Lemezismertetők

DESPISED ICON – Déterré

Ha három szóban kellene jellemeznem a Nuclear Blastnál nemrégiben megjelent Despised Icon új EP-jét, azt mondanám rövid, nyers, erőszakos. De vajon több-e ennél a Déterré és miben más, mint a 2019-es nagylemez, a Purgatory? A kérdés megválaszolásához, egyrészt figyelembe kell venni, hogy az utóbbi időben a deathcore műfaj, vagy legalábbis bizonyos képviselői, mintha visszatérni szándékoznának a nem is olyan távoli kezdetekhez, másrészt mindenképpen vetni kell egy pillantást a kanadai banda múltjára.

Az irányzattal különösebben nem foglalkoznék. Véleményem szerint az utóbbi években a zenekaroknak és még inkább a kiadóknak egyaránt nyilvánvalóvá kellett válnia, hogy a deathcore háza táján mutatkoznak a kiüresedés jelei. Erre azután ki-ki megadta a maga válaszát. A Despiesd Icon tagjai a Purgatory után úgy döntöttek, nem kísérleteznek szimfonikus betétekkel, hangszerelnek át, netalán kacsingatnak bele más zenei áramlatokba, ehelyett szívesebben porolják le, ami korábban már bevált. Így született a Déterré, amely – Dan Barnes kritikus szavával élve – „újracsomagolja” és vagány borító alá helyezi a zenekar kezdeti éveinek slágereit.

A Warm Blooded és a Bulletproof Scales ugyanis eredetileg a 2004-es Syndicated Murderers EP nótái voltak, majd újra felvették a korábbi dobos, Alex Erian énekével, és rákerültek a 2005-ös The Healing Process albumra. Az ominózus lemez egyébiránt szintén pár hónapja került újra forgalomba a Century Media gondozásában, ekképp adott a lehetőség az összehasonlításra is. A Déterré további számai, a One Last Martini, az Oval Shaped Incisions és a Sever the Ties eredetileg a Bodies in the Gears of the Apparatus zenekarral közös split dalai.

Summa summarum, semmi új nincs a nap alatt, mindössze a régi dalok hallhatók akképpen, ahogy azt a Despised Icon manapság egy koncerten is eljátssza. Ettől persze egyáltalán nem rossz, sőt, igazából teljesen rendben van, amennyiben néminemű nosztalgiára vágyunk, de azért nem említeném azonos lapon a Purgatory albummal, amit 2014-es újraalakulásuk óta a montréali deathcore pionírok legjobb munkájának tartok. Mindenesetre, ha a Déterré nem csupán rövid múltbéli kiruccanás, hanem új irányt jelez, akkor a jövőben egy jóval nyersebb és piszkosabb hangzású anyagra számíthatunk.

Kiadó: Nuclear Blast
Kiadás éve: 2022
Stílus: Deathcore
Web: facebook.com/despisedicon

Tracklist:

  1. Warm Blooded
  2. Bulletproof Scales
  3. One Last Martini
  4. Oval Shaped Incisions
  5. Sever The Ties

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek