Lemezismertetők

DENNER / SHERMAN – Satan´s Tomb EP

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.dennershermann.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum: Michael Denner and Hank Sherman have succeeded in writing songs that showcase their roots and their ingenuity – and still, it is not simply another version of an old Mercyful Fate record. The joint album lets us have a glimpse into a different, more modern album packed with a greater sense of musical liberty. Heavy Metal to the core, as played by the masters of the genre. Since it happens to be my kind of thing too, I cannot wait for the release of the new full album!

 

Michael Denner és Hank Sherman jellegzetes gitárjátékával a nyolcvanas évek vége felé találkoztam. Hírük megelőzte őket, hiszen etalonok voltak a Metallica Hungarica kiadványaiban, de akkoriban a zenék beszerzése nehézkes volt, főleg vidéken, így ennyi idő kellett, hogy eljussak King Diamond Abigaljától, ahol amúgy Denner mester is penget, a klasszikus Mercyful Fate Melissa lemezig. A Mercyful Fate-et egy különös légkör lengte körül, ami nem kevésbé volt köszönhető a fent említett gitárpáros karakteres játékának. Olyan riffekkel és szólókkal álltak elő, ami az énekes által hozott dallamokkal teljesen egyenértékűek voltak, sőt az egyik nem lehetett meg a másik nélkül, ezért a nóták ezekkel együtt ragadtak meg az emberben.

Kettőjük közül úgy érzem, Hank lehet az izgágább, 2010-ben kiadott Demonica néven egy thrash korongot, kár, hogy azóta nem volt folytatás. Röppentek fel hírek mindeféle jövőbeli lemezről (Sherman Tank), aztán egyszer csak azt olvastam Denner/Sherman közös projekt. Úgy éreztem bármit is alkotnak nekem azt hallanom kell, lehetőleg azonnal. Mondjuk ezek után nem igazán hittem, hogy valóban lesz belőle valami. Erre nem sokra rá itt is a Satan’s Tomb. Igaz, hogy csak egy EP, de mégis valami, ami hallani engedteti, hogy miben is gondolkoznak a mágusok. A borítóból már sejtettem, hogy nem lesz nagy kísérletezgetés, hanem azt csinálják amiben eddig hallhatóan a legjobbak.

Ezen fokozott elvárásoknak köszönhetően elsőre nem fogott meg a lemez. Olyan csodát vártam, ami talán nem is létezik, vagy ha mégis, akkor már felvették Mercyful Fate név alatt. De ott van a Portrait, akik valami hasonlót műveltek, mint amire most számítottam, nem hittem el, hogy a két mesternek ez nem sikerül, sőt nem egyszerűen, hanem zseniális módon kell sikerülnie. Ilyenek jártak a fejemben, és újra nekiugrottam és hallj csodát, ott van minden amit szerettem volna, csak meg kell találni, és bizony ez így van rendjén.

A Satan’s Tomb nyitásában a refrén van izgalmasan megcsavarva, ami később egy egyszerűbb formában hallható. Igazi jó értelembe vett klasszikus heavy metal hallható, hiába a két mágus jellegzetes riffjei, és az énekes magas tartományokban történő tevékenysége, a zene nem hasonlítható a Mercyful Fate-hez, legalábbis olyan mértékben semmiképp, mint a Portraité.

Azért ha a War Witch dobkezdése az A Mansion in Darkness-szel folytatódik nem csodálkoztam volna különösebben, de szerencsére nem így történik.

A dalok nem egy síkban mozognak, így gyorsabb és középtempós részek váltogatják egymást. A basszusgitárt szépen lehet hallani, szerencsére nem veszik el. A megszólalás amennyire lehet modern. Ezt mutatja a New Gods kezdése is, de az egész dal felépítése. Ezt azért is tehetik meg, mert nem ragaszkodnak a Mercyful Fate dolgaihoz, bár abból merítenek, hiszen az ő gyermekük is, mégis sokkal szabadabban tudják felhasználni az ott felépített karakterüket. Remekül hallani ezt a Seven Skulls gitárjátékában, ami már önmagában is megállná a helyét.

Michael Dennernek és Hank Shermannak sikerült olyan dalokat írni, ami mutatja a gyökereiket és azt a zsenialítást, amit rájuk jellemző, mégsem újabb verzió született egy Mercyful Fate lemezre. A közös album egy másféle, modernebb és zeneileg nagyobb szabadságot adó világot hallat. Ízig vérig heavy metal, ahogy a mesterek játsszák. Mivel ez az én világom is, már türelmetlenül várom a nagylemez eljövetelét!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Satans Tomb
2. War Witch
3. New Gods
4. Seven Skulls

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek