Lemezismertetők

CREMATORY – Monument

Kiadó: Steamhammer

Weboldal: www.crematory.de

Kiadás éve: 2016

Stílus: Industrial / Gothic Metal

Brief Sum: The good tracks dominate on this record, and I’m still surprised on the “Monument” album. It’s good to have a “Crematory”, and until they pack albums full of songs like these ones, there won’t be any problem.

 

Szinte hihetetlen, hogy mindössze két év kihagyáson kívül 1991 óta jelen van a szintéren a német Crematory. Igaz az általuk játszott muzsika már bőven túl van a fénykorán, de hogy ők még mindig itt vannak az jó példa arra, hogy még most is van igény az effajta zenére. Lemezeik között találunk jobbat/rosszabbat is, de az tény, hogy egyedi hangzásviláguk összetéveszthetetlen. Néha próbálkoztak kicsit túlzásba vitt elektronikával, de nekem azok a dolgaik is tetszettek. Ezelőtti lemezük (Antiserum) is inkább ebbe az industrial/gothic kategóriába sorolható. Aztán rá két évre már itt is a folytatás még hozzá egy teljesen felfrissült csapattal. Az egyik legnagyobb érvágásnak érzem ezek közül „Matthias Hecler” gitáros/énekes távozását. Hangja nagyban hozzájárult a Crematory világához, nekem mindenképp hiányzik innen még úgy is, hogy az új igazolás Tosse Basler tökéletesen látja el a feladatát. Ezen kívül csatlakozott még egy gitáros és egy új basszeros is, természetesen a hármas „Markus, Felix, Katrin” főtengely megmaradt. No de nézzük mit is rejt nekünk az új immár 13. Crematory lemez a (szintét angol és német nyelvű dalokkal) „Monument”.

Megmondom őszintén ilyen előzmények után nem sok jóra számítottam, de aztán az első végighallgatás után már elégedetten nyugtáztam, hogy ez bizony egy vissza a gyökerekhez album, méghozzá sok kiváló dallal fűszerezve. Rögtön ilyen a lemezt nyitó, húzós igaz koncertkezdő dal a „Misunderstood”. Majd nem csökken a színvonal, sőt a „Haus mit Garden” a kicsit szögletesebb dobolásával is elviszi a prímet. Majd jön a már szinte slágeres „Die So Soon” és itt már Tosse is jobban kibontakozik. Remek dal, mint ahogy a romantikusabb „Ravens Calling” ami aztán végképp visszahozza a régi időket. A digitálisabbra vett „Eiskalt” is hozza a szintet, de a szép zongorát, sötétebb témákat is tartalmazó „Nothing” megint egy érdekesebb dal, amit csak is egy Crematory szintű csapat tud megírni. Megemlíteném még a tökéletesre gyúrt „Falsche Tränen” című dalt. Meg még ott figyel a lírai „Everything” is, melyben „Tosse”/”Felix” páros nagyon emlékezetes dolgokat alkot, tuti sláger. Nem is ragoznám tovább a dolgot, elmondható, hogy itt bizony túlsúlyban vannak a jó dalok, és még most is totál meg vagyok lepődve a „Monument” lemezen.

Jó, hogy van nekünk egy Crematorynk, s amíg ilyen dalokkal raknak tele egy albumot addig nincs miről beszélni.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Misunderstood
2. Haus mit Garten
3. Die So Soon
4. Ravens Calling
5. Eiskalt
6. Nothing
7. Before I Die
8. Falsche Tränen
9. Everything
10. My Love Within
11. Die letzte Schlacht
12. Save Me

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

CREMATORY – Antiserum

Menegroth

Crematory Interjú

theowina

CREMATORY – Infinity

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek