Lemezismertetők

CULT OF ERINYES / ZIFIR – Split

Kiadó: Tanquam Aegri Somnia

Weboldal: www.cultoferinyes.com – @ Facebook

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black Metal

Brief Sum: Out of the bands that are on the Split, Zifir is the one we should look out for in the future. I curiously await their newest material.

 

Egy belga és egy török black metal zenekar 2012-es splitjét tarthatjuk a kezünkben  a Tanquam Aegri Somnia kiadó  jóvoltából; tehát már önmagában ezért érdemes kicsit jobban beleásnunk magunkat  a produkcióba.

A belga Cult of Erinyes stílusa alapvetően tőlem kicsit távol áll, sok helyen a vokálokat tekintve a zenei inkább hasonlít valamiféle old school death metalra. A hangszeres dolgok persze a legtöbb esetben vegytiszta black hangzást képviselnek, de a vártakkal ellentétben annyira nem nyers  a produkció. Néhol  inkább himnikus magaslatokba csap át, mellőzve az alap stílusközeli kliséket. Egyébként a banda nem kispályás, 2010 óta kijött egy EP és egy full album is, valamint olyan előadókkal osztották meg a színpadot mint a Lifelover vagy a Code. Engem valamiért sűrűn emlékeztet az Emperor egy bizonyos időszakára, és néhol kicsit a Zyklon is beugrik a számokat hallgatva, talán annyi különbséggel, hogy itt sajnos a ,,disznó hangzás” elmaradt. Lehet, hogy emiatt, lehet nem, Culték muzsikája kicsit egysíkúnak hat.

Annál ötletesebb a Zifir négy, szintén direkt ehhez a közös lemezhez rögzített  zenei tétele. Itt már sokkal direktebb a ,,művészkedős” véna, a zajolás, gerjedések és őrült, agyatekert riffek. A megszólalás itt sem színvonalasabb, de valahogy sokkal zabolátlanabb és hömpölygőbb mint a belga kollégáknál. Sokszor egészen elképesztő zenei ötletek követik egymást, kiváló atmoszférát teremtve ezzel az egésznek. Az első gitártéma már csak azért is jól esett, mert kissé blondos, elmebeteg módján azonnal a Tormentort  juttatta eszembe. Néhol természetesen a Mayhem hatása is tettenérhető, viszont egyáltalán nem zavaró a dolog. A Kafir/Heathen nyitó tételben abszolút Csiharos az énekhang. Szövegek szempontjából a Zifir sem mutat túl a szokásos kliséken, mint például vallásellenesség, háború, sötétség  stb. Azt hiszem a mostani, elméletben true black metalt nyomató csapatoknak kicsit több figyelmet kéne fordítaniuk a dalszövegekre. Nem azt mondom, hogy feltétlenül filozófiai magasságokba kéne helyezni a mondanivalót, de ez mostanság már egy kicsit kevés. Ettől függetlenül ez nem egy rossz közösködés, bár azért az igénytelen és rendkívül klisés albumborítóért valaki megérdemelne egy sallert. Egyébiránt a kiadó a mellékelt ismertetőben felhívja a figyelmet a lemez megvásárlásának lehetőségére rendkívül kedvező áron, sőt akár csere is megoldható, ami rendkívül szimpatikus hozzáállásról tesz tanúbizonyságot.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Cult of Erinyes – Teutoburger Wald
2. Cult of Erinyes – The Eschatologist
3. Cult of Erinyes – Hermitry
4. Zifir – Kafir / Heathen
5. Zifir – War
6. Zifir – Sole Wrong
7. Zifir – Shroud

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Cult of Erinyes unveil details of the new Album „Blessed Extinction”

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek