Lemezismertetők

DECONGEST – Demo

Nemrégiben a hiperaktív DBIB kiadó gondozásában kazettán is megjelent a hazai, saját bevallásuk szerint death/thrash metalt játszó Decongest bemutatkozó anyaga, ez jutott el hozzám. Fekete-fehér borító, fekete matricázott kazetta, zenekari fotó, szövegek, csak ami kell, sallangmentesen, de profin. Ez a profizmus, magabiztosság, érettség tükröződik a zenében is. A zenekar relatíve új, a tagság viszont kipróbált arcokból áll, akik már számos különböző bandában bizonyítottak death, thrash, sludge vonalon. Ennek köszönhetően dacára annak, hogy első demóról beszélünk, már most sincsenek jelen azok a gyermekbetegségek, amelyek egy ténylegesen új zenekart jellemezni szoktak.

A három dal kamaszkori emlékeket idéz fel a kilencvenes évekből, amikor heti programom részeként végigjártam szülővárosom lemezboltjait death metal kazettákat böngészgetve. A korszakra jellemző jelenség volt, hogy John Tardy vendégeskedett a Napalm Death „Harmony Corruption” lemezén, Glen Benton a Cannibal Corpse „Eaten Back To Life”-ján, és így tovább. Ez a laza, családias hangulat érződik a Decongest zenéjén, mintha együtt jammelnének a fent említett zenekarok egy pincében, majd pár sör mellett ezt profin rögzítenék.

A nyitó „Ravage Abashment” első felére a thrashes húzás jellemző, a morgós ének kiköpött Barney Greenway, a szólók pedig a korai Obituary stílusát hozzák. A dal szerkezete üdítő, van története, a második felét a doomos menetelés, atmoszférikus riffek uralják.
Az ezután következő „Unscrapable” hallatán az az ember érzése, hogy az Obituary-ból a meth függősége miatt kikerült Allen West a börtönbüntetései letöltését követően elköltözött Floridából, és végül itt kötött ki Budapest dohos próbatermeiben. Nagyon jól működik a gitár üveghangjainak és a hörgés/morgásnak a felelgetése, a dal felénél van egy borzasztó feelinges kiállás, aztán a szokásos tremolókar divebomb, egyszerűen minden 30 évvel korábbi kötelező elemet hoz a dal, de mégis friss, energikus, vigyorogva hallgatod, annyira jól megcsinálták a srácok.
A demót záró „Living Cudgel”-re is jellemző a floyd rose rugók stressztesztelése, itt még az Arise-korabeli Sepultura és a Nailbomb is beugrott, olyan az egész cucc, mint egy kiadatlan anyag a kilencvenes évek első feléből.

A borító tanúsága szerint otthoni és próbatermi körülmények között rögzítették az anyagot, de ez ma már a jelenlegi technológiák mellett semmi rosszat nem jelent. Tökéletes a mix, simán oda lehet tenni a klasszikus lemezek mellé.

Harmóniában a zene thrashesebb, néhol doomosabb jellegével a szövegek sem a death metal belezős hagyományvonalát követik, inkább az emberi gyengeségek által kiváltott elkeseredettség, csalódottság, a hatalomgyakorlók iránt érzett düh és undor képi megjelenítése jellemző.

Kiadó: Drinkin’ Beer In Bandana Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Death Metal
Webdecongest.bandcamp.com

Tracklist:

  1. Ravage/Abashment
  2. Unscrapable
  3. Living Cudgel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek