Lemezismertetők

DIABLO SWING ORCHESTRA – The Butcher’s Ballroom

Kiadó: Sirenette Music Industries

Weboldal: www.diabloswing.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Rock / Classical / Jazz

 

 

 

 

Bevallom, soha nem találkoztam még a svéd Diablo Swing Orchestra nevével. A zenekar 2003-ban alakult, és eddig csak egy EP-t adtak ki, amelynek összes dala megtalálható ezen az albumon. A zenészek neve sem csengett ismerősen. Egyes helyeken avantgárd metálként vannak kategorizálva, saját magukat pedig “riot opera”-ként (lázadó opera, vagy orgia-opera) határozzák meg, és tényleg nehéz lenne ennél jobban besorolni őket. A promo szöveg ezúttal hűen tükrözi a valóságot, ugyanis a DSO valóban nagyon hatásosan keveri az első hallásra legkevésbé sem összeillő műfajokat: swinget, jazzt, keleti és latin zenéket (állítólag mexikói Mariachi-stílust), rockot és metált, operát, egy leheletnyi klasszikus zenét, könnyed sanzont, sőt szerintem még a két világháború közötti kuplézenét is. Ez nem teljes felsorolás, egyszer pl. pár pillanatra az volt a benyomásom, hogy skát hallgatok. És hogy milyen a végeredmény? Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy buja.

Bár vannak metál hatások, én ezt mégsem nevezném metálnak – még avantgárd metálnak sem -, mivel elsősorban a hangszerelés lett fémes. A metál együttesek közül még az Arcturusra hasonlít legjobban, de rájuk is inkább csak a különcségük miatt. Tulajdonképpen éppen a metál részek a legkevésbé izgalmasak a zenében, alap riffekre és egyszerű ritmusokra épül, amelyek csak az alapokat szolgáltatják. Ennél sokkal több érdekességgel szolgál a többi stílus, amit belekevertek a zenébe. Így pl. az első nótában leginkább a swing látszik dominálni, az eredmény olyan, mintha egy század közepén játszódó detektívfilm zenéje lenne. Már ebben a dalban megmutatkoznak az énekesnő Ann-Louice Lögdlund nem mindennapi kvalitásai. Ő ugyanis, amennyire meg tudom ítélni, valódi operaénekesnő. Ehhez annyit, hogy én metálban általában nem szeretem a női éneket, főleg nem az operásat. Ez azonban egyrészt nem metál, másrészt pedig Ann messze túltesz a metálzenekarokból ismert “sziréneken”. Ր ugyanis nem csak halványan imitálja az operás éneket, hanem teljesen autentikusan, nagy hangterjedelemben és változatosan énekel.

Bár nem néztem utána, feltételezem, hogy profi, nem pedig kiugrott operaénekes, aki az operába már nem volt elég jó… és produkciója nem merül ki az operában, ugyanis épp oly könnyedséggel vált át hétköznapibb, természetesebb (már-már popos), vagy akár latinos stílusba (pl. Poetic Pitbull Revolutions, de különösen a Wedding March For a Bullet). Néhol úgy énekel, mint egy félénk kislány, máskor pedig mint egy sokat megélt bárénekesnő. Hallani lehet, amikor levegőt vesz, de ez lehet hogy beletartozott a koncepcióba, kiemelendő a zene “füstös” voltát. Bámulatos, amit művel, és bár – mivel nem illik bele semmilyen trendbe -, kicsit szokni kell, egy idő után nagyon meg lehet szeretni. Nem szabad megfeledkezni a néhány dalban felbukkanó férfi énekről sem, amely szintén nem gyenge, viszont egyáltalán nem operás. Nem tudnám kihez hasonlítani az énekes hangját, a témái egy kicsit Freddy Mercury-ra emlékeztetnek a Queenből. Ez az a fajta stílus, amit a legtöbben vagy imádnak, vagy pedig képtelenek elviselni – szerintem nagyon jól énekel, tovább emeli a nóták színvonalát, és remekül egészíti ki Lögdlundot. Nem bánnám, ha még egy kicsit többet is énekelne!

Nehéz lenne egyes nótákat kiemelni, mivel nagyon egységes a lemez színvonala. Ami érdekes, az az, hogy ezt a színes kavalkádot nem kismillió hangszer alkalmazásával érik el. Meglepően puritán a felállás: dob, gitár, basszus, szinti, cselló és egy kis effektezés. Mindezt azonban annyira fantáziadúsan, megkötések nélkül használják, hogy néha az a benyomása lehet a hallgatónak, hogy legalább kétszer ennyi hangszer szól egyszerre. Nem az egyéni virgázásokon van a
hangsúly; voltaképpen nem olyan iszonyú ördöngös, amit játszanak, de nagyon kellemes, eltalált témákat írtak, és jól kombinálják őket. A nóták? Én a vérpezsdítő Poetic Pitbull Revolutions-t szerettem meg a leggyorsabban. Nagyon erős lett a Velvet Embracer is, meglehetősen rapszodikus, a refrénje pedig musical-szerű. Löglund éneke is nagyszerű ebben a dalban, olyan mintha incselkedne valakivel – az “orgia-opera” elnevezés itt különösen találó. Ezt a nótát a hangulatos és rendkívül találó című Gunpowder Chant követi. Egy másfél perces instrumentális betét erőteljes keleti hatásokkal, és szinte észrevétlenül folytatódik a nem kevésbé remek Infralove-ban. A két legmetálosabb szám a lemez végén található: az egyik a Zodiac Virtues; igen teátrális nóta, és itt különösen queenes a férfi ének. A dal közepe klasszikus színezetű lett, némi elektronikával is megspékelve. Szerintem a lemez végén ez a legerősebb tétel. Az ezt követő Porcelaine Judas kemény riffeléssel kezdődik, a refrén pedig akár egy Nightwish balladából is származhatna (de jobb). Mindezt keleti hatások egészítik ki, és igen tetszetős a power metálos gitártéma is.

A tucatbandák óriási dömpingjében üde színfolt a DSO. Jobb zenét ugyan hallottam már, de eredetibbet, színesebbet nem sokat. A pontszámban van egy kis biztatás is. Erős lett a lemez, de az a gyanúm, hogy ha a zenekar nekidurálja magát, legközelebb még többet is ki tudnak hozni magukból. Nagy érdeklődéssel és magas elvárásokkal várom a folytatást!

Tracklist:

Act # 01

1. Balrog Boogie
2. Heroines
3. Poetic Pitbull Revolutions
4. Rag Doll Physics
5. D’Angelo
6. Velvet Embracer

Act# 02

7. Gunpowder Chant
8. Infralove
9. Wedding March For A Bullet
10. Qualms Of Conscience
11. Zodiac Virtues
12. Porcelain Judas
13. Pink Noise Waltz

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

DIABLO SWING ORCHESTRA – Pandora’s Piñata

Morhguel

Hot News: Diablo Swing Orchestra – Pandoras Pinata

KMZ

Hot News: Diablo Swing Orchestra – To Release New Album Stateside Via Sensory Records

KMZ

Diablo Swing Orchestra Interjú

Gwanath

DIABLO SWING ORCHESTRA – Sing Along Songs For The Damned And Delirious

Gwanath

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek