Lemezismertetők

CRUACHAN – Blood For The Blood God

Kiadó: Trollzorn Records

Weboldal: www.cruachanireland.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Celtic Folk / Black Metal

Brief Sum: Although the second part of Cruachan’s Blood-trilogy, Blood for the Blood God has a bit darker touch – especially because of the epic-atmospheric elements – it’s also more melodic than its direct predecessor. In spite of a very few problems with the sound this is another eminent Celtic pagan metal piece in the discography of the Irish extreme folk metal pioneers. Cruachan is not about innovations nowadays (it was back in the ‘90s) but about the purposeful and well-thought-out blending of extreme metal and Celtic folklore and they don’t disappoint us! Now we really need a Hungarian concert…

 

Bár a 2011-es visszatérő Blood on the Black Robe album kapcsán a vele készült interjúban Keith Fay, az ír Cruachan alapító frontembere azt ígérte, szűk két éven belül kijön a folytatás, végül három és fél évvel később, 2014 decemberében érkezett meg a Blood for the Blood God, méghozzá ismét egy másik kiadónál, ezúttal a német Trollzornnál és némileg lecserélődött és hatfősre bővült tagsággal.

A kelta metal és az extrém folk metal vonal szigetországi alapítóatyjai már a 2000-es évek végén elhatározták, hogy visszanyúlnak gyökereikhez és ez meg is valósult az állandó énekesnő kilépésével és az első „véres” korong megírásával. A legelső album extrém, blackes stílusát felelevenítő Blood on the Black Robe után így tehát egyértelmű volt, hogy a következő matéria is hasonló jellegű lesz, ráadásul úgy tűnik, hogy egy teljes trilógia fog kerekedni e megújulásból-visszatérésből.

A Blood-trilógia második része, melyet a vér istenének ajánl a gael klán, némileg talán még sötétebb, mint közvetlen elődje, de mégsem kell például Primordial-féle elborulásokra számítani. Ahogy eddig is mindig, most is nagyon jól kiegészítik egymást a zúzós, mégis dallamos gitárfutamok, a blackes dobdübörgések és a népi témák. A hegedűk és a dobok hangzásán talán lehetett volna még javítani, míg a furulyák sajnos kissé a háttérbe kerültek, bár ahol feltűnnek, ott nagyon hangulatosak és ugyanez igaz a vendégzenész által megszólaltatott galíciai dudára is. A megszokott elemek mellett ezen a lemezen jó néhány epikus, szimfonikus pillanat is helyet kapott, így a Crom Cruach intró végén vagy épp a The Sea Queen of Connaught közepe táján. Ráadásul a folkos és szimfonikus témák kitűnően megférnek egymás mellett, utóbbi dalban például nagyon kellemes a kétféle, népi és klasszikus hegedű egymás melletti játéka, ahogy a Perversion, Corruption and Sanctity első részében is. Ezzel szemben meglepően sok szerepet kap a zongora, mely némi atmoszferikus hangulatot csempész az anyagra. Gitártémák terén is fejlődött a banda, talán részben az új gitáros, Kieran Ball ötleteinek köszönhetően, mindenesetre a szokásos blackes riffek mellé immár nem kevés melódia is felsorakozott. Emellett a keverésnek köszönhetően a basszusszekció is egész jól kihallatszik, ami jelen esetben nem csak basszusgitárt, hanem többféle népi/klasszikus mélyhangszert is jelent.

Miután a csapat felállása 2012-ben kétgitárosra bővült, a hangzás egyrészt néhol vastagabb lett, másrészt az egyébként népi hangszereken is játszó gitáros-énekes Keith-nek több lehetősége van hallatni a hangját. Többségében megmaradt a reszelős-károgós hörgésnél, de többször hallatja tisztább harci énekét is (Beren and Luthien, Born for War…) és a csapat néhány másik tagja is vokálozik egy-egy kórus erejéig – ennek csúcspontja a Cruachan klasszikusabb, mondhatni vidámabb folk metalos periódusát idéző kelta induló, a The Marching Song of Fiach Mac Hugh, ahol egy vendégénekesnő is besegít a bandának. Őt, Barbara Allent hallhatjuk a lemez digipakkos bónuszdalában, a klasszikus Pagan friss verziójában is, de ezen kívül a női ének szerepe teljesen visszaszorult.

Bár a Blood for the Blood God az epikus-atmoszferikus elemeknek, a lágy női ének hiányának, no meg az albumborítónak köszönhetően tényleg kissé sötétebb hangulatot áraszt, mint elődje, mégis egyszerre dallamosabb is annál. Pár apró hangzásbeli gondot leszámítva ismét kiemelkedő kelta pogány metal lemezt kapunk az írektől. Ez a banda ma már nem az újdonságokról szól (arra ott voltak a 90-es évek), hanem az extrém metal és a kelta népi világ jól összerakott és átgondolt elegyítéséről, e téren pedig nem okoznak csalódást! Most már tényleg ideje lenne egy magyar koncertnek…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Crom Cruach
2. Blood for the Blood God
3. The Arrival of the Fir Bolg
4. Beren and Luthien
5. The Marching Song of Fiach Mac Hugh
6. Prophecy
7. Gae Bolga
8. The Sea Queen of Connaught
9. Born for War (The Rise of Brian Boru)
10. Perversion, Corruption and Sanctity – Part 1
11. Perversion, Corruption and Sanctity – Part 2
12. Pagan (Bonus)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Irish Folk metal band Cruachan Announce the following tour dates including South America

KMZ

Cruachan Interjú

ST. Toma

CRUACHAN – Blood on the Black Robe

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek