Lemezismertetők

DARK TRANQUILLITY – Fiction

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.darktranquillity.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Melodic Death Metal

 

 

 

Az 1989-ben Svédországban alakult Dark Tranquillity a dallamos, az úgynevezett göteborgi death metal egyik megalapítója (az In Flmaes mellett). Korszakalkotó lemezükkel a “95-ös “The Gallery’-vel egy alapműt tettek le az asztalra. Volt egy kicsit kísérletezőbb korszakuk is, (“Projector”,”Haven” lemezek) ahol Mikael Stanne énekes szinte teljesen felhagyott a hörgéssel és a tisztább vokálra helyezte a hangsúlyt. Nekem különösebb bajom nem volt ezekkel a művekkel. Mégis a 2002-es “Damage Done” nagyon betalált nálam. Itt visszakanyarodtak a régi hangzáshoz és száműzték a tiszta éneket.

A szinte rongyosra hallgatott lemezt a “Character” követte, ami annak ellenére, hogy nem volt egy rossz alkotás, nem sokat forgott nálam. A mostani “Fiction” viszont megint egy nagyszerű lemez lett. A svéd formáció ereje mindig is a kemény riffelésen és a kidolgozott gitárharmóniák megfoghatatlan keverékében rejlett. Erre még rájött Mikael karakteres énekes hangja és a billentyűs, Martin Brändström egyáltalán nem szokványos játéka. Ezt nagyszerűen példázza a lemezt nyitó “Nothing To No One”, amiben durva deathes beindulásokat is hallhatunk, mégis a jellegzetes Tranquillity íz megmaradt. Majd a döngölősen induló “The Lesser Faith” is nagyszerű témákat rejtő szerzemény, amiből tuti koncert favorit lesz. Mégis az egyik kedvencem, a “Blind At Heart”, ami nyugodtan elférhetett volna a “Damage Done” lemezen is. A végén még egy hatalmas szólót is elengednek. Érdemes megemlíteni még az ultra dallamos “Iciphert” is, ahol Martin nagyon finoman adagolja a billentyűs részeket a refrén alá. Az “Inside The Particle Storm” jól példázza, hogy a banda a sötétebb hangulatú nóták terén is tud maradandót alkotni.

A már említett “Haven” “Projector” lemezek vonalát a “Misery’s Crown” képviseli, ahol a verséknél a tiszta énekhang dominál, majd a refrént a durva énekhang váltja. Telitalálat. Érdekesség, hogy a lemez utolsó dalában halvány női éneket is véltem felfedezni. Hiába a “Fiction” kenterbe veri a mostani In Flames lemezeket és a mostani bandák nagy részét is. A hangzás persze tökéletes és a borító is az egyszerűsége mellett kiváló alkotás. A rajongók imádni fogják, az biztos. Én meg ajánlom azoknak, akik az említett stílus hívei, vagy egy minden ízében önálló karakterrel rendelkező zenekar kiváló lemezét akarják hallani.

Tracklist:

1. Nothing To No One
2. The Lesser Faith
3. Terminus (Where Death Is Most Alive)
4. Blind At Heart
5. Icipher
6. Inside The Particle Storm
7. Empty Me
8. Misery’s Crown
9. Focus Shift
10. The Mundane And The Magic

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek