Lemezismertetők

DARK FORTRESS – Venereal Dawn

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.darkfortress.org

Kiadás éve: 2014

Stílus: Black Metal

Brief Sum: More atmospheric than the old school black metal album „Dark Fortress”. It feels like the old albums were combined with Thy Serpent. The sound is not perfect, but good enough to enjoy.

 

Utoljára a zenekart 2003 környékén hallgattam és eléggé ráfüggtem. Aztán, mint sok zenekarnál nem is annyira a zene ellaposodása miatt, de elmaradozott a nyomon követés. Aztán most hallottam is, hogy új koronggal jelentkeznek, meg kedvem is volt az emlékek felelevenítésére, gondoltam miért is ne írnék a Veneral Dawn-ról.

A lemez a címadó dallal kezdődik, mely egy laza akkord bontásos elvont résszel indít. Kellemes majd szerencsére, ezzel a hangulatvilággal egy gyorsabb tempóra váltunk. Innentől fogva megy a black metál életérzés.

A hangzás első fülelésre rendben van, kicsit a tamok ütnek ki a képből. Nem mondom, hogy stílust újítanak rögtön, de igazándiból egy jóféle hallgatnivalónak tűnik, az első tétel egyébként 11 perc, szóval nem aprózták el. Van itt egy kis rockosabb riffelés is, illetve tiszta monumentális vokál a megszokott hörgés, károgás kombón kívül.

Majd egy akusztikus, kicsit a Diablo1 zenéjére emlékeztető atmoszférával folytatódik a középtempós zajolás. Egy az egyben ez jutott eszembe róla, a gitár szólót itt a dal elején kicsit túlnyújtották nekem, de aztán át is megyünk a Thy Serpent érzésű elszállós atmoszférába.

Hat perc alá nem mennek a dalok, egy átvezetőt leszámítva, szóval aki könnyed rövid zenehallgatásra vágyik, ne ezt tegye be! 🙂

Úgy a negyedik nóta környékén, bármennyire is zseniális ez a téma, amivel kezdődik kezdem hiányolni a tempósabb részeket. Mintha csak imáim gyors meghallgatásra találnának, az I am the jigsaw of a mad god végre megint egy kis blastbeat-el kezdődik. Kicsit fel is ráz ahogy figyelem a dobos cinjáékát. Ennek a dalnak a közepe tájékán 3:40′ fele található egy remek dob-gitár együtt menetelés.

A fentebb már emlegetett The Deep címre keresztelt átvezető, egy kis népies hangulatot hoz. Innentől fogva pedig szerencsére gyakorlatilag begyorsulunk és így /ezzel együtt/ az utolsó előtti kompozíció lett a favorit. Némi Behemoth-os életérzéssel megfűszerezve.

A végére egy kis zongora is befér a megint 11 perces zárótételbe. A női énekkel engem mindig könnyű megnyerni, így aztán ez is sokat dob az összképen.

Igazándiból változatos, íz világot hoz fel a lemez és nem is várhatom, hogy a régi lemezek függését hozza ki belőle, így próbálok elvonatkoztatni. Talán, ha máshogy lennének a dalok elosztva, még jobb lenne.

A borító stílusa abszolút ötös nálam. Nincs is mit magyarázni rajta, a promo anyag pedig szépen összerakott, képek, dalszövegek ami kell.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Venereal Dawn
2. Lloigor
3. Betrayal And Vengeance
4. Chrysalis
5. I Am The Jigsaw Of A Mad God
6. The Deep
7. Odem
8. Luciform
9. On Fever’s Wings
Bonus track Ltd. Edition, Digital Album:
10. The Deep (Acoustic Version)


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Dark Fortress „Chrysalis” videó európai turnéjuk hajnalán

KMZ

Dark Fortress – Meghallgatható az első dal

KMZ

Hot News: Dark Fortress – announce European tour with Secrets Of The Moon, Schammasch in October

KMZ

Hot News: Dark Fortress – enter the „Venereal Dawn”

KMZ

Hot News: Dark Fortress – announce release of „Venereal Dawn” in September

KMZ

Hot News: Dark Fortress – started recording new album

KMZ

Nachtmystium, Dark Fortress, Verdelet – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News – Dark Fortress: On Tour With Nachtmystium

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek