Lemezismertetők

DALRIADA – Szelek

Kiadó: Nail Records

Weboldal: www.dalriada.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Folk Metal

 

 

 

 

2008 Szelek havában a soproni Dalriada formáció elérkezettnek látta az időt, hogy útjára bocsássa legújabb korongját Szelek címmel. A tizenegy nótát tartalmazó CD ezúttal teljesen a szolnoki Denevérben készült két hónapnyi munka árán. Negyedik hanghordozóra némely együtteseknek elfogy a lendülete, ám ez a soproni csoportosulásra nem igaz. Borítójuk – megtartották szokásukat, hogy Binder Júlia festményét használták fel – egy honfoglalás kori lovast ábrázol naplementében. Meglátásom szerint valami mozgalmasabb kép jobban át tudta volna adni azt az állandó sürgés-forgást, ami az áprilisra és magára a zenére jellemző. Néhány szín -piros, fekete, fehér és sárga- dominál csupán a szövegeket tartalmazó füzetben. Egyszerű, könnyen átlátható a könyvecske, közepén egy fotóval az együttesről.

Zenéjük annyiban módosult, hogy ezúttal nem Ficzek András az egyetlen dalszerző – a többiekkel karöltve -, hanem Kurz András neve is megtalálható a Zene felirat után. Ez azt eredményezte, hogy a megszokott Dalriada-s szerkesztési mód testébe új vér került, ami egyértelműen frissen hatott magára a muzsikára. Nem olyan sűrűségű, nehézségű, súlyosságú számok sorakoznak egymásután, amelyek rögtön elsodorják a hallgatót. Vannak “pihenők” is, amik feloldozzák a zenehallgatót. Ilyen esetekben bukkan felszínre, hogy a billentyűs srác mennyire ügyes komponista. Furulya, doromb, új hangszínek kerültek napvilágra, amiket csakis üdvözölni lehet.

Doromb hangjai ütik meg fülünket, amint a Szelek(Intro) első hangjai felszólalnak. A kicsivel több, mint másfél perces hangolódás után egy teljes hosszúságú dalba kezd a csapat, melynek címe Mégegyszer…. A közép részben található egy fülbemászó középkorias melódia, ami elüt a szöveg kesergős, vándorló mivoltától. Következő az előzetesen már elérhető A Nap és Szél háza című dalocska, melyhez házilag klipet is eszkábáltak. A hathúros hangszer viszi ennek a Dalriada népdalnak a fővonulatát. Az elbeszélt történet eredete egy csángó népmesére vezethető vissza, melyben ősi magyar motívumok és jellemek is felbukkannak. Harmadik sláger egy komor, lassan építkező téma, állandó kérdéseket feltevő énekesnő és énekes. Az utolsó versszak hörögve hangzik el, ami fölé jön Laura dallama. Ez némi kuszaságot is eredményezhet. Ötödik a sorban az Égi Madár, mely magába forrasztja a kuruc költészet egyik ismert alkotását, ám abból is csak néhány sort.

Újfent elővették a hörgésre tiszta harmóniát, teljesen elhagyva a felelgetős megoldást. Itt hallható az egyetlen közreműködő is az albumon, mégpedig Kohlmann Péter személyében. Az egészet akusztikus gitár zárja le. Az ez után jövő a Hazatérés nevet viseli. Igazi táltos hagyományokra épülő nóta, melyben felelevenítenek több szereplőt is. (Szépmező Szárnya, Jószél Fúvása, Kalamóna – aki a sárkányok atyja; ezt a felsorolást természetesen a teljesség igénye nélkül írom.) Két strófában bombasztikusat énekelnek, amitől mindenkinek felforrhat a vére. Hatodiknál tartunk már és hol van még a vége?! András danászásával indulunk, bevezeti a helyzetet. Attila, hun uralkodó életét, jellemét éneklik meg az énekmondók többnyire a nép gyermekeinek szemszögéből. A tisztelgés komolyságát tovább növeli, hogy Atilla neve is a régebbi írásmód szerint került leírásra. Aki feljátszotta a szólót, külön dicséretet érdemel, mert -talán- A wales-i bárdok óta nem volt ilyen horderejű villantás.

Rege a harcosról és a kedveséről alcímmel egy búcsúzásnak lehetünk fültanúi. Ismételten a kilencedik századba kalandozunk a zene szárnyán. Szerelmes dialógus alakul ki a két résztvevő közt, melynek végén a dalia ígéretet tesz, hogy visszatér babájához, habár ez nem derül ki világosan, hogy megtörténik-e. Az Erdélyben fekvő Guraszáda helységből eredeztethető monda zenébe foglalása a következő szám. Dalolnak az önfeláldozásról s mily áldozatokat képes hozni a fiatal gyermek, ha édes szülejéről van szó. Fussunk világnak az utolsó előttivel! Természetképek uralkodnak a szavakban, gitár- és billentyű összjáték a harmóniákban. Utolsó számítása a soproni igriceknek egy igazi pattogós regölős, koncertre való hejehuja. Tökéletes lezárása a nagylemeznek.

Számomra mindig öröm, ha Sopronból kapok hírt, hogy Andrásék valami újon dolgoznak. Azt hiszem kiérezhető az elfogultság a soraimból. Vajon megállnak tizenkettőnél?

Tracklist:

1. Szelek (Intro)
2. Mégegyszer…
3. A Nap és Szél háza
4 Hajnalpír
5. Égi Madár
6. Hazatérés
7. Égnek Ostora
8. Hej Virágom
9. A Szikla Legendája
10. Világfutó Szél
11. Tavaszköszöntő

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek