Lemezismertetők

DISINTEGRATE – Parasites Of A Shifting Future

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: www.disintegrate.nl

Kiadás éve: 2012

Stílus: Melodic Death Metal

Brief Sum: If I want to stick with the rating system it is hard to decide. Seven says it worth listening, while eight stands for a powerful and well done material. I’m a fan of At The Gates and Sweden melodic death metal, but this band is just a faint reminiscent of it.

 

Ezúttal a Boonstra-Leijen-Hindriks hármas által alapított, „intelligens melodic death/thrash” gárda szánta el magát amellett anno 2005-ben, a banda indulásakor, hogy stílusában megpróbálja előállítani a maga határok nélküli zúzdáját. Az intelligensség persze odalett, hisz hogyan is várhatnánk el egy nyaktörő/fejletépő műfajtól, hogy olyan hallgatható produkciót varázsol elénk az asztalra, amely bárkinek ajánlható. Ez a néhai At The Gates-re is igaz, ugyanis a Disintegrate első nagylemeze maradéktalanul felidézi a dallamos death metal alapítóinak világát.

Ezen vonások az albumot nyitó Abecedarium-ban még nemigen vehetők észre, a gitárszólók azonban máris belemásznak az ember fülébe. Technikásnak inkább nevezném őket, mint dallamosnak. Aztán következik a Mediacrity c. tétel, és tessék, máris meg lehet győződni arról, hogy a hollandok bizony Tomas Lindberg-ék ösvényét választották. És hogy azt milyen hatékonyan tapossák? Meglátásom szerint egész jól, bár akadnak hibák. Elsősorban a hangzás terén, mivel a hangszerek keverése kissé zajosra és néhol egyenlőtlenre sikeredett, másrészt a dalokban nemigen fedezhetők fel saját elemek. Az első szempont leginkább a Twist Of Faith-ben mutatkozik meg, ahol Danny hörgése az előrekevert dobszerkó és a gitárok közé szorul, míg a második az egész lemezen át érezhető. Zavarónak nem zavaró, csak éppen nem éri el a kívánt összhatást. Kivételt élvez ez alól a The Subtle Decay c. szerzemény, ahol a női ének és a jól átgondolt dalszerkezet sokat dob az „intelligensségen”. Emlékezetes momentumok is kikacsintgatnak a The Architecht zongorás nyitásában, vagy a Within The Pain tragikus hangulatú felvezetésében, a végeredmény viszont így sem lett több egy At The Gates-féle másolatnál. Talán erősebb anyag született volna abban az esetben, ha a hangzás és a téma ügyében még egyszer kupaktanácsot ülnek Danny-ék, ahelyett, hogy beérik ezzel a lépéssel.

Ítélet: Nézem a pontrendszert, és nehezen jutok döntésre. A hetes azt mondja, hogy hallgatásra érdemes, míg a nyolcas az erős, kidolgozott anyagot jelenti. Hiába az At The Gates vagy a svéd melodic melodic death metal iránti rajongásom, ha találkozok egy olyan együttessel, amely csak felemásszerűen adja vissza ezt az érzést.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Abecedarium
2. Mediacrity
3. Art of Clairvoyance
4. Casus Belli
5. Parasites of a Shifting Future
6. Twist of Faith
7. The Architect
8. Shatter Them
9. The Subtle Decay
10. Within the Pain
11. These Scars

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Disintegrate – Shatter Them videoclip

KMZ

Hot News: Massacre Records news – Disintegrate signing

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek