Lemezismertetők

CRISIX – Full HD

A spanyol thrash két zászlóshajója jelenleg a Crisix és az Angelus Apatrida. Ha a 2021-es The Pizza EP-t nem számítjuk, akkor a 2008-ban – még Crysis néven – megalakult barcelonai thrasherek már három éve nem jelentkeztek új albummal, ráadásul a 2019-ben megjelent Sessions # 1 – American Thrash is csupán klasszikus thrash szerzemények feldolgozásait tartalmazza. A csapat azonban egyáltalán nem inaktív: a múlt évben már két Európa-turnén is részt vettek, ráadásul a Hellfest from Home rendezvényen is felbukkantak. A hatodik (illetve a feldolgozás-album miatt tulajdonképpen ötödik) teljes anyaguk, a Full HD nem egészen 42 percnyi tömény thrash metalt vág a hallgató arcába, de úgy, hogy az album viszonylagos rövidsége ellenére sem marad bennünk semmiféle hiányérzet. Az old school thrash és crossover elemeket egyaránt felvonultató anyag egy stabil, jól összeszokott csapat kiérlelt alkotása: az „új tagot” (a már három éve velük játszó Pla Vinseiro basszusgitárost) leszámítva a zenekart a stílusában Steve Zetro Souza, Chuck Billy és Randy Blythe egyfajta kombinációját felidéző Juliàn Baz vokalista, Javi Carrión (dob), valamint a Marc BusqúeAlbert Requena gitárduó alkotja.

Nem kétséges, hogy Crisix zenei inspirációit hol kell keresnünk: az Exodus, az Anthrax, a Suicidal Tendencies vagy a D.R.I. munkássága és hangzása mind tetten érhető a szerzeményeikben. Ne higgyük azonban azt, hogy itt, ezen a ponton megállnak: a csapat tovább gondolja és ezáltal gazdagítja is a nagy elődök munkásságát. A Full HD véleményem szerint egy remekbe szabott, gátlásoktól felszabadító, zabolátlan thrash anyag, amely – ha szabad ezt mondanom – egyfajta szintézisét tárja elénk a műfaj legjobb pillanatainak. A nyitó The Many Licit Paths már önmagában egy igen erős felütés, hiszen a közel-keleti hatásokkal gazdagított hangulatos bevezető után kemény, de mégis fülbemászó vokálokkal, illetve okosan megkomponált gitártémákkal csapja arcul a gyanútlan hallgatót. Ahogyan aztán az album előre halad, egyre-másra bukkannak fel a harapós agresszivitással megfűszerezett, ám a zenekar korábbi alkotásainál kiérleltebb, átgondoltabb tételek. A Bay Area thrash legjobb pillanatait idéző Extreme Fire Hazard vagy a címadó Full HD mindketten erőtől duzzadó thrash himnuszok, melyek közül az utóbbi ráadásul jól hallhatóan crossover behatásokat is mutat. A kaotikus és vicces Macarena Mosh hallatán pedig kinek ne ugrana be a Caught in a Mosh az Anthrax-től…? A Speak Your Truth és a Beast intenzitásukat tekintve semmivel nem maradnak el a korábbi tételektől, ám a John Was Born for Metal már meglepő módon szintetizátorral és arpeggiokkal teli, dallamos gitár-intróval indul, amelyet a középtempókkal felvezetett, majd később szintén bedurvuló Shōnen Fist követ. A némi Slayer hatást is mutató W.N.M. United számos jónevű thrash metal csapat (Warbringer, Violator, Bonded by Blood, Gama Bomb, Fueled by Fire, Insanity Alert, Angelus Apatrida, Suicidal Angels, Nervosa, Dust Bolt) vokalistájának közreműködésével hivatott a műfaj egységét demonstrálni, majd a soron következő Many Licit Paths után a Boc de Biterna és a záró Escape the Electric Fate már nem mondhatók teljesen hagyományos thrash szerzeményeknek: az előbbi érdekes, epikus vokálokkal, az utóbbi pedig akusztikus gitárral gazdagított, helyi zenei hatásokkal operál.

Összességében úgy gondolom, hogy a Full HD egy kiváló, okosan felépített, harapós, karcos, ám egyúttal meglepetésekkel telerakott thrash metal anyag. Az ötösfogat ugyan nem egyszer tipikus thrash megoldásokhoz nyúl vissza, de azokat mégis képes izgalmas bevezetésekkel és meglepő fordulatokkal és váltásokkal különlegessé tenni. Mindeközben ők maguk – és velük együtt persze mi is – jól szórakozunk: a Crisix már kiadott szakácskönyvet, saját pizzát és videójátékot is, ami azt mutatja, hogy szerencsére csak annyira veszik magukat komolyan, hogy zeneileg korrekt anyagot tegyenek le az asztalra, miközben nem áll tőlük távol a könnyed lazaság sem.

Igazi ínyencfalat, remek kikapcsolódás.

Kiadó: Listenable Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Thrash metal
Web: www.facebook.com/CrisixOfficial

Tracklist:

 1. The Many Licit Paths
 2. Extreme Fire Hazard
 3. Full HD
 4. Macarena Mosh
 5. Speak Your Truth
 6. Beast
 7. John Was Born for Metal
 8. Shōnen Fist
 9. W.N.M. United
 10. Boc de Biterna
 11. Escape the Electric Fate

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Crisix release video for „Rise…Then Rest”

KMZ

Hot News: Crisix Signs with Apostasy Records

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek