Lemezismertetők

D Λ R K M E S S – Khaos EP

A hazai deathcore színtér finoman szólva sem tekinthető túl nagynak, hiszen rendre alig több mint egy tucat bandát tartalmaz, ám hatását tekintve nemcsak idehaza megkerülhetetlen, de regionális tekintetben is egyre inkább meghatározó. A legújabb szárnypróbálgatások egyikének tekinthető a 2019-ben alakult Darkmess nemrégiben megjelent második kislemeze is.

A budapesti alakulat bombasztikus, groove-központú deathcore-ját meghatározzák a kövér riffek és vad nyújtások, továbbá a downtempo leleményes hullámtörői, megpakolva a teherautónyi zúzódásos leállással, nem is szólva a pokolian mély, megfeketedett morgásból, illetve a dörgő robbanásokból álló károgásokról.

A kvartettet tehát disszonáns hangzás jellemzi, s ezt tökéletesen hozza a Khaos is. Az EP-n négy dal hallható, amiből az első a korábbi single remastered verziója. Nagy lendülettel csapódik be a magából kifordult világ elleni forradalom, az új Perpetual Apocalypse, ami ezután belassul, majd ügyesen kimérten ingázik az idegtépő nyújtások és öblösebb riffek között. Az ütem ezután újból gyorsul, mialatt vad ütéseket, valamint brutális vokált kapunk, és a folyamat megismétlődik, mígnem elérkezünk az első pillanatokat idéző tüzes lezáráshoz. Légiesebb csapásokkal támad az Earn your bones. Tisztán kalapáló dobok és szaggatott, kövér thrashes riffelés kíséri a konvenciók lerázásáról és önmagunk kiteljesítéséről szóló elgyötört károgásokat és démoni hörgéseket. A lassabb részek diszharmonikus gitármintái és a második félidőben felcsendülő szólótöredék ízlésesen szakítják ki a szerzeményt a szürkeségből az emlékezetes tartományba.

A Standoff-ban a lélektelen, gyűlölettől vezérelt világ kritikájáról hallhatunk. A Darkmess ajánlata ezzel szemben az elfordulás. A témához – az előbbi számokhoz hasonlóan – tökéletesen passzolnak a downtemo-elemek. A változatos éneksáv, tompább dobok, a mély haedbangek, a földmagig hangolt húrok és a fájdalmas szólók tökéletes szerkezetet eredményeznek. Ugyanilyen fémes íze van a lélekben dúló örök harcot, a sötétség és fény küzdelmét elbeszélő Dark Matters-nek. A lassú pengetés egy lomha menetelést vezet fel, a nyújtások itt már kissé zavarnak, de a dobjáték és a basszus bámulatos. A dal, s egyben a lepörgetett 18 és fél perc rövid üzenete úgy hiszem akként zanzásítható, hogy béküljünk meg sorsunkkal, utána pedig ragadjuk magunkhoz a kormányt világunk hánykolódó hajóján.

A Khaos egy meglehetősen kompakt kis EP, amiben a deathcore szerelmesei tömbösítve megkapnak mindent, amit az irányzatban szeretnek. A magam részéről már nagyon várom a folytatást, a debütalbumot. Addig is, mindent bele!

Kiadó: –
Kiadás éve: 2023
Stílus: Melodic Death Metal / Deathcore
Webfacebook.com/darkmessband

Tracklist:

  1. Perpetual Apocalypse
  2. Earn Your Bones
  3. Standoff
  4. Dark Matters

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Új Darkmess klip – Standoff

KMZ

D Λ R K M E S S – Megjelent a második EP ‘KHAOS’ címmel

KMZ

D Λ R K M E S S – Friss dal ‘Dark Matters’

KMZ

D Λ R K M E S S – Első klip „Perpetual Apocalypse”

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek