Lemezismertetők

DISINTER / DISINTER – Alliance of Death

Túl régóta hallgatok metalt ahhoz, hogy minden érdekesnek tűnő dolgon felkapjam a fejem. A death metal terén azért időnként érnek még meglepetések, viszont a Pest Records pár héttel ezelőtti projektje teljesen sokkolt. Ki hallott már olyat, hogy azonos nevű zenekaroktól adjon ki valaki Splitet? Ők mégis pontosan ezt tették. Ugyanahhoz az asztalhoz ültették az Egyesült Államokban működő Disintert, a perui Disinterrel.

A két horda közel azonos időben lépett elő az alvilágból. A chichagóiak 1990-ben, a limaiak 1993-ban alakultak. Azon túl, hogy mindketten a műfaj veteránjai, tetőzi a bonyodalmakat, hogy az északamerikaiak szűk tíz hónappal az ötödik válogatáslemezük, a Demolition után, a jelen Splittel egyidőben, 2022. november 14-én jelentették meg – a pár nappal ezelőtt ismertetett – Breaker of Bones-t, míg a dél-amerikaiak fennállásuk harmincadik születésnapját ünnepelve a War Ogre Recordsnál november 17-én dobták piacra negyedik nagylemezüket, a Guerra eterna-t (Ezt az albumot a napokan a Pest Records limitált példányban szintén kiadja). Már látom magam előtt a cd-árusok arcát, amint egy underground buli közepén ordítva és mutogatva próbálják elmagyarázni a kissé részeg metalheadnek, hogy „tudod ez is Disinter, de nem az, hanem a másik, de van azoktól is cd-m, ez pedig itt a Disinter és Disinter közös lemeze. Szóval érted!?” Nade ne akadjunk fel ilyen részeteken, hanem lássuk mit hoztak össze az Újvilág két pólusának démonjai!

Aki kézbe veszi az albumot, rögtön láthatja, hogy a borító is nagyon szépen kivitelezett, jól áttekinthető lett. Az Alliance of Death-re a két csapat négy–négy számot rögzített, szűk 38 perc terjedelemben. A könnyen pörgő lemezt a déli félteke harcosainak játéka nyitja és mintegy 21 percen keresztül ontják a nyers zúzást, mielőtt átadják a lantot amerikai névrokonaiknak, akiknek a szédületes tombolását ezúttal 17 percig élvezhetjük.

A perui urak és a banda egy szem hölgy tagja, agresszív szólókkal, állandó ütemű feszített ütemű dobjátékkal, valamint a spanyolul előadott csatakiáltásokkal és a rituális emberáldozatok nyomán újjáéledő pogány istenek tombolására emlékeztető vokállal teszik emlékezetessé a rendelkezésükre álló időkeretet. Ha zenéről van szó, ez a formáció nem ismeri a kegyelmet! Hangzatából árad a régivonalas death metal iránti tisztelet. Dalszövegeik megkérdőjelezhetetlen véres gyöngyszemei a szervezett formában végrehajtott erőszaknak. Van itt minden: fohász Wiracochához az inka főistenhez, csatakiáltások, gyűlölettől vezérelt mészárlás, népírtás és rituális emberáldozat. Tehát valódi karcos pusztítás, ahogy azt a legjobban szeretjük. Számaik közül különösen a pörgősebb Massive Annihilation kiemelkedő.

Áttérve „A szelek városában” működő brigádra, ők továbbra is masszívan hozzák a fülbemászó dallamokat, a fülkoptató riffeket, az örvényszerű dobjátékot, a morajló éneket és álltalában a tőlük megszokott gyors és brutális tempót. A rendkívüli lendületből a Dead Inside elejére látszólag veszítenek ugyan, ám valójában a track a középtempójú és a gyors megközelítésű death-csapások kiváló egyvelege – pillanatok alatt a kedvencem lett. Szóval nekik sem kell leckét adni metálból, hiszen a hibátlan dalszerzési készségük önálló karakterré formálja a dalokban felhalmozott ötleteiket. Nem árulok el nagy titkot, amikor kijelentem, hogy szerintem ők álltak merészebben-kísérletezősebben a projekthez, ami igazán meghozta a gyümölcsét. Dalszövegeik a szellem végtelenül messzire ment kalandozását ábrázolják, amivel tetemes mennyiségű dühöt, sötét energiát és egyéni agressziót préseltek a dalokba.

Végezetül mi kifejezőbbet mondhatnék annál, minthogy a Split jóval túlmutat – az egyébként erdélyi – kiadójuk találékonyságán. Az Alliance of Death az eredetiség és a merész megoldások sötét szálláshelye. Egy remek kiadás kifejezetten a death metal rabjai számára, szerte a világon!

Kiadó: Pest Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Death Metal
Webfacebook.com/OblivionCemetery / facebook.com/disinterperu

Tracklist:

  1. Disinter (Peru) – Plegaria e Guerra intro / Venganza
  2. Disinter (Peru) – Ancient Funeral
  3. Disinter (Peru) – Black Pest
  4. Disinter (Peru) – Massive Annihilation
  5. Disinter (USA) – Reanimate the Ravenous
  6. Disinter (USA) – The Hell We’ve Become
  7. Disinter (USA) – Dead Inside
  8. Disinter (USA) – We Are One

Pontszám: 9.5

Kapcsolódó cikkek

DISINTER – Breaker of Bones

Herczeg Frigyes

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek