Lemezismertetők

DEMIURG – Slakthus Gamleby

Kiadó: Cyclone Empire

Weboldal: myspace.com/demiurgofficial

Kiadás éve: 2010

Stílus:  Death metal

Brief Sum: It is unnecessary to booster the fact: what we got is a sheer, old-school death metal album that is not ashamed to introduce us to some melodies and harmony. Those who know the works of the gentlemen mentioned in the introduction will have an idea of the material in Slakthus Gambely even without listening. If I would be provocative, I”d say that nothing new has been made! But I am not. It is definitely a good album.

Dan Swanö neve úgy gondolom, csak kevesek számára ismeretlen. Persze, aki kizárólag csak hard rockot vagy deathcoret hallgat, annak nem sokat mondhat ez a név. Viszont azoknak, akik szélesebb befogadó készséggel rendelkeznek, nem kell bemutatni ezt a svéd géniuszt. Továbbá, hogy a „ki kicsoda – ismeretterjesztő rovatunk” vonalán maradjak, egy Rogga Johansson nevű arc is megérdemli a felemlegetését. Mindketten a skandináv szintér régi fenegyerekei, szép múlttal, tucatnyi zenekarral a hátuk mögött. A Slaktus Gambely harmadik közös munkájuk Demiurg név alatt. Eddig még nem csalódtam ebben a két tagban se együtt, se külön – külön, de vajon ez a lemez is hozza várt színvonalat?

Kifejezetten tetszett, a mindenféle tökölést (értsd: intrót) nélkülöző kezdés, ahogy a Life Is Coma-val azonnal belecsapnak a lecsóba. Már az első taktusok headbanger motivátorként funkcionálnak, sőt a léggitár is azonnal előkerül a szekrény mélyéről! Rogga kiméletlen, öblös orgánuma tökéletesen illik a muzsikához, amellyel plusz mázsás súlyokat szolgáltat a riffek mellé. A holland gót érából importált Marjan Welman csalogányként szelídít meg néha egy-egy dal részletet, ahogy bársonyos hangjával színesíti a repertoárt. De ennyivel nem ússzuk meg, mert a dobos Ed Warby is énekelget időnként. Méghozzá a férfi „tiszta ének” kategóriát erősíti. Csak Dan és a basszgitáros Johan Berglundban maradtak kizárólagosan a hangszereik nyüstölése mellett. Viszont a szilárd alapokat ők szolgáltatják. Továbbá Dan rengeteg finom díszítés, billentyűs harmónia megalkotásáért is felelős.

Tempós, többnyire gyors szerzeményekről számolhatok be, egyetlen igazi kivétel akad, mégpedig a Travellers Of The Vortex cimű dal, amely doomos, pincemély hangzásával tökéletes kriptahangulatot teremt, de nem mellőzi a melankóliával átitatott pillanatokat sem. A dobos Ed is jobban lehetőséget kap a vokálozásban, lévén nem kell a tempós break-ekre koncentrálnia. A „maradék” hat dal is magas színvonalú, változatos perceket kínál, szerencsére nem ül le sehol a lemez. Minden hangszer kitűnően szól, profi a keverés, de ezen nagyon nem lehet meglepődni, ha ilyen régi motorosok űzik együtt az ipart.

Felesleges lenne túlragozni a tényt: egy hamisíthatatlan, svéd, old scool death metal album született meg, amely nem szégyell dallamokat, harmóniákat is felvezetni. Ha valaki ismeri a bevezetőben említett két úriember munkásságát, akkor már belehallgatás nélkül is lehet fogalma Slakthus Gambely anyagáról. Ha kötekedő lennék, akkor akár azt is írhatnám nincs új a nap alatt! De nem vagyok. Igenis, jó a lemez. Változatos, arányosan felépített, játékidőben is pont kellően eltalált, szórakoztató anyag született. Nem igényli a sötét szoba mélyén, átszellemült ördögi meditáció ritusának gyakorlását. Ezt az albumot akár kocsiban, vezetés közben is élmény hallgatni. Csak aztán nehogy megfeledkezzünk a jobb lábunkról, amely padlóig nyomja a gázpedált!

Tracklist:

1. Life Is A Coma
2. Death Grasp Oblivion
3. Travellers Of The Vortex
4. The Cold Hand Of Death
5. From Laughter To Retching
6. Cold Skin
7. Slakthus Gamleby
8. World Burial

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Demiurg Interjú

Azagtoth

DEMIURG – Breath Of The Demiurg

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek