Lemezismertetők

DER WEG EINER FREIHEIT – Stellar

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: facebook.com/derwegeinerfreiheit

Kiadás éve: 2015

Stílus: Black Metal

Brief Sum: The Germans have come up with convincing and dynamic themes on their third full-length album. They are definitely in the top 5 of fresh Black Metal bands. ‘Stellar’ showcases perfect sounding and excellent tracks. 

 

A Stellar című lemez a német zenekar harmadik nagylemeze a 2009-es debüt óta. A srácok az évek során megjelentettek ezen kívül két EP-t is 2011-ben és 2012-ben, ebben az évben pedig lenyomtak egy szép hosszú túrát a Downfall Of Gaia társaságában. A Der Weg Einer Freiheit legnagyobb érdekessége talán az, hogy a tipikus, mostanság divatos post-black metal témák mellett az igazi norvég feeling az ami meghatározza a hangzást. Valahogy olyan, mintha true témákat mai köntösbe bújtattak volna megfűszerezve itt-ott lazább, szellősebb dallamos témákkal, melyek ugyanúgy részét képezik ennek a tökéletesen felépített koncepciónak. Az egy dolog, hogy egytől-egyig nagyon jó zenészeket hallhatunk, megint más, hogy fogós számokat tudnak írni, de az, hogy a stílus által viszonylag szűkre szabott határok mentén is eredetiek tudnak maradni, az már azért egy másik szint.

A 2012-es Unstille címre keresztelt korong úgy gondolom az egyik legjobb európai black metal album, ami az elmúlt 5-10 évben napvilágot látott. Féltem, hogy ennek függvényében az új anyag nem fog akkorát ütni, de szerencsére csalódnom kellett. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a Stellaron található hat track mindegyike kiváló és nagyon erős tétel. Nagyon szépen szól minden hagszer, talán nekem egy kicsit túl tisztán is, de annyi baj legyen, így is elképesztően dögös a cucc. Még az sem zavaró, hogy a nem kevés alkalommal felbukkanó, ultradallamos gitártémák sokszor minden más hangszerről elvonják a figyelmet. Persze kit érdekel, ha ezt olyan szerzemények alatt művelik, mint például az Einkehr című szám, vagy akár a közvetlenül utána berobbanó Verbund ami az egyik legpusztítóbb black téma amit az utóbbi időben hallottam. Nem kevés Mayhem feelinggel egyébként, ami szintén jó pont. A Verbund után azonnal jön az Eiswanderer, ami megint csak egy nagyon ütős, dallamos nyitánnyal kezd. Talán ennél a hármasnál hallható leginkább, hogy mennyire szépen kidolgozott minden gitártéma, és milyen jól működik a kétgitáros felállás. A gitárok mellett már első hallásra feltűnő a dobos srác tehetsége és hangszerkezelése. Egyszerűen elképesztő, hogy sokszor már számkezdésnél mit vállal, arról nem is beszélve, hogy minden blast és pörgetés kiváló. Emellett amikor nem játszik nagy dolgokat, akkor is rendkívül ízes és ötletes dobolást hallhatunk.

Persze maga a Der Weg Einer Freiheit azért igazán jó, mert ez a négy zenész, akik külön-külön is megállják  a helyüket, együtt is kiváló dolgokat tudnak csinálni. Tehát működik a kémia, aki pedig szeretne új kedvencet avatni az nyugodtan kússzon rá a Stellarra, nem fogja megbánni.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Repulsion
2. Requiem
3. Einkehr
4. Verbund
5. Eiswanderer
6. Letzte Sonne
7. Idyll (Bonus track)
8. Unendlich (Bonus track)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Der Weg Einer Freiheit – Skepsis Part I (official premiere)

KMZ

KME videók: Imperium, Der Weg Einer Freiheit, Green Death, Fear Factory, Universal Mind Project, Abnormality, NilExistence, Whispered, Scorpion Child

KMZ

Koncertajánló: Der Weg Einer Freiheit, The Great Old Ones, Harakiri For The Sky

KMZ

Der Weg einer Freiheit – Requiem dalpremier

KMZ

Der Weg Einer Freiheit a Season of Mistnél

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek