Lemezismertetők

DARK TRANQUILLITY – Construct

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.darktranquillity.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Melodic Death Metal

Brief Sum: Ten songs on the album pass by fast, 10 songs that are flawless, so based on numerology, Construct deserves no less then ten out of ten. End of the year material and an amazing performance from a band that is more than twenty years old!

 

A svéd Dark Tranquillity a dallamos death metal egyik zászlóshajója, egy egész stílusirányzat megteremtői. Történetüket már sokan, sokféleképpen  megfogalmazták, így ezzel most nem húznám a kedves olvasó idejét. A lényeg, hogy karrierjük során akadtak hullámvölgyek és megosztó lemezek is szép számmal, itt főleg a „Projector”,”Haven” lemezpárosra gondolok. Nekem ezekkel a korongokkal sem volt különösebb problémám és az utánuk következő „Damage Done” pedig a „vissza a gyökerekhez” stílusával az egyik legkiemelkedőbb alkotásukká nőtte ki magát. Azóta rendületlenül 2-3 évente jelentkeznek új lemezzel, amik számomra egy bizonyos számmisztikát követnek, ugyanis a „Damage Done” után következő „Character” nem nyűgözött le igazán, de az azt követő „Fiction” zseniális lett. Aztán a 2010-es „We are the Void” ismét elment mellettem, így az említett számmisztikából kiindulva, most joggal gondoltam, hogy az új immár tizedik mű a „Construct” befog találni nálam. S csodák csodájára igazam is lett.

Viszont arra még álmomban sem gondoltam, hogy ennyire el fog kapni az egész lemez hangulata. Most ugyan egy kicsit jobban elmentek a szomorkásabb, gótikusabb irányba, de olyan zseniális dalokat írtak, hogy meg merem kockáztatni, hogy az utóbbi tizenöt év legjobb Dark Tranquillity korongja született most meg. Sőt mertek zeneileg is egy kicsit szélesebb kapukat nyitni. Kapunk rengeteg tiszta éneket visszautalva a már említett megosztó lemezekre és természetesen Martin Brandstrom billentyűje is nagyobb teret nyert. Viszont ez egyáltalán nem ment a keménység rovására, riffeket is kapunk szép számmal, és igyekeztek minden dal hangulatához a megfelelő zenei eszközöket használni, melynek a végeredménye hamisíthatatlan Dark Tranquillity lett. Mintha az eddig összegyűjtött legjobb zenei tudásukat gyúrták volna most egybe.

Remek dallamos riffel indít a „For Broken Words”, melynek a közepére még egy leállós részt is iktattak rengeteg dallammal kiváló harmóniákkal. Majd egy hagyományosabb dal a „The Science of Noise” következik aztán az első meglepetés is megérkezik a megklipesített „Uniformity”. Nyomasztó, tiszta, azonnal fülberagadó refrénjével az egyik legjobb dal a lemezen. Aztán a gyorsabb „The Silence in Between” már mellőzi a tiszta éneket, de a refrénje így is telitalálat. Tipikus koncertnóta. Mint ahogy az utána következő keményebb kötésű „Apathetic” is az. Ismét dallamosabb vizekre evezünk „What Only You Know”-al. Itt tökéletesen forr egybe a tiszta és a hörgős ének a magasztos kitörölhetetlen harmóniákkal. Hagyományosabb ám cseppet sem rosszabb tétel a  „Endtime Hearts”. Hogy aztán a lemez csúcspontja „State of Trust„ érkezzen, gazdagon átitatva billentyűs témákkal, ismét tiszta énekkel keményebb riffekkel, ragadós refrénnel. Zseniális! Az utolsó két tétel sem semmi főleg a lemezt záró szintén depresszívebb hangulatú „None Becoming”.

Hamar lecseng a lemez tíz dala, melyből, mint a tíz hibátlan, így a számmisztikához visszatérve nem is érdemelhet a „Construct” más pontszámot, mint tízet. Év végi listás anyag és lehengerlő teljesítmény egy több mint 20 éves zenekartól!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. For Broken Words
2. The Science Of Noise
3. Uniformity
4. The Silence In Between
5. Apathetic
6. What Only You Know
7. Endtime Hearts
8. State Of Trust
9. Weight Of The End
10. None Becoming


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Dark Tranquillity – Endtime Signals European Tour 2024

KMZ

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed to Obscurity – Koncertbeszámoló

bönin

Dark Tranquillity, Ensiferum, Deserted Fear, Vinegar Hill – Koncertbeszámoló

bönin

Ütős vendégzenekarokkal érkezik vasárnap az Ensiferum és a Dark Tranquillity

KMZ

Közös turnén érkezik a Dark Tranquillity és az Ensiferum

KMZ

Dark Tranquillity és Equilibrium koncert a Barba Negrában

KMZ

Dark Tranquillity koncert a Barba Negrában

KMZ

A Dark Tranquillity bemutatja a „The Science Of Noise” videoklipjét

KMZ

Dark Tranquillity bejelenti a „Uniformity” európai turnét!

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – new Single „A Memory Construct”

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – announce European headlining tour

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – Premieres New Track „Endtime Hearts” with Metal Hammer

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – Premieres „Uniformity” Music Video on Metal Hammer UK

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – Premieres New Track Video for „The Science of Noise” On Metal Sucks.net

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – Premiere Brand New Track „For Broken Words”

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – Launches Album Trailer For „Construct”, Album Artwork and Track List Revealed

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – Parts Ways with Bassist Daniel Antonsson

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – To Release „Construct” in May 2013

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – European Tour Cancelled

KMZ

Hot News: Dark Tranquillity – On Tour With Warbringer, Keep Of Kalessin And More In November / December

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek