Lemezismertetők

DALRIADA – Kikelet

Kiadó: Nail Records

Weboldal: www.dalriada.hu

Kiadás éve: 2007

Stílus: Folk Metal

 

 

 

Úgy érzem, a soproni Dalriadát nem kell bemutatnom senkinek sem. A folk hatásokkal kevert heavy metalt nyomató banda már a legelső demójukkal, majd a Fergeteg albummal felhívta magára a figyelmet. Ez a lemez a hangzásbeli hiányosságok ellenére egy egyedi zenekar megszületésének képét vetítette elénk. A második, a Jégbontó olyan jóra sikerült, hogy én is azonnal a banda feltétlen híve lettem. Itt már egy bivalyerős hangzással is sikerült megfejelniük a produkciót. Azt szokták mondani, hogy a harmadik lemeznél dől el egy zenekar sorsa. A most március 12-én megjelent “Kikelet”-en nem fog múlni semmi, ebben biztos vagyok. A borító most is tipikus Dalriada stílusban készült, a dalok felépítésében és hangszerelésében pedig sokat fejlődött a banda, ennek ékes bizonyítéka a minden eddiginél jobban kidolgozott énekrészek, és a szokatlan zenei megoldások.

A bő 46 perces lemezen üresjáratról nem beszélhetünk de egy-két tételt egyszerűen, muszáj kiemelnem. Ezek közé tartozik az eddigi legjobb Dalriada szerzemény a lemezt nyitó “Búcsúzó”. Már itt feltűnt, hogy a hegedű nagyon eltalált dallamokat hoz. (Amúgy a hangszer megszólaltatásában Fajkusz Attila működött közre.) Főleg, amit itt a dal vége felé András énekel, attól egyenesen kiráz a hideg. A “Vándor-Fohász” egy kicsit metálosabb szerzemény, de akkora refrénje van, hogy az ember napokig nem tudja kiverni a fejéből. Fel is tűnt, hogy minden eddiginél jobban odafigyeltek a refrének kidolgozására. A negyedik, “Táltosének” pedig szomorúbb hangvételű, de ezt kiválóan ellenpontozza a középrészen megbúvó, szinte táncolható hegedűs téma. Majd az egyik legkiválóbb dal a lemez abszolút csúcspontja a “Néma harangok” következik. Ez egy szövegileg is kiválóan felépített szerzemény, és hangulatilag, pedig abszolút az eddigi legmélyebb Dalriada kompozíció.

Aki egy kicsit a metalosabb oldalát szereti a bandának annak, pedig ott van a “Szentföld” c. dal. Itt Kurz András billentyűs még rá is tesz egy lapáttal az amúgy is power metalos dal hangulatára. Majd az ezelőtti lemezen “félbemaradt” dalok folytatása következik. A “Téli Ének”-ből “következő” “Tavasz Dala” és a “Szondi két Apródja” második része. Itt mindenféleképpen a “Tavasz Dala”-át emelném ki, amiben újból megjelenik a durvább énekhang és ez a lemez egyik leghosszabb dala. Egy szó, mint száz ez egy kiváló zenekar kiváló harmadik lemeze. Akinek eddig tetszett a Dalriada, most is tuti tetszeni fog. Én meg úgy vagyok vele, hogy rajongásom továbbra is töretlen.

Tracklist:

1. Búcsúzó
2. Kikelet
3. Vándor-Fohász
4. Táltosének mp3
5. Néma Harangok
6. Szentföld
7. Tűzhozó
8. Tavasz Dala
9. Szondi Két Apródja (2. rész)

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek