Lemezismertetők

DERANGED – The Red Light Murder Case

Kiadó: Regain Records

Weboldal: www.iamderanged.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death metal

 

 

 

 

Jóllehet Svédországból származnak, a Deranged egy az irdatlan mennyiségű, egymástól megkülönböztethetetlen amerikai stílusú brutális death metál csapatból. Ez a hetedik sorlemezük. Eddigi munkáik egyenletes színvonalat mutattak: azt hozták – de semmi többet -, amit el lehet várni egy ilyen csapattól: szélvész tempó, őrlő riffek, gyomorhörgés, és néha egy kis technikázás is. Igazából sose emelkedtek ki nagyon a másodvonalból, szerintem a legközelebb ehhez 2000-ben megjelent “III” című albumukkal kerültek. Az egy erőteljes, brutális és lendületes lemez volt elég jól megírt számokkal.

Az új album sajnos nem hogy változtatna ezen, hanem végérvényesen a csapat középszerűségbe süllyedését jelenti. A “The Red Light Murder Case” egy meglehetősen unalmas, jellegtelen, inspirálatlan tucat death metál album, amely háttérzenén kívül sok dologra nem jó. A tempóból most némiképp visszavettek – persze csak saját magukhoz képest, valójában most is kegyetlenül gyorsak -, így a zene eddigi egyetlen erénye, a brutalitás is szenvedett némi csorbát. Ötlettelen riffek sorjáznak 35 percen keresztül, Rikard Wermén dobos pedig egész végig ugyanazzal a (nagy) sebességgel blastol alatta. A összes Deranged album közül ez az eddigi legrepetitívebb; nagyon sokszor játsszák el ugyanazt, és nem világos, miért, hiszen általában elég szürke témákról van szó.

A zenekarban hosszú évek óta folyamatosak a tagcserék, különösen énekesből fogyasztottak el sokat. Véleményem szerint Martin Schönherr a Deranged eddigi leggyengébb hörgőembere. Ugyanazzal a monoton brummogással szaval egész végig, és valahogy hiányzik belőle az az energia és intenzitás, ami életet tudna lehelni az amúgy sem kiemelkedő dalokba. Hosszú távon még fárasztó is, ahogy teljesen fantáziátlanul egy az egyben “leköveti” a zene ritmusát; olyan, mint ha verset szavalna, minden fajta beleélés nélkül. Összehasonlításként ajánlom mondjuk a holland Brutus “Schlachtbeest” albumának meghallgatását; az is egy amúgy hétköznapi brutál death metál album lenne, de az elképesztő sebesség mellett olyan beleéléssel hörög a vokalista azon a lemezen, ami megkülönbözteti sok hasonló produkció közül.

Mindössze két olyan tétel található az albumon, amelyek kiemelkednek a középszerűségből: a nyitó Watch Me When I Kill és a hetes Formula For a Murder (figyelemre méltó szólókkal). Csakhogy mindez még kevés az üdvösséghez, ráadásul kb. ugyanennyi olyan szám is van, amelyek kifejezetten idegesítőek, annyira monotonak.

Nagyon sok kiváló brutál death együttes van, a stílus rajongóinak bőven van miből csemegézniük. A Deranged azonban jelen album alapján még a szimplán jók közé sem tartozik. Jóllehet semmi vérlázítóan szörnyűt nem követtek el, nem látom értelmét, hogy bárki beruházzon erre a jelentéktelen albumra.

Tracklist:

1. Watch Me When I Kill
2. Strip Nude For Your Killer
3. Gently Before She Dies
4. Redlight Murderess
5. So Sweet, So Dead
6. The Killer Wore Black Gloves
7. Formula For A Murder
8. Death Walks On High Heels
9. Body Puzzle

Pontszám: 5

Kapcsolódó cikkek

Ma este Death Metal party Budapesten

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek