Lemezismertetők

DEVILISH IMPRESSIONS – The I

Kiadó: Lifeforce Records

Weboldal: http://devilish-impressions.com

Kiadás éve: 2017

Stílus: Symphonic Black / Death Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

A lengyel metál szcéna, különösen az extrém változata, világhírű,  és olyan zenekarok, mint a Behemoth, Mgla, vagy Vader, a világ minden táján ismertek. Van azonban egy olyan másik, Lengyelországból érkező zenekar, a Devilish Impressions, amely napról napra egyre népszerűbb. Az ’The I’ album a negyedik alkotásuk, és a szerzők szerint ez lett a legsötétebb és legsúlyosabb CD-jük. Szóval, mit is mondhatunk az ’The I’-ról?

Számomra a Devilish Impressions a világ egyik legeredetibb black metal zenekara, és ennek okát tisztán lehet hallani az album elejétől. Ez a címadó dallal kezdődik, egy hirtelen roham, sok-sok dallammal és meglehetősen sötét hangulattal. Második dal (The Dove and the Serpent) epikus introval kezdődik, amely nem fog méltatlanul eltűnni műfajban, és szerencsére nem egyedülálló, több ilyen rész is van az albumon. Néha nem fogod elhinni, hogy black metal-t hallgatsz, de akkor hirtelen a sötétség jön el, egyértelmű bizonyíték a Devilish Impressions zenészeinek tehetségéről – de térjünk csak vissza The Dove and the Serpent-hez. Ez a dal hét perc hosszú, és ez lehetőséget nyújt arra, hogy nagyszerű kompozíciót készítsenek, sötét részekkel, nyugodt vagy dallamos átmenetekkel vegyítve. Az album tovább folytatódik az Eosphoros-szal, ami ismét támadás a fülnek, kiegészítve mindezt sok-sok dallammal, és mindehhez adhatunk némi tiszta éneket is. A Blood Impressed Stigma ismét egy hosszú, több mint 9 perces dal, ami ismét egy zseniális mesterművet takarhat. És igen, a jóslat bejön –  számomra a legjobb riff, a legjobb szóló, a legjobb dal kategória nyertese az albumon. Az Ipse philosophvs, daemon, Devs at omnia is dallamosan kezdődik, mintha más műfaj lenne, nyugodt, vihar előtti csend ez, számomra az egész album legsötétebb hangulatú dala. A következő két dalról, a Czern i Biel és a The Fatal Messiah-ról is ugyanazt mondhatjuk el, mint az egész albumról: csodás atmoszférikus black metal dallamos átkötésekkel, csodás kompozíciókkal és sötét légkörrel.

Tehát, hét dal került fel az ’The I’ albumra, és minden egyes darab a Devilish Impressions zsenialitásának bizonyítéka. Mint korábban mondtam, ez a zenekar az egyik legeredetibb black metal formáció, és ezt a kijelentést az új albumuk is megerősíti. A más műfaj elemeivel ötvözött black metal még nem nagy szám önmagában, de itt a zenészek egy magasabb dimenzióba léptek: zenekar dallamossága nagyszerű ajándék a szuper szólók és a gitárzene minden kedvelőjének, és mindenki minden bizonnyal élvezni fogja a kemény és sötét riffeket. Majdnem minden dal kompozíciója zseniális, ahol a dallamosabb és még mindig eléggé kemény részek súlyosabb átkötésekkel váltakoznak. És ráadásként ott vannak a drámai elemek, elhaló sikolyok, néhány ambient részlet, és minden dallam, minden szó, minden másodperc tele van sötét hangulattal, így az album hangszeres oldala hibátlan mestermű. Az éneklés is magas színvonalú, akárcsak a dalszövegek, és nagyon értékelem, hogy tele vannak ötletekkel, filozófiával, és a szövegek maguk is intelligensek.

Tehát a Devilish Impressions újra megmutatta, hogy a black metal mesterei, és kísérletezésükkel, ötleteikkel, zenéjükkel és filozófiájukkal gazdagítják a műfajt, és ez az album a zenekar egyfajta kiáltványának, a zsenialitás kiáltványának is tekinthető.


Polish metal scene especially extreme genres are world phenomenon, and bands such as Behemoth, Mgla and Vade are famous all around the world. But there is another band,  Devilish Impressions from Poland, which popularity rises every day is.  The I is their fourth creation, and as they said, this should be the darkest and heaviest CD. So, what we can say about The I?

For me, Devilish Impressions is one of the most original black/death metal bands in the world, and we can hear evidences from the beginning. Everything starts with the title song, which is a straight attack with significant amount of melodicism and dark atmosphere. Second song called The Dove And The Serpent begins with epic intro, which would not be lost also in other metal genres such as heavy metal, and there are more parts like this on the whole album. Sometimes you will not believe that you listen to black metal, and then suddenly the darkness comes, as a clear evidence of talented musicians of Devilish Impressions. But back to The Dove And  The Serpent: this song lasts for seven minutes, and this length can give a good opportunity to create great composition with dark passages mixed with some calm or melodic parts. We continue with Eosphoros, which is a straight attack against the ears, filled with a big amount of melodicism, and we can hear also some clean vocals. Blood Imprinted Stigma, a song again with more than 9 minutes length can predict some genial masterpiece, and yes, prophecy comes true. For me that has the best riffs, the best solo, and therefore that’s best song on the album. Ipse philosophvs, daemon, Devs at omnia has also epic start like taken from another genre. Simply, calm before the storm, and this is the song with the darkest atmosphere on the whole album. Then we can have the next two songs, Czern i Biel and The Fatal Messiah, and we can say the same about them as about the rest of The I:  atmospheric black metal with melodic passages, great compositions and dark atmosphere.

So, totally The I consist of seven songs, and every single piece is an evidence of geniality of Devilish Impressions. As I said before, this band is one the most original black metal formations worldwide, and their new album confirms this idea. Nothing unusual having black metal with elements taken from another genre, but here the musicians did put everything into the next dimension. Large amount of melodicism is great gift for every lover of super solos and guitar work, and hard and dark riffs can make all dark souls happy. Almost every song is a genial compositions, where heavy passages change with some parts, more melodic but still hard enough. And such as a bonus, some dramatic elements, agonized scream, some ambient elements, but every single melody, every single word and every single second is full of dark atmosphere. So, instrumental side of the album is masterpiece without any faults, and chant and scream is also on a high level like the lyrics, and I really appreciate they are full of ideas, philosophy, and they are written with intelligence.

So, Devilish Impressions show again to us, that they are masters of black metal. They made this genre richer showing some experiments, great music and their philosophy. This album can be also taken for a manifesto of the band, like a manifesto of geniality.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The I
2. The Dove and the Serpent
3. Eosphoros
4. Blood Imprinted Stigma
5. Ipse philosophvs, daemon, Devs et omnia
6. Czerń i Biel
7. The Fatal Messiah

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek