Lemezismertetők

DISINTER – Breaker of Bones

Az amerikai horda új albumát a leginkább lényegre törően úgy lehet bemutatni, ahogy egy új terméket szokás promótálni a bevásárló központokban, azaz célirányos kérdésekkel. Készen áll a magas oktánszámú régivonalas death metal élményre? Vonza a mindent elárasztó vér és az összetört csontok látványa? Ha igen, a chicagói Disinter garantáltan az egyik legjobb választás az Ön számára! Nade jöjjenek a fránya részletek, amik alapján kiderül, tényleg nekünk való-e a lemez.

A veteránnak mondható alakulat 1990-től – leszámítva a 2004–2014 közötti időszakot – a sötét fém egyik meghatározó tartópillére az Egyesült Államokban. Alkotóerejüket a most ismertetett CD-t nem számolva, öt nagylemez, két EP, egy Split és több válogatáslemez dicséri. A most ismertetett sorlemezre, a Breaker of Bones-ra ennek ellenére már régebbtől, a 2014-ben megjelent Designed by the Devil, Powered by the Dead óta vártunk. Az új album néhány száma, úgymint a Breaker of Bones, a The Curse of Eternal Night és a Red Queen demóformában egy ideje már készen voltak, mi több felkerültek a 300 limitált példányban kiadott Demolition-rais.

Ennek ellenére kijelenthető, hogy megérte a sok késlekedés, mert jenki barátaink nem okoztak csalódást. Az organikus hangzású Breaker of Bones mind a tíz dala merész zenei megoldásokkal gazdagon tarkított, igazi death-csemege, amit az old school speed és thrash befolyás tökélyre gyúrt. A közel 38 perces, szédítő tempóban feltáruló könyörtelen alkotás nem akarja újra fogalmazni és megerősíteni a műfaj tradícióit, a számok inkább a banda saját zenei hagyományain belül bontakoznak ki, azokat erősítik. Ennek ellenére az albumon nem az atavizmus uralkodik.

A hömpölygő riffáradat és a szólófüzérek tömkelege gondoskodik róla, hogy a korongon egyetlen unalmas pillanat se legyen. A Disinter nem hagy időt merengésre, hanem mint egy futószalag, folyamatosan szállítja feldolgozásra a jobbnál jobb szerzeményeket hallójárataink számára. A dobok profin dübörögnek és pattognak, kavarnak és áramlanak, ekként egyenletes szőnyeget biztosítanak a többi hangszer számára, továbbá gondoskodnak róla, hogy a lemez intenzitása végig magas szinten pörögjön.

Az alkotás szövegvilága körbejárja az egyedüllétet, a bűntudatot, a félelemet, a menekülést, sötétséget, a halált. A helyszíneket tekintve pedig megelevenedik a börtönök, vágóhidak, hullaházak és persze a magára hagyott temetők világa. Tehát a Breaker of Bones lényegében nagykönyv szerűen hozza mindazokat a témákat, amiről az ilyen tételeknek szólnia kell. Valaki azt mondta róla „ez az album olyan, mit egy soha összeforrni nem akaró seb”.

Ámbár több ragadósabb track helyet kapott a lemezen, azok kevésbé tűnnek a maguk urainak, inkább egészében töltik fel energiával, s teszik ezáltal teljessé a produkciót. Az album legizgalmasabb tételei a pusztító Corrode into Nothing, a thrasesebb IDLH, a hagyományos death metal modellt tisztelő, de gépfegyvergyorsasággal működő The Curse of Eternal Night. Külön kedvencem a finomabb vágású, a Disinter keretein belül témázgatósnak számító Cold Cell Torture. A zongorafelvezetéssel induló hétperces magnum opus a lenyűgöző dallamvilágával kiemelkedik a romboló áradatból. Az ügyes váltások és szólók, valamint a régebbi Cannibal Corpsra hajazó dallamvilág ugyancsak emlékezetessé teszik a Silent Manipulation-t is.

A felvétel szúr, vág, üt, roncsol, darabol és éget, pont annyira, amennyire az egy death metal lemeztől az elvárható. A Breaker of Bones igazi provokatívabb tűzrobbanása az alvilágnak, olyan élmény, amit a műfaj kedvelőinek jó szívvel ajánlok!

Kiadó: Pest Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Death Metal
Webfacebook.com/OblivionCemetery

Tracklist:

  1. Corrode Into Nothing
  2. Breaker of Bones
  3. IDLH
  4. Assertation of Belief
  5. Curse of Eternal Night
  6. Cold Cell Torture
  7. Red Queen
  8. Bring All of Hell
  9. Destroyed by Hate
  10. Controlled by Silence

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

DISINTER / DISINTER – Alliance of Death

Herczeg Frigyes

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek