Lemezismertetők

DESTRUCTION – Under Attack

Kiadó: Nuclear Blast Records

Weboldal: http://destruction.de

Kiadás éve: 2016

Stílus: Thrash Metal

Brief Sum: Tight, solid, memorable riffs, punishing tracks. Thrash Till Death!

 

 

Csak néztem nagyokat, amikor értesültem arról, hogy érkezik a friss Destruction anyag. Képtelen voltam felfogni, hogy már négy éve eltelt a Spiritual Genocide óta. Olyan sűrűséggel követték egymást a lemezek, hogy már némi túlzással hozzájuk fűzve időegységet lehetett volna bevezetni. Sajnos az utóbbi albumokon a kevés „művészi kiteljesedés” erősen érezhető volt. Nem csak az albumok, de a dalok is csak követték egymást és minden különösebb fogózkodó, emlékezetes pillanat nélkül átszaladtak a hallgatón, mint a tejszínes kovászos uborka. Idővel bele kellett nyugodnom, hogy a teuton trió csak az átlagot képes hozni, kiemelkedő teljesítményre már ne is számítsak.

Éppen ebből kifolyólag, amikor előzetesen megtekinthetővé vált a lemez címadó dalából készült videóklip, nem éreztem azonnal késztetést, hogy magamévá tegyem. Viszont amikor egy gyenge pillanatomban véletlenül rákattintottam azon a bizonyos videó megosztón, kellemesen csalódnom kellett. Olyannyira ráharaptam az elém dobott csontra, hogy újra meghallgattam a dalt. Majd igényemet fejeztem ki főszerkesztőmnek, hogy én bizony ezt az anyagot teljesen le szeretném tesztelni.

Ismerősen indult az album, néhány percnek el kellett telnie, hogy új területeket térképezzek fel. A Generation Nevermore a pörgősebb, tradicionálisabb Destruction vonalat viszi tovább, de nem poshadt, erőltetett formában. Feszes, már-már szélvész tempót diktál, de abszolút élvezhető. Ezt követően a Dethroned a nyitónóta fonalát veszi fel, középgyors verzékkel és lassabb refrénnel. A negyedik tétellel igazi meglepetés érkezik: mázsás riffek, menetelős tempó, Schmier is gyakran mély tartományokban kalandozik a hangjával. Az albumon itt találkoztam először olyan Mike szólóval, amitől nem kicsit esett le az álam. A Pathogenic azonnal felrázza a hallgatót az ezt megelőző morózus bólogatásból, ráadásul amikor egy kiállás során Schmier, DD. Vernit idéző basszusjátékot produkál, az kifejezetten feldobja az arra fogékonyt. Személyes kedvencemben az Elegant Pigsben, ahogy a főnök a refrént énekeli (Elegant Pigs designed to the lead blind …blind leading the blind…) az azonnal üt, kitörölhetetlen momentumként győz meg minket arról, hogy bizony ez a lemez  nem egy lapos, rókabőr anyag, itt egymást követik a jópofa ötletek, hangulatos pillanatok. És ez így van a továbbiakban is, mert a Second To None az első percétől az utolsóig nem csak egy zúzós szám, hanem egy hamisíthatatlan thrash himnusz, amit képtelenség fotelben ülve végighallgatni. De ugyanez elmondható a Stand Up For What You Deliver című opuszról is, nyakizom próbatevő kezdéssel indul a tétel. Gyilkosabbnál gyilkosabb riffeket szolgáltat a kis Mike, érezhető, hogy volt ideje agyalni a zeneíráson, nem feltétlenül a legelső ötleteket kellett felhasználniuk. Csak a Conductor Of The Void és a Stigmatized néven futó szerzemények okoztak visszafogottabb élményt számomra. Nem rossz dalok, de valahogy sokadik hallgatásra is csak egy-egy zúzós, de átlagos értékeket felmutató „munka-darabok”.

Ahogy korábban, úgy most sincs gond a megszólalással, nincs agyoncsiszolva, de tisztán kivehető, élvezhető minden pillanat. Havancsák Gyula mester, Schmier iránymutatását maximálisan kibontakoztatva, ezúttal is művészetet vitt a „szemétbe”. Nekem kifejezetten testszik ez a „kevesebb néha több” elv alapján megszületett lemezborító.

Találkoztam olyan kritikákkal, amelyek pálcát törnek az Under Attack album felett, mert lehet, hogy egyesek korszakalkotó változásra számítottak, olyan kapaszkodókat vizionáltak a meglévő sormintába, ami közel sem illeszkedne egy Destruction album matériájába. Számomra, amiről az utóbbi tizennéhány évben ez a zenekar szól, az a tökéletesen kifejeződik most is: feszes, arcba mászó, kőkemény, EMLÉKEZETES riffek, dinamika, a hétköznapi élet sz@rságainak kirakatba állítása, véleménynyilvánítás. Nekem most első hallgatásra is visszaidézhetőek voltak a dalok, ellentétben a két korábbi albummal… De száz szónak is három a vége:

Thrash Till Death!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Under Attack
2. Generation Nevermore
3. Dethroned
4. Getting Used To The Evil
5. Pathogenic
6. Elegant Pigs
7. Second To None
8. Stand Up For What You Deliver
9. Conductor Of The Void
10. Stigmatized

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Destruction Interjú

KMZ

Az Overkill, a Destruction és a Flotsam and Jetsam is játszik a 2019-es Killfesten

KMZ

Destruction koncert a Dürer Kertben

KMZ

KME videók: Equilibrium, Destruction, Crystal Ball, True Widow, Pain, Winterstorm, Sabaton, The Agonist

KMZ

KME videók: Overtures, Death Angel, Omnikage, Hortus Animae, Universal Mind Project, Kamelot, Destruction, Soilid, Savage, Enthrallment

KMZ

KME videók: InnerWish, PsychoganG, Slayer, Dimlight, Mother Feather, Metal Church, Destruction, Morte Incandescente, Jaded Heart, Mystic Prophecy

KMZ

Destruction – „Best of 30 years” európai headline turné bejelentése!

KMZ

Hot News: Destruction – announce special “Best Of 30 years” headline show!

KMZ

Hot News: Destruction – reminisce Rock In Rio

KMZ

Hot News: Destruction – “Carnivore” Video Clip Online!

KMZ

Hot News: Destruction – Teaser For „Carnivore” Video Clip Online!

KMZ

Hot News: Destruction – Announce „Cyanide“ Lyric Video!

KMZ

Hot News: Destruction – Release Brand New Song!

KMZ

Hot News: Destruction – Second Studio Trailer Online!

KMZ

Hot News: Destruction – Reveal „Spiritual Genocide“ Tracklist!

KMZ

Hot News: Destruction – „Spiritual Genocide“ Cover Trailer Online!

KMZ

Hot News: Destruction – 1st Studio Trailer Online

KMZ

Hot News: Destruction – Recording New Album!

KMZ

Sepultura, Exodus, Destruction, Heathen, Mortal Sin – Koncertbeszmoló

Darkjedi

OverKill, Destruction, Heathen, After All – Koncertbeszámoló

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek