Lemezismertetők

DESECRATE – XIII, The Death

Kiadó: Inverse Records

Weboldal: myspace.com/desecrate.ge

Kiadás éve: 2012

Stílus: Melodic Death metal

Brief Sum: This album is a bit like a punk record. Chaotic changes of shorter and longer tracks. Many awesome ideas simply pass us by while other solutions reveal themselves in a better way. Despite the fact that I love the album and I take it awesome, I just can’t take it seriously. Perhaps it’s because the chaos that dominates in it. However others would like this variety.

A Desecrate 1995-ben alakult Olaszországban, majd fél évre rá megjelent első demójuk a Tranquillity. Az első igazi lemezre 1999-ig kellett várni. Az addig eltelt időszak a pozitív visszajelzéseket kapó demónak köszönhetően koncertezéssel és később nótaírással telt. A Moonshiny Tales: The Torment and The Rapture megjelenését egy hosszú turné követte, főleg Olaszország klubjaiban. Aztán 2001-ben feloszlottak. Majd eljött 2010 és újra összeállt a csapat. Az irány továbbra is saját értelmezésű death metal. Már az első lemezen merészen nyúltak a műfajhoz, nekem a Therion Ho Dracon lemezének egyes momentumai ugrottak be róla, de az új anyagon az egész koncepcióra tettek még egy lapáttal. A zongora végig, egyenrangú hangszerként ott hallható a dalokban.

Első nekifutásra már kimutatja lényegét a lemez. Nekem olyannak tűnik, mint a rémségek cirkusza. A hatalmas XVII-XVIII. századi forgatag, füstös, koszos, tele morbid elemekkel, szórakoztató stílusban a csőcselék számára. Mindennek ellentmond a tiszta megszólalás.

Pár perc után kiderül, hogy nem csak a hangszerelés változott, jóval dallamosabbak is lettek a nóták. Nem kell sok időt tölteni a megfejtésükkel, hamar hatnak, de szerencsére annyi ötlet van összeszedve, hogy van mire figyelni sokadik hallgatás után is.

A tempó változatos, egy dalon belül is rendesen variálnak. A dalok felépítése kicsit színházi. Mintha egy előadáson lennénk. Rendkívül kifejező, markáns. Rengeteg jól kitalált dallammal találkozni, amit nem átallanak néha jól megpörgetni. Ha csak megízlelné valaki a lemezt, az első tétel már meg is mutat szinte mindent. Benne van a koncepció esszenciája. A XIII című dal speed metalosan indul, és ez a jelleg adja a refrén motívumát, ami ellentétben áll a verze szigorával. A Tzunami átsöpör rajtunk, zongorás kezdése brutális szaggatott riffelésbe torkollik, majd az első csapások után némileg csillapodik. A Hashashiyyin nyugis, lassan építkező dal, jól eltalált refrénje tiszta éneket használ, ami még erősíti a dalból áradó szenvtelenséget. Az azt követő Karma megint színház jellegű, ami a rengeteg váltásnak köszönhető.

A legmeglepőbb dal, ami amúgy egyenes következménye a koncepciónak a My Silent Crying. Ez egy zongorával és marcona szövegmondással előadott darab. Itt ez előzőekben emlegetett képek még szembetűnőbbek. Valami koszos, sötét színpad, egy hatalmas zongorával, súlyos bordó függönyök. A színpad körül a füstös nézőtéren cilinderes alakok ücsörögnek, vonagló mocskos utcalányokkal az ölükben, miközben torz személyzet hordja ki az italokat.

Kicsit olyan a lemez, mint egy punk album. Hosszabb-rövidebb dalok összevisszaságban. Sok hihetetlen ötlet csak elsuhan mellettünk, mások jobban ki vannak bontva. Valamiért nem tudom komolyan venni az anyagot, annak ellenére, hogy kedvelem és zseniálisnak tartom. Talán kuszasága  miatt, ami a sokféle elemből és a dalok hosszából adódik. Bár lehet, hogy épp ez a forgatag adja meg báját. Erénye a különös hangulat, a fordulatos, izgalmas dalok. A zongora ilyen fokú használata ebben a stílusban teljesen meghökkentő, egyedi.

Tracklist:

1. Croatoan
2. Roanoke
3. XIII
4. Tzunami
5. Anonymous
6. Mishka’n
7. Hashashiyyin
8. Karma
9. Demon
10. My Devil’s Gonna Cry
11. My Silent Crying
12. The Gallows of Salem
13. The Illusion Gate
14. Illusion

Pontszám: 8.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek