Lemezismertetők

DEVILPRIEST – In Repugnant Adoration

Soha nem szerettem a mesterkélt dolgokat. A zenében is sokkal többet jelentett nekem, ha egy banda őszintén csinálja, amit tud és nem a számítógép végzi el a munka nehezét. Ebben a tekintetben nem lehet kifogás a death/black Devilpriesttel szemben.

Naná, hogy megint egy lengyel brigádról lesz szó, akik a sziléziai Gliwiceből mutatják be a nagyérdeműnek, hogyan képzeli el Necro Docre (dob) és Tom Hermies (ének, gitárok) a megfeketedett death metalt. Az In Repugnant Adoration 38 percben szabadítja ránk a sötét felvezetőket, a kemény és agresszív riffeket, a militáns ütemű eszeveszetten gyors dobtémákat, valamint a pokoli harsh vokált, amely többségében sátánista, illetve okkult dalszövegeket mond fel.

Az album hét sátánimádása közül az első, a templomi orgonával indító Adoration / Shem-ham-forash. A belassult disszonanciából kilépve fokozatosan veszi fel a nehezebb irányt és a megtépázott iramokkal és démoni ritmusokkal vonul végig. Masszív gyors tempó jellemzi a The Black Milk of Lilith-et, amit az alvilágból felszakadó fájdalmas hörgések és a katonás pergődob igazán gonosszá formálnak. Mintha a Pokol tornácán Lucifer páncéloshadosztályai vonulnának föl, készülve és megindítva a mindent elsöprő villámháborújukat. Heves csapásokkal és géppuskaszerű ütemmel támad a The Eye of Seth is. Fő vonzerője a fékevesztett sebességbe időnként bekapcsolt korai floridai death vonalú gitárszólók és a középre helyezett basszus sáv, ami kivételesen hátborzongató pandemóniummá gyúrja egybe a darabot. A démoni gitárdallam mély, fogazott pengével metszi át a hallójáratok csendjét.

Az In Repugnant Adoration közepére egy megfeketedett gyémánt, az okkult hangzású Walpurgis került. Emberek, ez igazi death metal riadó! A menetelő kezdés alig észlelhető éles váltással indulatos rohammá fejlődik, s véleményem szerint pusztán csak azért torpan meg egy-egy pillanatra, hogy ne keltsen lapos zúzás-érzést. A dal atmoszférája egyaránt lebilincselő! A Ritual Command folytatja a sátán légióinak nagyszabású hadműveletét, mindazonáltal annak ellenére, hogy a dob változatlan intenzitással, golyószóró-erővel működik, a gitártémák nem annyira fémes töltetűek. Kompromisszumra nem lehet számítani a Flesh Sculpted Out of Filth / Deliverance-től sem, viszont Hermies éneke és szólói hatalmas pluszt adnak a dallamtextúrához. A könyörtelen hangtámadás szinte meghátrálásra késztet! Maguk a tempók korántsem egysíkúak, de a darabot mindvégig áthatja valami nyomasztó, viharos, roppant durva és baljós hangulat. Az albumot a Black Crucifixion Flowing Downwards című számának ügyes feldolgozása zárja.

A lemez borítójáért a BMS Illustration felelt, míg a mixeket és a maszterelést az a Haldor Grunberg végezte, aki sokak között az Azarath, Behemoth vagy a Blaze of Perdition anyagait is több ízben gondozta.

Köztudott, hogy az ilyen játék meglehetősen hermetikus, ezért sokakat nem fog megnyerni. Továbbá, ez a roham nyilván nem emeli magasabb szintre a blackened death metal gondolatát, mindazonáltal nyugodt szívvel ajánlom a Thunderbolt és az Azarath kedvelőinek, valamint a kaotikus és erőszakos hangzású, ugyanakkor jól kidolgozott hangtervezésű formációk rajongóinak egyaránt.

Kiadó: Odium Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Death / Black Metal
Webfacebook.com/devilpriestofficial

Tracklist:

  1. Adoration / Shem-ham-forash
  2. The Black Milk of Lilith
  3. The Eye of Set
  4. Walpurgis
  5. Ritual Command
  6. Flesh Sculpted Out of Filth / Deliverance
  7. Flowing Downwards

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek