Lemezismertetők

DIABOLIC – Chaos In Hell / Possessed By Death

Kiadó: Deathgasm Records

Weboldal: www.diabolic-officialsite.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death metal

 

 

 

 

Az amerikai Diabolic jelen lemeze tulajdonképpen két legújabb EP-jüket tartalmazza egy kiadványban. A 9 szám együtt még így is mindössze 24 percet tesz ki; ezek után talán nem meglepő, hogy sötét, gyors, színtiszta US death metált játszanak. Korábban a Diabolic-nak csak egy albumát, a Subterraneal Magnitude-ot hallottam, és annak alapján egy ha nem is kiemelkedő, de azért elég jó együttes képe maradt meg bennem. E lemez alapján véleményem változatlan.

A képlet nagyon hasonlít ahhoz, amit már jó pár másodvonalas együttesről elmondtam: a dalszerzési készségük nem éri el a technikai tudásuk szintjét. A zene jól behatárolható a Morbid Angel, a korai Deicide és az Incantation nevével. A tipikus amerikai death metálnál sötétebbek, ugyanakkor a tekerős, igen technikás szólók mellett megvannak a Deicide-ra jellemző egyszerűbb szavalós részek is. Főleg a Morbid Angel-re emlékeztető részek elég erősre sikerültek, e téren főleg a négyes “The Suffering Church” emelhető ki vészjósló, jellegzetesen fortyogó záró riffjével, valamint a hatos “Devouring the Subconscious” – ez utóbbi számot lehetett volna hosszabbra is írni, mert sajnos pont akkor lesz vége, mikor kezdene beindulni. A kiváló dob- és gitárjátékot hasonlóan jó hörgés egészíti ki. Ez leginkább egy “normálisnak” nevezhető mély, de nem gurgulázó orgánumként írható le, erősen idézve a floridai nagyok korábbi énekes/basszusgitárosát, Steve Tuckert.

Mindemellett azonban hiányzik a csapatból az igazi géniusz, magyarán szólva a jó dalírói véna. Utcán hallgatva vagy főleg koncerten nagyot üthet a zene, de a szoba magányában nem ingerel újabb és újabb meghallgatásra. Ennél nem csak a Morbid Angel jobb, de számos Morbid Angel követő is (pl. most a holland Nox jut eszembe).

A lemez hangzásáról talán már fölösleges is elmondani, hogy kikére emlékeztet. Bizony, ugyanaz a mélyről jövő, lávaként ömlő hangzás, amit nem lehet tipikus death metálnak nevezni. Erre azt kell mondanom, hogy nagyon el lett találva, ezt a fajta death metált nehéz is más sounddal elképzelni. Mit is mondhatnék? Egy korrekt, bár nem túl innovatív lemez született; nagyon ügyes zenészek hozták össze, de a legnagyobbakra jellemző zenei zsenialitásnak nyoma sincs. Ez egyáltalán nem baj. Ilyen bandákra is szükség van – máskülönben kik legyenek az előzenekarok? Aki már nem bírja kivárni Azagthothék nem túl nagylelkűen adagolt albumaiból a soron következőt, tehet egy próbát a Diaboloc-kal – fejben tartva, hogy a két együttes nem ugyanabban a ligában játszik.

Tracklist:

1. Engulf The Enchantress
2. Jaws Of Death
3. Chaos In Hell
4. The Suffering Church
5. Dissonance
6. Devour The Subconscious
7. Possessed By Death
8. Evulsions Of The Soul
9. Chronology

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek