Lemezismertetők

CORRUPTION – Bourbon River Bank

Kiadó: Mystic Prod.

Weboldal: www.corruption.pl

Kiadás éve: 2010

Stílus: Stoner / Doom Metal

 

 

 

 

Lengyelország egyik „nagy öregje” az 1991-ben alakult Corruption, már ami a Stoner/Doom zenekarokat illeti. A Gortal, Virgin Snatch, Night Gallery tagokat rejtő formáció öt éve nem jelentkezett stúdiólemezzel, úgyhogy időszerű és aktuális volt, hogy friss vért pumpáljanak a manapság igencsak pezsgő Stoner színtérbe egy új lemez formájában. A korábbi lemezeik pedig igen megbízható minőséget szolgáltattak, úgyhogy tényleg kíváncsian vetettem elemzés alá az aktuális, „Bourbon River Bank” címre keresztelt Corruption anyagot.

Elsőként az akusztikus témákat felvonultató „Beelzeboss” című dal hangzik fel, mintegy intróként is funkcionál. A zseniális Down zenekar neve vérvörös felirattal azonnal meg is jelent a gondolataim között, de leszögezném, hogy nem a témák miatt, inkább csak a füstös, new orleans-i hangulat megteremtése miatt. Rafał „Rufus” Trela hangja zseniálisan megy ehhez a stílushoz, ez kétségtelen, hogy a megfelelő torok szolgáltatja a vokálokat. A lemez második dala a „Hell Yeah!” remek húzásával meg is alapozza az album hangulatát: erős refrének, király szólók díszítik a tradícionális témákból építkező nótát, ami a Stoner/Doom rajongóknak valószínűleg azonnal kedvence lesz. A „Magus” sem hoz különösebb újítást – színtiszta Doomos elhajlású, groove-os riffeket szállít a hallgatóságnak fékezhetetlenül -, itt a korai Kyuss is eszembe jutott egy pillanatra, pedig konkrét csatlakozási pont kevés akad a két banda között. Aztán sorban jönnek a remek dalok: A „Candy Lee” kicsit modernebb megközelítésű témái sem kifejezetten stílusújítóak, ellenben mocskos húzása van az egésznek, a mélyre hangolt bőgő összefüggő masszaként viszi a hátán a produkciót ebben a nótában. Kicsit tartottam tőle, hogy a játékidő előrehaladtával kicsit langyulni kezd majd a produkció, de szerencsére nem kellett csalódnom. A „Devileiro” a nagybetűs DOOM, az ilyen riffek hallatán érzem azt, hogy a zenészek valóban megízlelték a stílust teljes egészében.

Ide beszúrnék egy megjegyzést, ami nem az anyaghoz kapcsolódik: hazánk pezsgő Stoner/Doom színtere is képes hozni ezt a minőséget. Nincsenek akkora megfejtések a Corruption-ben, csak árad belőle a stílus iránti alázat, süt belőle a profizmus, ami itthon is akad bőven. A Stereochrist, Wall of Sleep, Magma Rise bandákat csak példaként említem, hogy igenis lehet hibátlanul játszani ezt a zenét. Az, hogy a Mystic Production lát fantáziát a Corruption legénységében, az pedig bizonyíték arra, hogy a stílus köszöni szépen, él és virul, és tele van életerővel.

A hangzásról nem esett szó még. Erős, masszív megszólalás jellemzi a lemezt, arányosan, telten szól a „Bourbon River Bank”. A gitárok kellőképpen horzsolnak, az arcba másznak, a ritmusszekció hangszerei pedig hatalmas teret képeznek, ezért lehet igazán elszállós atmoszféráról beszélni a „Worlds Collide” című nótában. A zenészek pedig tökéletes munkát végeztek, éppen egy ilyen tökös albumhoz megfelelő precízitással, mesterien kezelik a hangszereiket.

Remek kíséret hosszabb autóúthoz a kocsiba, de talán még ezer módja volna, hogy ez a lemez megmutassa az igazi erejét. A Corruption egy jól eltalált lemezt szállított a rajongóinak, a stílus kedvelőinek több, mint javasolt a beszerzése!

Tracklist:

1. Beelzeboss
2. Hell Yeah!
3. Magus
4. Candy Lee
5. Devileiro
6. Engines
7. Worlds Collide
8. Another
9. Addicts, Lovers And Bullshitters
10. One Point Losers
11. Pillow Man
12. „Morning Star” Whiskey Bar
13. Bourbon River Bank

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

A Corruption „Born to Be Zakk Wylde” klipje YouTube-on!

KMZ

A Corruption új felállással tér vissza!

KMZ

Hot News: Corruption – check out the preview of their new album „Devil’s Share”

KMZ

Hot News: Corruption – lyric video for „Hang’n’Over” now on YouTube

KMZ

Hot News: Corruption reveal the cover artwork and tracklist of their new album

KMZ

Hot News: Corruption return with a new album!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek