Lemezismertetők

DEATH TYRANT – Opus De Tyranis

Kiadó: Non Serviam Records

Weboldal: www.death-tyrant.se

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black / Death

Brief Sum: It wasn’t surprising, considering Death Tyrant’s past life, still, this sinister yet melodic death metal is an intriguing choice of path. Everything is present what is required for a good album, the ideas, the technique, still despite this, the second half gets a little tired and blurred, except for the brilliant closing song, leaving behind a good impression I think the second half is good too, and should we swap it with the first half, then the first half would be the blurry one. The songs are not bad, but they lack that Wrath of Disgust-like explosive greatness, which makes everything interesting, not just the end.

A pár éve eltávozott Lord Belial szentségtelen sírján új gyom sarjadt, melynek neve egyszerűen Death Tyrant lett. A gárda olyan csapatokból verbuválódott, mint a Trident, Decameron, Sadistic Grimness. Ha ezek a nevek nem is mondanak semmit, csengésük elhelyezi őket a palettán. Az irány így most sem változik gyökeresen, az út olyan csapatok nyomába ered, mint Necrophobic, Dark Fortress, Dissection. A Death Tyrant black metalosan sötét atmoszférát próbál teremteni az alapvetően death-es zenéjéhez.

Az első dal hosszadalmas felvezetéssel kezdődik. A durva középtempós zene alatt finom melódiák húzódnak. Azért nincsen túldimenzionálva a dal, megmarad zsigeri zenének, de mintha kicsit távolságtartó lenne, nem akar az arcunkba mászni, inkább a színpadon előadja sötét históriáit. A Pandemonium ritmusozása izgalmat kölcsönöz a dalnak, szinte szétgyikálják a dobok a nótát, szükséges a dallamos szóló feloldása, hogy összetartsa az egészet. Nekem bejön ez az izgága felfogás, és a közbeiktatott lendületes részek miatt nem lesz vontatott, gördülékeny marad a tétel.

A The Fallen Kings-nél már kezdjük sejteni, hogy igazi száguldozást nem fogunk kapni a lemeztől, viszont most egy némileg epikus töltetű, a középrészen akusztikus gitár, háttérben dobok és morgós ének. Baphomet kezdése a felvezető dobok után szinte már baráti, nincs benne fenyegetettség, a gitártémának köszönhetően inkább barátságosság, nyugalom sugárzódik, akár a tavaszi hóolvadás kis csermelyei, gördülnek a dallamok. Aztán a doboknak köszönhetően belepiszkítanak ebbe a képbe, szigor és zaklatottság költözik be. Összességébe szerintem Baphomethez képest nem elég durva a dal, bár bele lehet mindent magyarázni ebbe a barátságos megközelítésbe.

A vég kellemes akusztikus felvezetővel indul, hogy aztán káoszba forduljon. Az akusztikus gitár a háttérben vissza-visszatér, mondhatni Dissection módra. A végére mintha elfogyna a türelmük és komoly dobcsapkodásba kezdenek. Na, ez már valami!

A következő dalok is az eddigi receptet követi, kisebb nagyobb variával: néha begyorsulás a középtempóba, akusztikus középrész, dallamos szóló. A fejemet az utolsó dalra kapom fel, ami lemezviszonylatban is a legfeltűnőbb, a Wrath and Disgust. A fő riffje is nagyon eltalált az egész dal sodró, van benne lendület és a dallamok is a helyén vannak. Több hasonló ötlettel el tudtak volna bűvölni, bár nagy trükk volt ezt a végére rakni, mert nem mondhatom, hogy rossz szájíz maradt a lemez után!

Vannak jó ötletek, elképzelések, sőt megvalósítás is, de a lemez valahogy a második felében kezd egybeolvadni. Pedig törekednek a változatosságra, csak valahogy mindig ugyanúgy. Úgy sejtem, ha a lemez második fele kerülne előre, és az első hátra, akkor az eleje lenne egybeolvadó. A záró dal mutatja, pár jól eltalált számmal lazítva a lemez, igencsak feldobja az összképet. Meghajlok a hatásvadász befejezés előtt, pontszámom e miatt felfelé kerekítve. A vége kirángat a középszerűségből, remélem a jövőben ebbe az irányba orientálódnak.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Awakening of the Sleeping Gods
2. Pandemonium
3. Ixion – The Fallen King of the Laphits
4. Baphometh
5. The End
6. Impending Day of Wrath
7. Tenebrae
8. A Greater Alliance
9. Wrath and Disgust

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek