Lemezismertetők

CUT THE END – Dawn’s Death To Dusk

Kiadó: 

Weboldal: myspace.com/cuttheend

Kiadás éve: 2010

Stílus: Post Death Metal

Brief Sum: An uninteresting, boring stuff. Perhaps it worth listening due to its sound, but apart from that it’s not that good.

 

A Cut The End egy Barcelona vonzáskörzetében működő post-metál csapat, ez pedig a harmadik anyaguk. A 2004-es és 2008-as EP-t követően, az új lemez már nem tartalmaz annyi death metal hatást, inkább a kísérletezős dolgok felé tendál. Ettől függetlenül a tipikus death hatás és jelleg nem tűnt el, sőt nagyon egyértelműen tetten érhető. Az Entombed és az At The Gates többször is beugrott ahogy hallgattam a korongot. A svéd death metal íz valószínűleg annak is köszönhető, hogy Bjorn Engelmann végezte a maszterelést Stockholmban. Róla nagyjából annyit kell tudni, hogy dolgozott már a Meshuggahval és a Behemothtal is. Maga a lemezfelvétel Spanyolországban zajlott Jordi Navarro vezényletével, és meg kell hogy mondjam nagyon jó munkát végzett a srác. Zseniálisan szól a lemez, tisztán hallható minden elejétől a végéig. A cd-hez mellékelt bióból kiderül, hogy a zenekart bizonyos zenei hatások mellett inspirálták a western filmek és Sade márki írásai, utóbbi igencsak egyértelmű a szövegeket tanulmányozva. Nem tudom, hogy 2012-ben mennyire mondható erőltetettnek ilyen témákkal foglalkozni, valahogy ezeknek az erőszakkal átitatott szövegeknek véleményem szerint nincsen már akkora hatása, mint mikor annak idején ezt elkezdte a Cannibal Corpse. Persze agresszív zenéhez agresszív és beteg szövegek passzolnak, nekem ez valahogy mégsem tűnik hitelesnek.

Az album öt szerzeménye  eléggé mesterkéltnek tűnik, nem csak a hangzás, inkább a témák miatt. Hiába merítenek rengeteg stílusból, amiket játszanak valahogy annyira tipikusak, hogy nagyon gyorsan ráun az ember a Dawn’s-ra. Talán a dobos Carles témái megérdemelnek egy kis figyelmet, mert nagyon ízesen üt az arc, de a többi hangszer abszolút nem kiemelkedő. El tudom képzelni, hogy mindannyian nagyon jó zenészek, és talán bármit le tudnának játszani, de ebből egy jó korongot nehéz összedobni. A nyitó Born From The Earth és a záró tétel amúgy nagyon jól és érdekfeszítően indít, aztán átmegy ilyen tipikus extrém metál témázgatásba, amit már annyiszor ellőtt kismillió zenekar, hogy kreatív és futurisztikusan gondolkodó zenész ilyenekhez már nem nyúlna. Az ajánlás és bemutatkozás szerint Neurosis és Isis fanoknak ajánlott a dolog, de az említett két banda rajongójaként én személy szerint nem értem mi lehet ebben érdekes egy Isis fanatikus számára.

Ez sajnos így még harmatgyenge. Ha valaki jó post metált akar hallgatni, inkább a The Ocean zenéjét javasolnám, vagy mondjuk az Opeth-et.

Tracklist:

1. Born from the Earth
2. Treason, pleasure & pain
3. Les Malheurs de la Vertu
4. The Sound of Fallen Leafs
5. Expired shortest distance

Pontszám: 4

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek