DEVIL – To The Gallows

Print Friendly, PDF & Email

2017. ápr 23, 20:07 :

Kiadó: Soulseller Records

Weboldal: facebook.com/Devilband

Kiadás éve: 2017

Stílus: Doom

Brief Sum: The songs are mostly mid-tempo, written in a neat nodding-inducing style. The atmosphere conjures up the 70’s and 80’s, the starting point is rock, but it morphs into metal in time. A lot of small nuances made themselves be heard on the record, and I kept reaching into my memories to remember which band wants to come up from the pits of nostalgia, but then I gave up. The tracks are simply so stunning that I just let myself be washed away!

 

Különös zenekar ez a Devil. Már 2009 óta működnek, a To The Gallows pedig a harmadik lemezük. Ha csak a külsőséget nézem, a zseniális rajzolt borítót, a venomi logóval és azzal a tudattal, hogy norvég zenekarról van szó, megtévesztő lehet, mert nem black metal a stílus. Ha mellé még meghallgatjuk a címadóhoz készült klippet, egyértelműen heavy metal, de a teljes lemez után már elbizonytalanodtam. Az ősi és nyers heavy/rock, amivel leginkább meg tudom közelíteni, amit a csapat művel. Ha valaki még emlékszik akkor az Album zenekar lehet jó párhuzam, figyelembe véve, hogy náluk metalosabb a Devil.

De nézzük csak a teljes lemezt! A címadó már szóba került. Hatalmas ősi riffel indul, a verze is fogós lett, de a refrén képes még egy lapáttal rátenni. Igaz nem túl eredeti a megoldás, de már annyi helyen találkozni ezzel a behúzott gitárriffel (Demonlord – The Bastard’s Song), hogy már nem is számít koppintásnak. Ütős középtempós nóta, ugyanakkor túlságosan fogós, kicsit félrevezeti a hallgatót, mert nagyon kiugrik a felvételek sorából, pedig nem ez a germán metal stílus adja a lemez velejét. Legalábbis nem ebben a töménységben. De sebaj, van itt még fogós darab!

A Trenches sokkal inkább rock dal. Ezen a vonalon nem vagyok túlságosan ismerős, nehéz párhuzamot hoznom. Fémes oldalról van benne Deep Purple, Black Sabbath. Akárcsak a Dead Body Arise-ban. Nem konkrét riffek, inkább a 70-es évek hangulata beépítve a 80-asba. 🙂 Az utóbbi dalban akár korai Maident is észre lehet venni, és nem csak az ózós betét miatt.

A Regulators kezdő hangjai továbbra is ebben a korban hagynak minket. Érdekesek ezek a klasszikus beütésű riffek, csavarnak rajtuk egy kicsit és így sokkal metalosabban szólnak.

A Reaper’s Shadow kezdése már előrevetíti, hogy bizony még egy ütős dal következik. A verze már megint nagyon fogós, csakúgy mint a címadónál. Refrén nélkül is megállná a helyét a dal, de persze nem kell nélkülöznünk, egy egyszerű, de pont ideillőt kapunk. Az alapritmus olyan, amire garantáltan beindul a zenehallgató. Újabb zsenialitás!

A következő dal kezdése a régi Acceptet juttatja eszembe, de a folytatás már más stílus. A refrénben van egy cseppnyi ír kocsmadal íz, a Sacra Arcanától hallottam hasonlót.

A Jumping off the Edge of Time kezdése a korai Paradise Lostot idézi, aztán átcsap valami laza kaliforniai punkba. Ez a punkos vonal marad végig. Az apró gitárdallamok, az ének mind erre utalnak. A refrén mégis valahogy metalosabb lett. Nagyon hangulatos darab!

Ilyen dal után nehéz fokozni az izgalmat, a Dávid & Goliath nem is vállalkozik erre, lüktetése mégis magával ragadó és a refrén is rendben van.

A Cemetery Still újra magasra teszi a lécet, hogy utána ne tehessen mást az ember, mint újra kezdeni a lemez hallgatását. Megvan benne a verze lendülete és egy nagyszerű refrén.

A dalok többnyire középtempóban íródtak, komótos bólogatós stílusban. A hangulat a 70-es 80-as éveket idézi, a kiindulási alap a rock, de ez meg van variálva, hogy metal szülessen belőle. Rengeteg apróság fogott meg a lemez hallgatása közben és lázasan kutattam a fejemben, hogy az éppen idevarázsolt hangulat melyik rég hallgatott bandát idézte, de felhagytam ezzel. Egyszerűen olyan remek nóták születtek, hogy csak hagyom, hogy elsodorjanak!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. To the Gallows
2. Trenches
3. Dead Body Arise
4. Regulators
5. Reaper’s Shadow
6. Peasants & Pitchforks
7. Jumping off the Edge of Time
8. David & Goliath
9. Cemetery Still

Pontszám: 10

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Ezt a cikket eddig 504 alkalommal tekintették meg.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..