Lemezismertetők

CRADLE OF FILTH – Hammer Of The Witches

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.cradleoffilth.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Extreme Black / Gothic

Brief Sum: Cradle of Filth are at the peak of their power and live up to the quality we’re used to – and they do so in a way that their aim is not wallowing in nostalgia, but rather the fulfillment of the deep-rooted dedication of their new, creative members.

 

A Damnation And a Day lemezig finoman szólva rajongója voltam a Dani Filth által vezetett zenekarnak. Abszolút követtem a történéseket, koncertbeszámolókat, az interjúkat, teljesen képbe voltam a britek munkásságával. Viszont 2003 után már egyre kevésbé hozott izgalomba, ha velük kapcsolatban bármi is kitudódott. Ez egy teljesen spontán, fokozatos folyamat volt. Érdekes, amint 2009 környékén utólag értesültem róla, hogy már három albumuk is megjelent, nem nyomasztott az érzés, hogy lemaradtam valamiről. Különösen azután, amiket a sajtóban olvastam ezekről a kiadványokról…

Bárhol is fut bele az ember a Cradle Of Filth aktuális híreibe, mindenütt azt olvassa, hallja, Daniéknél múltidézés történik. Ezt leginkább úgy lehet elhinni (megcáfolni), ha meghallgatja az érdeklődő az aktuális lemezüket. Nos, én is így tettem. Ha nem is merültem bele az elmúlt tíz év történéseibe, azért néhány számot ismertem ebből az időből, illetve tisztában voltam vele, hogy a stílus is sokat változott. Számomra nem igényelt irányba… A Hammer Of The Witches-nek megadtam az esélyt, hogy nosztalgikus pillanatokkal árasszon el. Hogy sikerült-e, azonnal kiderül.

Dani mellett mindig átjáróház volt a zenekar, sokszor kellett új nevet megtanulnia az embernek, s voltak olyanok, akiket szinte visszasírt a rajongó. Jelentős mennyiségben érkeztek új arcok most is a frontember mellé, ami nem feltétlenül jelenthet pozitívumot. Kétségeim voltak, hogy a „nagy nemzetközivé válás”, mekkora előnyökkel fog járni. Most, hogy Dani mellől elment az egyetlen régi társ (Paul Allender), totál tiszta lappal lehetett bármire számítani. Persze amíg a főnök benne van a bandában, nehéz előre bármit is kiszámítani. Mondjuk ennek ellenkezője igencsak kétséges lenne. Mármint Dani nélkül a zenekar…

A Right Wing Of The Garden Triptych dalhoz készítettek klipet, amit már néhány hónapja meg lehetett ismerni, de engem egyelőre ez még nem győzött meg. Egyrészt egy dal még nem a világ, másrészt meg annyira ez a szerzemény nem pörgetett fel, mint amit elvárnék a zenekartól. Az introként szolgáló Walpurgis Eve kellően megadja a hangulatot a boszorkányüldözéshez (dicsőítéshez), majd a Yours Immortally megmutatja, hogyan képzeli el a zenekar jelenlegi viszonyát a heavy metalhoz. Azonban számomra igazán az Enshrined in Crematoria-tól indul be a lemez. Már ha a múltidézés is számít… Súlyos, középtempós nyitánnyal, majd dallamos gitár témákkal operál ez a dal. A szólók pedig frenetikusak. Kezdtem bízni az anyagban.

A Deflowering… közepén annyira tökös riffelések mennek, hogy Paul Allender korai munkáit is megalázzák, és újból ki kell emelnem a gitárszólókat, mert innentől nem kétséges: fontos elemei a friss albumnak. Azt, ami sokszor kaotikusnak tűnik a Cradle zenéjében, a gitárszólók szelídítik meg és teszik még zeneibbé. A billentyűsök mellett… Itt az ideje, hogy elismerően nyilatkozzak az új tagokról. Amellett, hogy friss vért, lendületet hoztak Dani Filth zenekarába, maximálisan beleágyazódtak a név által régen lefektetett tradíció mély rétegeibe.

Nehéz kedvenc tételt kiemelni az albumról, de ha nagyon erőt veszek magamon, akkor a lemez címadó dalát említeném. Olyan, akár egy monumentális himnusz, változatos ritmusokkal és kevés Dani sikollyal… Őszintén szólva, mindig is jobban szerettem, amikor a frontember a középtartományokat képviselte. Mosolyogva olvastam, amikor nemrégiben az egyik interjúban megemlítette, hogy énekórákat vett. Bármennyire is szentségtörés, de a zenekar jelenlegi leggyengébb láncszeme, maga a főnök.

Ha messze is áll a Hammer Of The Witches az év lemeze státusztól, ettől függetlenül csak megerősíteni tudom: a Cradle Of Filth ereje teljében van és hozza a régi formáját. Mindezt úgy, hogy nem régi témák leporolását tűzték ki célul, hanem a kreatív, új tagok mélyről jövő elkötelezettségének kiteljesedését.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Walpurgis Eve
2. Yours Immortally…
3. Enshrined in Crematoria
4. Deflowering the Maidenhead, Displeasuring the Goddess
5. Blackest Magick in Practice
6. The Monstrous Sabbat (Summoning the Coven)
7. Hammer of the Witches
8. Right Wing of the Garden Triptych
9. The Vampyre at My Side
10. Onward Christian Soldiers
11. Blooding the Hounds of Hell

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Cradle Of Filth – jövő tavasszal újra Budapesten az angol metal legenda

KMZ

CRADLE OF FILTH – Existence Is Futile

Menegroth

Cradle of Filth Interjú

Cryonus

Cradle of Filth, Savage Messiah – Koncertbeszámoló

Cryonus

KME videók: Beaten To Death, Norhod, Cradle Of Filth, Vanagloria, Black Blood, Denner / Shermann, Reverence, Disastrous Murmur

KMZ

Cradle of Filth, Ne Obliviscaris, She Must Burn – Koncertbeszámoló

Cryonus

A Hammer Concerts bemutatja: Cradle Of Filth koncert

KMZ

A Cradle Of Filth bemutatja vadonatúj számát!

KMZ

A Cradle Of Filth a »Hammer Of The Witches« artworkjéről beszél!

KMZ

Cradle of Filth Interjú

KMZ

A Cradle Of Filth a »Hammer Of The Witches« megírásáról beszél

KMZ

A Cradle Of Filth kiadja a ‚Right Wing Of The Garden Triptych’ hivatalos „így készült” videóját

KMZ

A Cradle Of Filth bemutatja a ‚Right Wing Of The Garden Triptych’ ördögi klipjét

KMZ

A Cradle Of Filth felfedi a »Hammer Of The Witches« számlistáját, megjelenési formáit, előrendelési infóit!

KMZ

A Cradle Of Filth bemutatja a közelgő »Hammer Of The Witches« album borítóját

KMZ

Cradle Of Filth – Nuclear Blast szerződés

KMZ

Hot News: Cradle Of Filth – Decibel Streams Total Fucking Darkness In Its Entirety

KMZ

Hot News: Cradle Of Filth – Track From Total Fucking Darkness Demo Now Playing At Revolver

KMZ

Hot News: Cradle Of Filth – Iconic Extreme Metal Ensemble To Release Total Fucking Darkness Demo On Vinyl This Spring Via Mordgrimm

KMZ

Hot News: Behemoth and Cradle Of Filth – spreading infernal darkness across Europe on their double-headlining tour!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek