Lemezismertetők

DENEVÉR – Vámpír

Sokféle zenehallgatási szokás létezik: vannak online felületek, digitális streamek (többnyire bárhol / bármikor elérhetőek) és vannak a fizikális hanghordozók (CD / MC / LP / egyéb) ami általában valamilyen helyhez kötött – ugyanis nagyrészt otthonunkban történik a rituálé. Minden metódusnak megvan a maga varázsa. Fürdünk a vizuális és szónikus információban, lehetetlen nyomon követni, kinek – mikor – hol jelent meg a legújabb kiadványa. Manapság szinte kivétel nélkül, minden az interneten történik. A promóciók, reklámok és a vásárlás is. Szép új világ.

Vagy tudatosan figyeled (például bizonyos kiadók felhozatalát csekkolgatod havonta) vagy random belenyúlsz valamibe (a hatásos lemezborító már fél siker, főleg ha előzetesen kapsz mellé egy tracket) vagy valamelyik szemfülesebb haverod említi a banda nevét, hogy rájuk érdemes lesz odafigyelni. 2022-ben dömping volt, 2023 vélhetően még gazdagabb lesz ilyen téren, az underground metal él és virágzik. Olyan hihetetlen korongok jöttek ki tavaly műfajtól függetlenül, hogy az ember csak lassan, mélázva pislog, mintha meg lenne delejezve, elakadt lélegzettel figyel. Csak győzze követni. A hazai felhozatalra sem lehet panasz, az eddigi (általam hallgatott) anyagok emlékezetesek, de én még mindig kevésnek érzem ezt a külföldi megjelenésekkel kapcsolatosan. Ebbe most nem akarok mélyebben belemenni, a lényeg, hogy nem olyan rég, berepült az ózdi Denevér az ablakomon a Metal Ör Die kiadónak köszönhetően és még most is keresem a szavakat, hogy hogyan írjam meg, hogy a Vámpír mennyire egy kiváló bemutatkozás.

Az előzetes belefülelések alkalmával, meg voltam róla győződve, hogy ez egy külföldi csapat, akik valamilyen bizarr oknál fogva megszállottként szeretik a magyar / erdélyi történelmet és kultúrát (volt már rá példa, igaz többnyire zenekarnév választásnál) majd végül szembesültem a tényekkel. A Denevér, Terebesi Tibor OMB, azaz „one man band” black metal projektje, ahol gyakorlatilag szinte teljesen egyedül csinált mindent. A zeneírást, komponálást, dalszövegeket, feljátszást (összes hangszer plusz a vokálok) és a felvétel is az ő munkája, amiben Vincze Tamás közreműködött. Illetve pár nótában az Aornos főnök Tátrai Csabát hallhatjuk bőszen virgázni. Őrületes meló van ebben, ezt azonnal levágtam, nem akármikor pattint ki a tarsolyából egy ilyen lemezt az ember. Kőkemény, sodró tempójú, nordikus fekete fémből épül fel a Vámpír 47 perce, így 11 számot kapunk, amiből négy (A kezdet, Átváltoztatás – vámpír vér, Éjfél – Ébredés és A Vég) hangulatfestő instru – elemként funkcionál. Úgy vélem az album egyik kruciális eleme az atmoszféra: a jellegzetes 90-es éveket idéző black metal feeling (van némi modern íze is a dolognak, ezt majd bővebben kifejtem) a másik pedig a hozzáértő füllel kikevert hangzás. Sokan még mindig az „ahogy esik, úgy puffan” beállításra esküsznek, csak közben eltelt 30+ év a színtéren, és persze lehet itten truvájkodni, meg trúnál trúbbnak lenni, a lényegen nem fog változtatni úgy sem. 2023-ban mások a prioritások, főleg, hogy annyira telített lett a zenei piac, mint még soha. Ha valami kilóg, az bizony okkal lóg ki.

És minőségi tartalommal. Terebesi Tibor a Velm és az Aornos zenekarokból lehet ismerős, itt a Denevérben viszont szabadjára alkothat, ennek eredménye pedig egy ízig – vérig black metal lemez. Külföldi viszonylatban is megállja a helyét. Az olyan számok, mint a (számomra zseniális) Éledj Vezér!, az Átváltoztatás, a Báthory Erzsébet vagy az Ébredés kiváló dalszerzői vénáról tanúskodnak. Számomra a leginkább szembe, vagyis fülbeötlőbb dolog a gitármunka karaktere és nem csak a szólóknál. Egyszerűen kolosszális. Utoljára az 1349, Keep Of Kalessin, Cadaver, kései Satyricon albumokon hallottam ilyet. Tibor szétfűrészel – szétriffel mindent és mindenkit, nincs kegyelem! Amellett, hogy technikailag is képzett, van egyfajta frissítően „modern” íze a pengetésének, melynek magja a régi sulis BM érában keresendő. Plusz kihallani még egészséges mértékben némi thrash és death metal-t is a dalokban, tökéletesen kiegészítve a formulát. Az instrumentális részek mindig pontosan ott szakítják meg (illetve helyezik keretbe) a lemezt, ahol kell, ezek közé „ékelődnek” be a számok, koncepcionális elegyet létrehozva. Az Érzem a félelmed című trackben olyan szintű blastbeat rombolás található, hogy csak pislogok, ami aztán átmegy egy headbangelésre késztető, szaggatott témába, s mely végül egy hihetetlen gitárszólóban csúcsosodik ki. Majd A Vég outroja nevéhez méltóan zár. Fontos megjegyeznem, hogy a Vámpír végtelenül egységes, hangzásilag is a toppon van, remekül szól. Lehet, hogy a dobok programozottak és ennél tuti létezik jobb software amivel „élethűbb” sound-ot lehetne a ritmusszekciónak kikeverni, de én egy pillanatig sem éreztem azt, hogy húsvér ember kell a dobcucc mögé vagy, hogy túlságosan műanyag / steril, amit hallok. Ez így tökéletes és kész. Pörög és pusztít a blastbeat, a vokálok vérfagyasztóak, Tibor úgy károg, mintha épp valaki elvágta volna a torkát, pontosabban mintha a nyakát harapná egy vérszívó… Akarva akaratlanul a kultikus Tormentor jut eszembe, igaz az egy másik történet, mondjuk Erzsébet grófnő szelleme ott is felragyogott az Anno Domini kapcsán… Ami biztos, hogy atmoszférájában kiemelkedő alkotásról beszélhetünk.

Miközben e sorokat írom, pár dolgon azért elgondolkoztam. Például azon, hogy a szövegi koncepciót tekintve semmi újdonságot nem kaptunk, ezrek énekelték meg a vámpírok legendáját, viszont azt is abszolút megértem, hogy ehhez a speciális hangulathoz ez illett. Kérdés az, hogy innen hova tovább… Nagyon remélem, hogy Terebesi Tibor nem egy kiadványban gondolkozik / tervez és nem fullad ki a Vámpír a „one kill wonder” kategóriába, kár lenne érte. Sokkal több potenciált látok ebben, mint amivel az utóbbi időben a magyar black metal szcénában találkoztam (tisztelet a kivételnek) még akkor is, ha maga a név már egyfajta determináltságot jelent / hoz. A feelinges borító remekül tükrözi a muzsikát, Boda „Pester” Péter műve, csakúgy, mint a logó is, totál old school az egész, klasszik fekete fehér grafika.

Kíváncsian várom a folytatást!

Kiadó: Metal Ör Die Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Old School Black Metal
Web: @facebook

Tracklist:

 1. A kezdet
 2. A vámpírok korszaka
 3. Éledj vezér!
 4. Átváltoztatás – vámpír vér
 5. Átváltoztatás
 6. Báthory Erzsébet
 7. Éjfél – Ébredés
 8. Ébredés
 9. Éjjel az erdőben
 10. Érzem a félelmed
 11. A vég

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Denevér interjú

KMZ

1 komment

P.K.
P.K. 2023. január 12. 21:05 at 21:05

Érdemes ám meghallgatni Tibi előző projektjét ami Mabhtera néven futott.Volt szerencsém részt venni benne. 🙂

Válasz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek