Lemezismertetők

DANZIG – Black Laden Crown

Kiadó: AFM Records

Weboldal: www.danzig-verotik.com

Kiadás éve: 2017

Stílus: Heavy  Metal / Doom / Rock

Brief Sum: The songs channel the peculiar style of Danzig. Dark atmosphere has always been a trademark, and now it’s also a bit trippy. Maybe they have done some self-reflection with the Skeletons record, and have revealed the essence of their art. This would explain how the songs show the earlier records’ atmosphere and solutions, but also reach back to the roots of the roots. The result, titled ‘Black Laden Crown’ has thus become an exciting musical experience, served Danzig style.

 

Danzig legutóbb 2015-ben jelentkezett lemezzel. A Skeletons valójában egy feldolgozás album volt, megmutatta, mi az a zenei közeg, ahonnan érkezett, ami munkásságát szülte. Saját dalokkal még régebben, 2010-ben, a Deth Red Sabaoth-on találkozhattunk. Ideje volt már valami újdonságnak, ami íme itt is van Black Laden Crown cím alatt!

Ez alkalommal nem volt semmiféle előzetes elvárásom a lemezzel kapcsolatban, úgy ültem neki, hogy halljuk, most milyen zenét rakott össze a Mester. Első benyomásra sokféle érzés kavargott bennem. Melankolikus hangulat jellemzi a dalokat, erősebben, mint vártam. Néha úgy éreztem, egyes nóták mintha a Skeletons lemezről maradtak volna le (vagyis abban a stílusban fogantak), ugyanakkor eszembe jutottak régi klasszikus Danzig lemezek is a Black Laden Crown hallgatása közben. A merengős hangulatot nagyrészben okozhatja az is, hogy nincs igazi tempós dal, lassú középtempó, vagy még lassabb sebesség jellemzi. Ezzel összhangban Danzig nyugisan énekel, nem igazán erőlteti meg magát. Annak idején a Godless is meglehetősen lassan kezdődött, ott mégis egy erőteljes hang társult a zenéhez, most pedig a Skeletons elszállós, nyugisabb vonalát követi az énekléssel. Rögtön ez jön szemben a címadó számnál. Nem egy tipikus nyitónóta, vontatott, mély. Az első verze alatt a ritmushangszerek nem dominálnak, csak később kelnek igazán életre. A gitárok black metal hatású bejátszásaik tovább ültetik a hangulatot.

A dalok rendben vannak, csak a számomra érdekesebbeket emelném ki, ami különösképpen megfogtak.

A Skulls & Daisies személyes kedvencem. Itt érezni leginkább a Skeletons dalainak hatását. A másik favoritom a Pull the Sun ami összekötő kapocs a Skeletons és a korai Danzig lemezek között.

A The Witching Hour elektroakusztikus kísérete és Danzig búskomor hangja nyerő párosítás.

Persze vannak, ha nem is tempósabb, de ritmusosabb részek a lemezen, a klasszikus megszólalású Devil on Hwy 9, ami mint lemezelőzetes dal már meghallgatható.

Fontos megemlíteni a markáns riffeket, a szólókat, amik legalább annyit tesznek hozzá mint az ének. Ismét Tommy Victor kezeli a gitárokat, benne van a csapatba egy ideje, jól tudja, hogy kell megszólaltatni a hangszert, hogy danzigos legyen.

A dalok hozzák Danzig különös stílusát. Mindig jellemző volt rá a sötét hangulat, most mintha még elszállós is lenne. Talán a Skeletons lemezzel zenei önvizsgálatot is tartott és feltárta művészete esszenciáját. Így alakulhatott, hogy a nóták alapvetően Danzig korai lemezeinek hangulatát, megodásait mutatják, de sokszor visszanyúlnak a gyökerek gyökerébe. Az így kapott Black Laden Crown pedig izgalmas zenei élmény, ami Danzig által tálalva egyedi.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Black Laden Crown
2. Eyes Ripping Fire
3. Devil on Hwy 9
4. Last Ride
5. The Witching Hour
6. But a Nightmare
7. Skulls & Daisies
8. Blackness Falls
9. Pull the Sun

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

DANZIG – Skeletons

Saint-Savin

DANZIG – Deth Red Sabaoth

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek