Lemezismertetők

DARKTHRONE – F.O.A.D.

Kiadó: Peaceville Records

Weboldal: www.darkthrone.no

Kiadás éve: 2007

Stílus: Black Metal

 

 

 

 

Végre megjelent a már jó előre beharangozott 2007-es Darkthrone teljes lemez: Nocturno Culto már nyár közepére kiadatta a beígért EP-t, amely négy számot tartalmazott a most szeptemberben megjelent teljes albumról. A NWOBHM (New Wave Of Black Heavy Metal) címen futó kislemez meghallgatása se hozott semmi jót, a F.O.A.D.-é pláne nem: a mára már klasszikussá vált Transylvanian Hunger, Panzerfaust vagy Goatlord bandájától én nem ilyen hanganyagot vártam volna. Kezdjük ott, hogy Fenrizék a norvég black metal szcéna megalapozóiként, ha mainstream bandaként is ugyan, de a régivonalas black megtestesítőjeként jutottak túl az ezredfordulón. A 2003-as Hate Them már kevésbé jött be, talán a lemez atmoszférájának mássága miatt, az utána következő lemezekre ugyanez igaz. A 2006-os The Cult Is Alive esetében már teljes vonalváltásról beszélhetünk: az őstrashes, punkos hatásokkal tűzdelt black metal egészen érdekes hatást keltett a hallgatóságban azt hiszem, mivel elütött az Impaled Nazarene vagy a többi punked black együttes zenéjétől, mégis hasonló érzetet keltett: amolyan Darkthrones stílusban volt szétesett, punkos.

A Graveyard Slut vagy a Too Old Too Cold című szám személyes kedvencem ebből a korszakból: összeszedett, lendületes, megnyerő légkört teremt, még ha önkéntlenül is egy béna bőrben feszítős motoroscsapat is jut eszembe a számok hallatán. Mindaz a pozitívum, ami elmondható a 2006-os lemez esetében, a F.O.A.D.-nál még csírájában sincs meg: egyre inkább az a benyomásom, hogy a Darkthrone elment egy amolyan divatkeménykedő, “essünk neki a világnak, mi vagyunk az überek” irányba, ami a legutóbbi lemezek színvonalának ismeretében ritka nagyképűnek tűnik. A “Fuck Off And Die” címet viselő 2007-es lemez már nem azt a Darkthrone-t reprezentálja, ami a 90-es évek elején olyan nagyformátumú zenészekkel dolgozott, mint Fenriz vagy Nocturno Culto: az ezredforduló utáni Darkthrone egy komolytalan trashes, heavys motoros metal bandává lett. Igaza lett a Darkthrone-nak abban, hogy az új lemez nagyon meg fogja osztani a közönség véleményét. Az első számok a júliusban kiadott NWOBHM-ről már ismerősek kellenek, hogy legyenek a fanok számára: legutoljára tizenhárom éves koromban, Acceptet meg Judas Priestet hallgatva találkoztam hasonló gitártémákkal. A Canadian Metal simán elmehetne egy blackes beütésű rock’n’roll paródiának: a vinnyogó, magas, fél percen keresztül dübörgő Canadian Metal sikongatások olyanok, mintha Darkthrone-ék középkoruk derekán próbálnák újraélni az elveszett gyerekkor szétesett éveit.

Ugyanez a benyomásom az album címadó számáról is: sima rázós zene, amiről a régi Darkthrone-hoz szokott fanoknak leginkább egy amerikai hatsávos országút jut az eszébe, ahol többtíz komolyképű bőrlovag brummogtatja, bőgeti a motorját 120 Km/h sebességgel. A Fuck Off And Die bekiáltozások csak még inkább növelik ezt az összhatást, nem is beszélve a következő számok ugyanilyen érzetű klubdobolásával. A számok szövege is ugyanilyen punkos tinirevolt érzést közvetít: a “sex with Satan” vagy a “we can rule the world” bekiáltozások erősen ellenszenvesek azok után, hogy a régebbi számszövegek relatíve a helyükön voltak. A Raised On Rock a számok közül a legrockosabb: egy ismerősöm azt mondta, hogy “trendi dögös vagány” zene lett, Darkthrone módra. Összességében nekem is ugyanez a véleményem az összes számmal kapcsolatban: egyes bandák frontemberei azt állítják, hogy egy együttesnek addig kell aktívnak maradnia, ameddig nem válnak önparódiájukká, ameddig kisebb változtatásokkal továbbvihető a zene stílusa. Ha egy banda nem tud már újat hozni, fel kell oszlania: a fanok számára a legillúziórombolóbb, ha kedvencük 180 fokos fordulatot vesz… kár, hogy a Darkthrone nem kímélte meg rajongóit ettől a váltástól.

Tracklist:

1. These Shores Are Damned
2. Canadian Metal
3. The Church Of Real Metal
4. The Banners Of Old
5. Fuck Off And Die
6. Splitkein Fever
7. Raised On Rock
8. Pervertor Of The 7 Gates
9. Wisdom Of The Dead

Pontszám: 5.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek