Lemezismertetők

DANZIG – Deth Red Sabaoth

Kiadó: AFM

Weboldal: http://danzig-verotik.com/

Kiadás éve: 2010

Stílus: Heavy / Doom / Rock

Brief Sum: Danzig strips it’s longing for modernity off at last and created an bloody authentic rock album. The guitars skretch and the master reveals his lyrics-writing genius again.

 

Nem hiszek a vissza a gyökerekhez típusú lemezekben. Ha valaki egyszer eltévelyedett, már nem ugyanaz az ember, hiába nyúl vissza a múltba, már más érzékkel fogja gyúrni az anyagot. Ennek ellenére van, akinek mégis sikerül. Megtévesztés ez, vagy a múlt egy kicsiny foltja volt az? Ki tudja. Mindenesetre Evil Elvisnek sikerült az, ami sok, nálánál jóval híresebb csapatnak nem. Visszatérni a régi dalok hangulatához. Hogy ez együtt jár e majd a régi dicsőséggel is, meglátjuk. Várható volt ez a lépés, hiszen Danzig mester megtalálta elveszettnek hitt felvételeit, és megosztotta a rajongókkal. Még ha néhány közülük talán nem véletlen merült eddig a feledés homályába, volt pár dal, ami méltatlanul volt eddig mellőzve. Talán a régi dalok leporolása megmutatta az utat, mi az amit egyedül Danzig képes művelni, nem kell ezt cifrázni, modernizálni, csak pőrén, nyersen bele a világba.

Úgy tűnik, Danzig szakított íratlan szabályaival. A lemezcímben nem tűnik fel a sorszám, mondjuk ezt már az előző lemeznél a Circle of Snakes-nél megtette. Továbbá a borítógrafika is szokatlan tőle, annak ellenére, hogy ha nem lenne ráírva a csapatnév, tuti eszembe jutnának róla. Ha nagyon erőlködnék, némi The Misfits párhuzamot rá tudnék erőltetni. A kissé elnagyolt grafika kitűnően illik a lemezhez. Egyszerűsége gyönyörködtet.

Az album minden kecmec nélkül indul. Nem is várunk mást. A Hammer of the Gods jó nyitány, érezni, hogy bizony ezen a lemezen történni fog valami. Van benne minden, ami elvárható egy igazán jó Danzig lemeztől, ős metal, rock és egy kis doom. A dal többszöri hallgatásra kibontakozik, belemászik a fejbe. A folytatás kissé barátságtalanul indul. A markáns riff végén az üveghang megijeszti az embert, gondolkodásra készteti, talán mégsem ásott túl mélyre a csapat. Szerencsére az érzés a verzénél szertefoszlik és egy újabb remek nóta kerekedik ki.
Az első igazán hanglatos mozzanat, ami számomra összefonódik a borítóval és a lemez egészének a velejét adja, a Rebel Spirits kezdése. Egyszerű dal, de a lényeg zseniálisan van megfogva benne. Az már csak hab a tortán, hogy a lábdobok refrén alatti belépése szinte borzongásra készteti az embert. Ezzel a dallal indul a lemez a csúcsra.

Az ezt követő Black Candy, megint lassú doomos részekkel tűzdelt, ami előkészíti a terepet a hangulatos On a Wicked Night-nak. Majd megérkezünk az abszolút csúcshoz, a Deth Red Moon-hoz. A borítókép itt tökéletesen kiegészíti a dalt. Ez a négyes adja szerintem a lemez gerincét. Innen már nincs tovább, gondolnánk, mindenképp valami törés kell. Ami meg is érkezik a Ju Ju Bone-nal, kis pihenő egy hagyományosabb dal keretein belül. Innen a lemez hozza az első dalokban érezhető hangulatot és minőséget. Jó nóták, de a középrész varázsa csak kísérti őket.

Nem tudni mi végett, de Danzig maga játszotta fel a basszus sávot és az egyik dalban a dobot is. Talán érezte, hogy most beletrafált, talán más miatt. Mindenesetre a lemezen nagyon erős és jó dalok vannak. Érezhető a középrész dominanciája, ami a mellett, hogy remek nótákat ad, kicsit üti a lemez végét. Na meg persze néha elővesz az az érzés, hogy ezt mintha már játszotta volna korábban is, de valljuk meg, Danzigtól az ember nem vár fejlődést, párszor próbálta már, de nem állt jól neki. Mindezen dolgok ellenére, jó dalok, jó lemez, Danzig hangja mintha elvesztette volna a lelkesedését. Persze simán felismerni sajátos orgánumát, de hangjának extrém kilengései eltűntek, ez az első pár hallgatás alkalmával kicsit zavart, de ahogy magába szívott a lemez, egyszerűen meg is feledkeztem róla.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Hammer Of The Gods
2. The Revengeful
3. Rebel Spirits
4. Black Candy
5. On A Wicked Night
6. Deth Red Moon
7. Ju Ju Bone
8. Night Star Hel
9. Pyre Of Souls Pt. I. – Incanticle
10. Pyre Of Souls Pt. II. – Season Of Pain
11. Left Hand Rise Above

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

DANZIG – Black Laden Crown

Saint-Savin

DANZIG – Skeletons

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek