Lemezismertetők

DANZIG – Skeletons

Kiadó: AFM Records

Weboldal: www.danzig-verotik.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Heavy / Doom / Rock

Brief Sum: These few tracks were surprising at first, but after a couple of listenings I started to like the vibe coming from them, in which the audible fact that Danzig are in their top shape plays a huge role. Because of this, I have dusted off their first three albums and I just can’t get enough of them since then. I’m starting to feel that this musical excursion could turn out to be a promising field trip before an ingenious new Danzig record.

 

Öt éve már, hogy Danzig mester hallatott magáról a remek Deth Red Sabaoth lemezzel. Így érthető volt, hogy gondolkozás nélkül lecsaptam a Skeletons albumra. Ebből sejthető, hogy rajongója vagyok a kissé különös, de mindenképpen egyedi hangú énekes munkásságának.

Persze rá kellett jönnöm, ez nem egy egyszerű sorlemez, hanem, mint a címe is utal rá, olyan dalok gyűjteménye, amik hatottak a Danzig által megvalósított zenére. Vagyis ezek nélkül nem létezne ez a zenekar. Persze nem csak szimplán egy válogatás ezen dalokból, hanem mindegyik danzigosítva lett, átdolgozva az ő értelmezésében.

Danzig veleje elég mélyen visszanyúlik a korban, így nem csoda, hogy nem sok ismerős névvel találkozik az egyszerű metal zenén nevelkedett hallgató. Az eredeti dalokat előbányászva leginkább gyerekkoromból jönnek fel töredékek, mikor szüleim bakelitjei között csemegéztem. Nem az én világom így sem, de ezeket a dalokat a mester megcsócsálta és saját ízlése szerint feltálalta nekem, így már egészen más a helyzet.

Végighallgatva a lemezt feltűnik, hogy Danzig nem fukarkodott a zenei megoldásokban. Bár a melankólia valahogy mindig ott lebeg, de azért belefér ezek mellé egy kis punkos lazaság is. Rögtön a kezdésben ezt hallhatjuk, de a vége felé a With Girl like You is ebbe az irányba mutat. Ha valakinek van hozzá kedve, érdemes az eredeti dalokat és az újakat egymás mellé tenni, elképesztő a változás, mégis a dalok veleje megmarad.

Metal körökben a legismertebb dal az N.I.B. lehet. Szerintem ennek szerepeltetése a lemezen kissé kockázatos volt, mivel túl ismert darab. Ezzel a dallal barátkoztam meg a legnehezebben. Talán szerencsésebb lett volna annyira átgyúrni a nótát, mint a Black Sabbath-tal tette annak idején a Type O Negative, hogy alig lehessen ráismerni.

Ha már itt tartok, akkor nézzük a punkhoz képesti másik végletet. A Satan már ezt a vonalat erősíti. Kellemes, lüktető középtempója van. Ezen az úton maradva a ZZ Top dala még zseniálisabb megoldás. A lemez egyik csúcspontját alkotja meg ezzel a kissé szomorkás, vontatott zenei ívvel. A koronát a záró Crying in the Rain viszi. Ebben a dalban csak Danzig és egy zongora hallható.

Az Aerosmith és a The Little feldolgozások a lendületesebb darabok közé tartoznak.

Külön említést kell tennem a Find Somebody-ról. A kezdése annyira Danzigos, hogy saját dalnak is beillene, de a legütősebb nóta a Let Yourself Go. Itt is meghallgatva az eredetit, el kell ismerni, Elvisben volt potenciál, még így fémfejjel figyelve is, és pont ezeket erősítik fel az átdolgozásban, hogy egy még zseniálisabb dal kerekedjék belőle.

Ez a pár dal elsőre meglepő volt, de pár hallgatás után megkedveltem a belőlük áradó hangulatot, amiben hatalmas szerepe volt annak, hogy hallható módon Danzig nagyon az elemében van. Ezek hatására újra elővettem az első három lemezét és azóta sem tudok betelni velük. Úgy érzem, ez a zenei kirándulás egy ígéretes tanulmányút lehet egy zseniális új Danzig korong felé.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Devil’s Angels (Davie Allan & the Arrows cover)
2. Satan (Theme from „Satan’s Sadists”)
3. Let Yourself Go (Elvis Presley cover)
4. N.I.B. (Black Sabbath cover)
5. Lord of the Thighs (Aerosmith cover)
6. Action Woman (The Litter cover)
7. Rough Boy (ZZ Top cover)
8. With a Girl like You (The Troggs cover)
9. Find Somebody (The Rascals cover)
10. Crying in the Rain (The Everly Brothers cover)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

DANZIG – Black Laden Crown

Saint-Savin

DANZIG – Deth Red Sabaoth

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek