Lemezismertetők

DARKTEMPERED – MYA EP

Kiadó: –

Weboldal: www.darktempered.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death / Black / Industrial

 

 

 

 

A 2006-ban alakult miskolci Darktempered egészen röviddel megalakulása után kiadott egy demót “…From Hell” címmel. Az a demo még tisztán black metál stílusban íródott, és nincs mit szépíteni a dolgon: nagyon gyenge lett. Annál nagyobb volt a meglepetésem, amikor később egy koncerten láttam őket: mintha egy másik zenekar lenne a színpadon. A bénácska garázs black metált nagyon szigorú, intenzíven előadott, dallamokkal is bíró extrém szerzemények váltották fel. Most, hogy ezt az EP-t meghallgattam, véglegesítem akkori véleményemet: valójában egy király együttesről van szó, akik csak elhamarkodták az első demó kiadását. A koncert óta úgy tűnik, még inkább háttérbe szorultak a klasszikus black elemek.

Ami itt hallható, azt inkább nem is kategorizálnám: valamennyit a legdurvább műfajok mindegyikéből merít. Az első dal kezdése egy kicsit a Kataklysmot idézi dallamos-darálós témájával, és egy nagyon jól megírt, fogós szerzemény kerekedik ki belőle. Van itt minden: brutális tekerés, akusztikus leállás, és szó szerint fülbemászó vezértéma. A másik két dal is igen erős: extrémek, ugyanakkor dallamok is előfordulnak bennük, változatosak, és van egy sajátos, beteg atmoszférájuk (ez már a borítóból is sejthető). A második “TSIAW” c. nótában lévő elszállós, effektekkel dúsított rész is el lett találva.

Külön kiemelendő, hogy a zene még eredeti is. Így igaz. Nem tudnék olyan híres zenekart megnevezni, amelyre egy az egyben hasonlítanának. Természetesen orientáció azért így is adható: aki kedveli mondjuk az Anaal Nathrakhot és az Isacaarumot, az valami halványan azokra emlékeztetőre számíthat azzal, hogy a Darktempered jóval inkább eltávolodott a black metáltól és közelebb került a death-hez.

A hangszereseket is külön dicséret illeti. A gitártémák színesek, érdekesek és izmosan vannak előadva (úgy tudom, egy gitáros van, úgyhogy kíváncsi vagyok, hogy oldják meg élőben ezeket a több sávba fölvett témákat.) A dobos is nagyon ott van a szeren, a blastbeateken kívül túlmutatóan is változatosan játszik, mindig a dal hangulatának pont megfelelően. Az ének is a helyén van: Krajcsovics Tamás mélyebb orgánuma a Kataklysm-os Maurizio hangjára emlékeztet, és ezt recsegő black metálos károgással váltogatja. Remek vokalista.

A hangzás viszonylag jónak mondható, de azért ez még mindig demós. Szeretném, hogy a nagyobb lélegzetű kiadványokat majd csúcsminőségben rögzítsék (tudom, ez nem olcsó mulatság), mert csak az tud teljes igazságot szolgáltatni ezeknek a brutális, bizarr szerzeményeknek.

Mit is mondhatnék? Ezzel az EP-vel a Darktempered megmutatta, hogy nagyon sok zenei potenciál rejlik benne, az én szememben a magyar underground egy nagyon ígéretes tagjává avanzsáltak. Akiket az első demó elriasztott, tegyék félre előítéleteiket, és hallgassák meg a MYA-t, a zenekarra ugyanis rá sem lehet ismerni. Kockázat nincs, mivel az egész letölthető a banda honlapjáról. A zene eredeti és nagyon jó. Érdemes lenne elkezdeni gondolkodniuk egy teljes hosszúságú album felvételén, valamint az EP-t kiadóknak elküldeni akár külföldre is – ha nekem lenne kiadóm, biztosan látnék bennük fantáziát.

Tracklist:

1. TTD
2. SIAW
3. MYA

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Darktempered, Blood of Nessus, Toscrew, Rectal Injection – Koncertbeszámoló

Morhguel

Darktempered Interjú

Davkov

DARKTEMPERED – …From Hell (demo)

Riffa

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek