Lemezismertetők

DECAYING – Encirclement

Kiadó: Helltrasher Productions

Weboldal: www.hellthrasher.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Death metal

Brief Sum: These young Finnish guys are very spirited, if they will go by the rule of ‘less is sometimes more’, than they might come up with a much better material next time.

 

Sokszor gondolkodtam el azon, hogy a ’80-as évek végén/’90-es évek elején feltűnt finn death metal bandák, miért nem tudtak olyan magasságokba jutni –most szigorúan underground szinten beszélünk-, mint a velük egy időben (vagy kicsit előbb) megjelent svéd zenekarok. Régi rajongók előtt mindenképpen ismertnek, kultikusnak csengnek az olyan nevek, mint a Xysma, az Abhorrence, a Demigod, a Demilich, a Purtenance vagy a Convulse, akik ugyan jó helyen voltak a jó időben, mégsem termett számukra annyi babér, mint a korai Entombed-nek, Dismember-nek vagy Unleashed-nek.

Lehet, sokan nem értenek velem egyet, de manapság lámpással kell keresni a klasszikus skandináv death metal hangzást ápoló zenekarokat és kiadványokat. Úgy gondolom, hogy ennek oka napjaink, akár divatosnak is tekinthető, komplex, matek metal trendje, amivel amúgy semmi bajom sincs, kisebb mennyiségben (alkalomadtán) fogyasztom is, csak egyszerűen hiányoznak, elenyésző mennyiségben jelennek meg a késői ’80-as évek/korai ’90-es évek szellemében fogant death metal korongok. Ezért is szolgált nagy örömömre a finn csapat aktuális albumáról olvasott old school death metal definíció, amely egyértelműen tudatosította bennem, hogy mire számíthatok. Még mielőtt a lemez elemzését elkezdeném, annyit kell tudni erről a zenekarról, hogy 2010 nyarán hívta életre Matias Nastolin gitáros/basszusgitáros/énekes és Olli „Otu” Suurmunne gitáros, akik a New Order (2010) illetve The Annihilator (2011) demókat rögzítették. 2011 áprilisában csatlakozott hozzájuk Benjam Lahdenpää dobos, akit egy hónappal később követett Olli-t, Otso Polenius gitáros és ez a tagság jelentette meg a Devastate című bemutatkozó anyagot, amely mindkét demót tartalmazta. Otso nem volt sokáig a zenekar tagja, 2011. július elején Henri Hirvonen érkezett a helyére, így jelenleg trióként funkcionálnak. Mivel a Devastate tulajdonképpen egy gyűjteményes lemez volt, így az Encirclement-et vehetjük bemutatkozásuknak.

Többszöri meghallgatás után is vegyes, felemás érzéseket vált ki belőlem az anyag. Alapvetően jó a korong, hallható, hogy a korai Asphyx, Morgoth, Grave komoly hatással volt a finn srácokra (Matias Nastolin hörgése olyan, mintha Marc Grewe-et kereszteznénk Martin Van Drunen-nel), csak az a baj, hogy túl bő lére engedték a szerzeményeket, túl hosszúak azok. Rengeteg téma zsúfolódik össze egy-egy tételben, sajnos a megjegyezhetőség rovására. A dalok tele vannak váltásokkal, középtempós, gyors és doom részek keverednek bennük, harmóniákkal, itt-ott dallamokkal szövik át őket, csak nehezen befogadhatók, nehezen követhetők. Értelemszerűen a rövidebb nóták az ütősebbek, mint pl. az Artillery Barrage, a Battle Of The Somme vagy az On The Path Of Subjugation, véleményem szerint ezekre kellett volna fektetni a hangsúlyt. Háborús tematikájú szövegeik, a súlyos hangzás és zene a Bolt Thrower-t is eszembe jutatta.

Mindezek ellenére van spiritusz a finn fiatalokban, ha a jövőben a kevesebb néha több elvét tartják szem előtt, akkor egy sokkal jobb anyaggal rukkolnak elő legközelebb.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Initiation
2. Operation Citadel
3. From The Cradle To The Grave
4. Artillery Barrage
5. Battle Of The Somme
6. Conclusion
7. On The Path Of Subjugation
8. The Hell Of Verdun
9. Public Enlightenment
10. The Rising Sun

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Decaying Announce New Album Details; Debut New Song At Inferno Magazine

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek