Lemezismertetők

CROWBAR – Sonic Excess In It’s Purest Form

Kiadó: Spitfire

Weboldal: www.crowbarmusic.com

Kiadás éve: 2001

Stílus: Sludge Doom

 

 

 

 

Ez a sajátságos zenei keveredésű-doom, sludge, stoner-banda, amely hatásaiban felvonultatja a hardcore és progresszív elemeket egyaránt, szintén nagy hatással volt a saját műfaján belül, és az azt követő, stíluson belül kialakuló műfajokra, zenekarokra egyaránt.

Az első szám a The Lasting Dose, ami valóban egy funeral doom/stoner keverék, súlyos riffekkel, beteg témákkal és morbid hangulattal megáldott darab. A gitárok vontatottsága, a dob monoton kalapálása, az ének feszültsége depresszív világba kalauzol bennünket. A második dal a To Build A Mountain címet viseli, és egy valóságos kálvária. Itt némi belassult death metal felhang is helyet kap, sőt, talán némi hardcore feeling is átüt helyenként. Az biztos, hogy a srácok itt sem vacakolnak, beleadnak apait-anyait a zúzásba, hogy a fejek megmozduljanak. A Thru the Ashes egy szerkezetileg monumentális darab, mintha kövek gördülnének lefelé (a zenekar nemhiába alapja a mai stoner/sludge stílus képviselőinek), némi progresszív hatás is felfedezhető a kőkemény nótában, és persze elmaradhatatlan az előbb említett hardcore feeling is.

Az Awakening akár egy death metal banda korongján is szerepelhetne a kalapácsütésszerű döngetése miatt, de a belassult, stoner alapok azért itt is felbukkannak. A lemez következő dala a Repulsive In It’s Splendid Beauty, ami talán a leginkább funeral doom-os behatású szám, de ugyanakkor fel lehet itt hozni hasonló hatású bandaként a Bolt Thrower-t is. A haldoklásszerű ének csak súlyosbítja az egész korongot végig, ahogyan ezt a számot is. A Counting Daze-ről egyértelműen a sludge stílus legelvetemültebb zenekarai közül ugrik be pár, mint pl. a Moss, a Versus the Stillborn-Minded vagy épp a Negative Reaction. Iszonyatosan lehangolt gitárok, a riffek végigszaggatják a lehetséges paletta bőrfelületét.

Az In Times Of Sorrow egy finomabb tétel, lazább harmóniákkal az elején, finom gitárjátékkal végig az instrumentális darabon. Csak két gitár és Te, ezen kívül semmi nem létezik. Köd úszik a levegőben, a bizonytalanság köde, pár cseppbe csomagolva. It Pours From Me a következő szám címe. Egy ismét súlyos riffekkel teli beteg hangulatú durvulat élvezői lehetünk, korrektül összerakott váz vigyorog vissza ránk a sírgödörből. A Suffering Brings Wisdom alap stoner/sludge témákkal megpakolt dal, sötét hangulat, pusztulás mindenhol, éles kontrasztú fekete-fehér képek váltakozása. Energiahegyek robbanása és a témák korróziót okádnak. A Failure To Delay Gratification bármely death metal/hardcore bandának a dicsőségére válna, ez a leggyorsabb nóta az albumon, beteges hangzás, a dob egyszerűen fantasztikus. Ez az ékkő jellemzi a Crowbar helyét a stílus kiváló zenekarai között a legjobban.

Az utolsó szám az Empty Room, amelyben az ének enyhén rekedtesre vált, és a témák inkább a progresszív hatásokat mutatják meg itt-ott. Ettől még a doom vonalat követi, és főképp sötét hangulatokban fejezi ki magát végig a dal. Tökéletes záróakkordok, egy „tökéletes” anyagon. A felsorolt zenék fanatikusainak kötelező!

Tracklist:

1. The Lasting Dose
2. To Build A Mountain
3. Thru The Ashes (I’ve Watched You Burn)
4. Awakening
5. Repulsive In Its Splendid Beauty
6. Counting Daze
7. In Times Of Sorrow
8. It Pours From Me
9. Suffering Brings Wisdom
10. Failure To Delay Gratification
11. Empty Room

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Overkill, Crowbar – Közös koncert a novemberi Killfesten

KMZ

Crowbar – Visszatér Európába 2015-ben

KMZ

Hot News: Crowbar – debutes new music video for „Walk With Knowledge Wisely”

KMZ

Hot News: Eyehategod and Crowbar – Symmetry In Vinyl

KMZ

Hot News: Crowbar – debut brand-new song; reveal cover art and track-listing for „Symmetry In Black”!

KMZ

Hot News: Crowbar – announce new album „Symmetry In Black”

KMZ

Hot News: Crowbar – announce UK tour in 2014

KMZ

Hot News: Crowbar – New album due in 2014

KMZ

CROWBAR – Sever The Wicked Hand

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek