gyászszertartásra emlékeztet – echte, mint az új Rotting Christ, csak hipnotikusabb. A Vessel of Abysmal Luxury a masszív gitárvezetésével a múlt régebbi vonásait (pl. Watain) eleveníti fel, de modern, ugyanakkor páncélozott öltözéket viselve, így élvezhetőség szempontjából a maximumot nyújtja. A Golden Chamber egy másik megrázó ügy, érdekes variációkkal és egy csipetnyi disszonáns rosszindulattal, az okkult black metal mesterkurzusa. Gyönyörűen kísérteties, ahogy a gitárok gyászosan jajgatnak, éles kontrasztot adva a torokhangú üvöltéseknek és a monoton kéntálásnak, amelyek mintha a kétségbeesés legmélyebb bugyraiból törnének elő.

Következik a dalok utolsó démoni hármasa. Vokál pillanatok szempontjából az egyik legagresszívebb a Menstruum Congressus. Mintha a már-már Marduk-i torokéneket egy horgokkal kicicomázott Nightbringer riffágyra ültetnék, mindez alatt pedig a harci dobok a Pokol eltorlaszolt lejáratait robbantgatják. Az Enfleshed in Silence egy rövid, valamelyest álomszerű, de azért hangulatos insturmentális felvezető az utolsó záró monstrum, a Chalice of Fornication előtt. Ez a pálya pszichedelikus bevezetéssel indít, majd jön az építkezés. Előbb a sámándobok, majd az akusztikus gitár (valójában szitár) húrjai pattannak, utána bekapcsolódik a dobolás tompa kattogása, és végül a morgó, telt basszus. A nyugodt indítás persze csak arra vár, hogy a dobok belobbantsák, majd a megszentségtelenített tombolást a recitativok fokozatosan visszamerítik a lassúságba. Ez egy olyan kompozíció, amelyet karrierjének ebben a szakaszában csupán ez a zenekar tudott összerakni.

Az ördögi zene körüli hangmérnöki teendőket a legjobbak egyikre, George Emmanuel-re (Lucifer’s Child) bízták. De nemcsak a zenei oldal különleges, hanem Cristóbal López (Kerbcrawlerghost) a paráznaságot és bujaságot hirdető borítója is, melyhez ráadásként Bael külön kalligráfiát is készített.

Az Elixiria Ekstasis-t elsősorban a black metal mániásoknak ajánlom, illetve azoknak, akik elvárják a zenétől, hogy kicsit messzebbre tolják az ismert határokat, ugyanakkor nem esnek rettenetes túlzásokba. Ugyan akad egy-két dolog, amit lehetett volna másképpen csinálni, de azért ez nálam még bőven 10-es.

Kiadó: Les Acteurs de L’Ombre Productions
Kiadás éve: 2024
Stílus: Black Metal
Webfacebook.com/CorpusDiavolis

Tracklist:

  1. His Wine Be Death
  2. Key To Luciferian Joy
  3. Carnal Hymnody
  4. Cyclopean Adoration
  5. Vessel Of Abysmal Luxury
  6. The Golden Chamber
  7. Menstruum Congressus
  8. Enfleshed In Silence
  9. Chalice of Fornication

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek