Lemezismertetők

DEMONICAL – World Domination

Már csak attól, hogy svéd halál metál, sokunk fejében pavlovi reflexként azonnal meg is szólal a jó öreg HM2-es torzító csutkára tekert hangja. Nem kis szó, hogy az egész műfajon belül sikerült egy csakis erre a területre vonatkozó arculatot kialakítani, ennek minden pozitív és negatív vonzatával. Persze, a hangzás önmagában még kevés az üdvösséghez, hiszen erős, jól megkomponált dalok nélkül mit sem ér az egész. Az már szinte bizonyos, hogy az Entombed örökérvérnyű Clandestine lemezét már soha senki nem lesz képes megfosztani a tróntól, de még csak fenyegetni sem. Azt a csodát olyan mágia lengi körül, hogy az valóban egyszeri és megismételhetetlen. Így jobbára marad a Left Hand Path, mint örök „inspiráció”, mert az legalább még megfejthető. Ilyen nemzeti örökséggel és miliőben alkot tehát jelenlegi alanyunk is, a Demonical.

Mindig is kedveltem ezt a csapatot, mert az alapnak mondható megszólaláson túl átitatja zenéjüket egy jóféle drámaiság. Időközben pedig megtanultak egyre jobb és fogósabb dalokat írni. Nem túl nagy a variációs tárház, szólók terén sem kényeztetnek, de amit beletesznek egy-egy számba, az garantáltan emlékezetes.

A My Kingdom Done teketóriázás nélkül csap a lovak közzé, azonnali főbólogatásra késztetve a láncfűrészelős zenék híveit. Remek nyitónóta. Csak semmi túlbonyolítás kérem, így kell ezt csinálni! Sverker Widgren óta már a második énekest fogyasztják Christofer Säterdal személyében, aki nagyon jó választásnak bizonyult, bár én Alexander Högbom teljesítményébe se tudtam belekötni a Chaos Manifesto-n. A Hellfire Rain kezdése talán kissé túlzottan is emlékeztet a ’Revel in Flesh’ központi riffjére, de amúgy teljesen rendben van. Újabb klasszikus svéd halál durvulat. Az Aeons of Death egy középtempós himnusz jó sok duplázóval, kiváló hangulattal. Még egy igazán király szólót is kanyarítottak rá. Nem hiába ez a legnagyobb kedvencem a lemezen. A Thin Darkness egy elég szigorú darab, főleg a középtájon érkező ultrasúlyos belassulással. A We Stand as One is híven ápolja a hagyományokat. Ebben egy kis blast beat is felüti a fejét vijjogó gitárok kíséretében. A Victorious úgy indul, mint egy Bathory szám. Nekem konkrétan az Enter The Eternal Fire ugrott be elsőre. Nagyon epikusra vették, ami plusz a dallamoktól és mega refréntől már kicsit átbillenti őket a göteborgi iskola művelőihez. Mivel ezt a melodikus vonalat sohasem szíveltem, ez is megfeküdte kicsit a gyomrom. Aki viszont szereti az ilyet, pont ez a dal lehet az egyik kulcs a lemezhez. Ízlések és pofonok, ugyebár!

És akkor most elérkeztünk a lemez legmegosztóbb dalához a Slipping Apart képében. Az ének oroszlánrészét Nils Patrik Johansson (Astral Doors) jegyzi, Cristopher csak a refrénben hörgi a magáét, tessék-lássék módon. Balladisztikus hangnem, kacifántos szóló, tiszta ének. Mondanom sem kell, hogy rendesen kilóg a sorból. Nos, ha önmagában vesszük, ez egy teljesen korrekt szerzemény, Nils hangját is kifejezetten kedvelem. Szép is jó is meg minden, csupán azt nem értem, hogy ez a szám mit keres az albumon. Ha a Slayer is képes volt levezényelni egész karrierjét egyetlen nyamvadt ballada nélkül, akkor egy svéd death metal zenekarnak se lenne rá sok szüksége. Annyira megbontja az addigi egységet, hogy az utolsónak érkező szintén old school bomba, a Calescent Punisment sem tudja már visszaállítani a rendet.

Több kérdés felmerül itt. Mi volt ezzel a cél? Nem egy Ep-re tették rá, hogy: „Na, lett egy ilyen számunk is”, hanem kifejezetten erre készítettek video-t. Közvélemény kutatásnak szánták volna, hogy mit szól egy esetleges irányváltáshoz a nagyérdemű? Belefáradtak a hagyomány őrzésbe? Lehet, hogy túlzóak a következtetéseim, de végig gondoltam több verziót, és valahogy sántít a dolog. Na, mindegy, nincs okom még pálcát törni fölöttük. A következő anyagnál bizonyára mindannyian okosabbak leszünk. Nekem egyelőre csak az a gondom, hogy csorbul az amúgy sem túl hosszú lemez összképe. Ilyen szempontból a Chaos Manifesto sokkal jobban teljesített. Pontszámom, egy erős 7-es.

Kiadó: Agonia Records
Kiadás éve: 2020
Stílus: Death Metal
Weboldal: www.demonical.net

Tracklist:

  1. My Kingdom Done
  2. Hellfire Rain
  3. Aeons of Death
  4. The Thin Darkness
  5. We Stand as One
  6. Victorious
  7. Slipping Apart
  8. Calescent Punishment

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Phantasma, Mortiis, Demonical, Mansion, Masterplan, Tombstones, Abbath, Upon Shadows

KMZ

Demonical – Új anyag felvétele

KMZ

Demonical – Leszerződik az Agonia Records-al

KMZ

Hot News: Nunslaughter + Demonical + Warfect – European tourdates – Final Round Call!

KMZ

Hot News: Nunslaughter / Demonical split tour 7″EP out in July

KMZ

Hot News: Nunslaughter + Demonical + Warfect – tourtrailer available

KMZ

Hot News: Demonical joins forces with Nekronos Promotion

KMZ

Hot News: Tourdates – Demonical – Warfect

KMZ

Hot News: Demonical premiers video for the track An Endless Celebration

KMZ

Hot News: Demonical announces festival shows for 2014

KMZ

Hot News: Demonical releases new video clip

KMZ

Hot News: Demonical european tour – second chapter

KMZ

Hot News: Demonical european tour – final round call

KMZ

Hot News: New Demonical lyric video released

KMZ

Hot News: Demonical european tour dates revealed

KMZ

Hot News: Demonical reveals tracklisting and release date

KMZ

Hot News: Demonical studio report part III

KMZ

Hot News: Demonical studio report part II

KMZ

Hot News: Demonical reveal first part of their studio report

KMZ

Hot News: Demonical new album title and artwork

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek