Lemezismertetők

CSEJTHE – Réminiscence

Kiadó: Eisenwald

Weboldal: @ Facebook

Kiadás éve: 2013

Stílus: Black Metal

Brief Sum: All in all, Csejthe made a good album. It has solid groundwork, but monotonity is part of their arsenal, meaning they work with only a couple of themes. Sometimes it seems that the guys play the same guitar tunes on the whole disc, though it is true that black metal was never about variety, so we could say that all of these are there to create a gloomy, dark, grim atmosphere. In this case, they certainly serve their purpose. Despite these, we can find a few mischiefs here and there, giving the songs a slight uniqueness, but only a small amount, nothing overwhelming, so after listening to it, their work will be in our memories as a whole.

Csejte egy bájos szlovákiai falucska. Vajon mi köze lehet egy kanadai black metal csapatnak ehhez a névhez? Nem kell mélyre ásnunk, hogy megtaláljuk a választ. Ugyanis Csejte vára Nádasdy Ferenc birtoka volt, aki a fekete bég becenevet kapta, és nem mellékesen Báthory Erzsébet ura volt. Csejtei várkastélyban fogták el az úrnőt, akkor már özvegyet, és tartották őrizetben haláláig. Az akkori ármánykodás és a kevés fennmaradt adat remek alapja volt egy legenda kialakulásának.

Ebbe kapaszkodott bele, többek között a kanadai Csejthe is, akik fekete zenéjüket középkori történelmi és okkult szövegekkel támogatják.

A remekbe szabott borítóról már messziről látszik, hogy hagyományos megközelítésű black metalról van szó. Belehallgatva a lemezbe kiderül, nem is tévedtünk nagyot, mindössze a billentyűs hangszer a nem „megengedett”, de ő is csak aláfestő szerepben egészíti ki a zenei káoszt. Az első szembeötlő dolog a hangzás. Nem tudom, milyen effekttel zúzták szét a hangképet, de az egész anyag valami mélyről jövő gonoszság hatását kelti. A hangszerek azért még kivehetőek, de a vokál rendesen elmosódik a háttérben, így nem is tudom megmondani, hogy a számcímekkel összhangban, valóban franciául énekelnek-e. A zenei vezérfonalat nem is a dobok, inkább a gitárok adják, akik nem sajnálják az egyszerűbb dallamokat a játékukból. Ezt nem kritikaként mondom, így kell ennek a zenének megszólalnia.

Gyászos imával és templomi orgonával indul a történet, ezen hangulatból később sem engednek. A dalok hossza gyakran bőven öt perc felett van, amit nem komplexitásukkal érnek el, vagyis belopózik egy kis doomos hatás. Ezekbe a hosszú tételekbe a sebességváltások bőven beleférnek, a lassú vontatott középtempó és durva száguldozás váltogatják egymást. A Réminiscence-be még egy kórus is megjelenik a háttérben. Azt ezt követő Chasseresse ritmusképét a refrénnek szánt szakasznál egy érdekes kopogás szerűséggel egészítik ki, ezzel a kis trükkel igazi karaktert adnak a dalnak.

A L’antique blason-ban szinte végig hallani a kórusokat, ilyesmi megoldást már a Bathorynál is hallhattunk, továbbá a nótában egy öblös narrátorhang meséli a történetet, kiegészítve az acsarkodó éneket. Izgalmas basszus játékot lehet hallani a Dorko, la malveillante-ban, ehhez hasonlóval először a Mayhem Chimera lemezén találkoztam. Talán ez a legkaotikusabb dal a lemezen, ami nem csoda, hiszen a vezető dallammal is spóroltak ebben a tételben.

A Mártírok dalával zárul a mű, ami egy instrumentális nóta, talán a címből érthető is. Akusztikus gitár, mint aláfestés hallható a kezdésnél, amit aztán leteper a szinte balalajkázó gitár. Egyszerű témára épít a tétel, amit nem is igen variálnak, inkább hangulatkeltést és merengést szolgál.

A Csejthe összességében jó lemezt készített, megvan mögötte a koncepció. Bár a fegyvertárukba a monotonitás is beletartozik, értsd úgy, hogy pár témával dolgoznak. Néha úgy tűnik a gitárok szinte az egész lemezen ugyanazt a dallamot vonultatják végig. Persze a black metal alapvetően nem a változatosságról szól, mondhatjuk, mindezen dolgok egy célt szolgálnak, gyászos, nyomasztó hangulatot varázsolni. Azt kell mondjam, ez esetben teszik a dolgukat. Mindez ellenére azért néha felbukkannak apró csínytevések, melyek kis egyediséget adnak a daloknak, annyit azért nem, hogy a lemez meghallgatása után ne egy hatalmas egységként emlékezzünk vissza a műre.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Oraison
2. Réminiscence
3. Chasseresse
4. L’antique blason
5. Adjuration
6. Dorko, la malveillante
7. Maléfice
8. Chant des martyres


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

FORTERESSE / CHASSE-GALERIE / MONARQUE / CSEJTHE – Légendes

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek