Lemezismertetők

DEVASTATOR – Nuclear Proliferation

Kiadó: Regimental Records

Weboldal: www.morbidforce.com

Kiadás éve: 2006

Stílus: Black / Thrash

 

 

 

 

A Devastator feltörekvő, amerikai trash-black metal együttes: a bandával való ismerkedésemet ezzel az albummal kezdtem, bár nem különösebben nyerte el tetszésemet a zenéjük. Az együttes nyilatkozatai alapján a lemezt olyan régi múlttal rendelkező trash-black bandák ihlették, amilyen a Bathory, a Hellhammer/Celtic Frost, a Zemial, a Venom, a Sodom, a Sarcofago, a Pentagram, az Onslaught, vagy éppen a Necrodeath és mások. Az albumot a Bathory alapítójának, Quorthon-nak ajánlották, akinek tehetségéből, lendületéből, zsenialitásából merítve indult meg a banda a keményzenei színen. A Devastator ideológiailag radikálisabbnak mondható, ez zenéjük szövegvilágában is megfigyelhető: központi témájuk az apokaliptika, az erőszakkal kieszközölt világégés áll.

Erős hatás érzékelhető az antikeresztény tér felől, hiszen a pokol, Sátán motívum több helyen is megjelenik benne. A banda az emberi természet sötét oldalát, nihilista tanok értelmezésével minden elé állítja. Zeneileg jó közelítéssel azt mondanám, hogy a Sodomhoz áll közel: lazább trashes részek érezhetőek benne, ám egy black metal együttes keménységével hangzik fel mindez az albumon. A dob végig a háttérben marad, egyszerű ütemet diktál. A számok legtöbbjében markáns, határozott ütésekkel karakteres keretet ad a zenének. A gitár gyors játéka e fölött az emberben kaotikus, szétesett, siettető érzést kelt: ahogyan minden jó trash együttesben, itt is több szólókat hallhatunk. Az énekes hangja rekedtes, kemény, igazi black. Emellett meglehetősen egyszínű, van még mit csiszolni rajta. Az együttes legnagyobb hibája abban rejlik, hogy nagyon hosszú számokat írtak: átlagosan 8 perces trackek hallhatók az albumon, amelynek végighallgatása embert kíván, tekintve, hogy nagyon ritkán váltanak egy szám alatt: legtöbbször azonos téma megy végig, maximum 1-2 helyen változtatnak.

Hangulatában a zene vonalát tekintve a számok hasonlóak, így a műfajban a kevésbé elmélyült hallgató minden bizonnyal unalmas zenének találná. Az amúgy egészen pozitív összképen ez némileg ront, ám ennek ellenére se tartom rossz lemeznek a Nuclear Proliferation-t. A Devastator középszerű banda, ám úgy vélem, azok közül az eddigi legjobb, amelyet idáig hallottam. Nekem személy szerint a Nuclear Holocaust nevű szám nagyon tetszett. Ha a banda kevésbé sekélyes más számokkal toldja meg a lemez tartalmát, akkor nagyobb sikert könyvelhetne el magának. A lemezt ajánlom minden trash-black metal fannak, mert a maga műfajában, még ha nem is különösen jó, de nem is rossz alkotás: meg van benne minden, amit szeretni lehet a trash-black zenében.

Tracklist:

1. Nuclear Proliferation
2. Brothers In Arms
3. Bombardment
4. Forever Bound to Suffer
5. Nuclear Holocaust
6. Sorcery Blasphemy
7. Ethos of Extremism (Instrumental)
8. Into Battle

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek