Lemezismertetők

DISMEMBER – Dismember

Kiadó: Regain Records

Weboldal: myspace.com/dismemberofficial

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death metal

 

 

 

 

A Dismember számos bírálatot kapott az elmúlt években, mivel sok régi rajongójuk szerint 2004-es „Where Iron Crosses Grow” és 2006-os „The God That Never Was” albumukkal távol kerültek old school death metál gyökereiktől, és túlontúl „göteborgos” muzsikába kezdtek. Jóllehet csakugyan végbement némi dallamosodás a csapatnál, én ezt a két albumot is igazi minőségi svéd death metál albumnak tartom. Akinek azonban nem sikerült kibékülnie az új hangzásvilággal, most garantáltan megnyugodhat és hátradőlhet, mert a mostani egy igazi retro album lett.

Talán mert idén 20 éves ez a veterán csapat, most érezték elérkezettnek az időt, hogy egy self-titled albumot adjanak ki. Az album minden tekintetben „vissza a ’90-es évekbe” szellemiségben íródott; itt bizony egy az egyben a Death Metal albummal fémjelezhető korszak érzése köszön vissza, és ez még a hangzásra is igaz: koszos, bunkó, minden fajta fifikát, sallangot nélkülöző ösztönös svéd death metál. Van a Dismembernek egy annyira egyedi dallamvilága, hogy a lemez indításakor szó szerint a legelső másodpercben, az első hangról tudni lehet, melyik banda forog a lejátszóban. Ugyanakkor gyakran (talán a kelleténél többször) az volt az érzésem a lemez hallgatása közben, hogy „ezt már hallottam valahol”, valószínűleg egy korábbi Dismember korongon.

Néhány szó a számokról. A Death Conquers All egy jól sikerült, erős nyitótétel, benne a Dismember összes védjegyszerű elemével: könnyen megjegyezhető, néha már-már punkos riffek, nagyon kellemes, bár nem éppen túlbonyolított szóló (ez néha tényleg nem sokkal több a tremolo kar kínzásánál), és persze Matti Kärki azonnal felismerhető hangja. Kärki a „szereted vagy gyűlölöd” vokalisták prototípusa. Teljesen egyedi hangja van, amely megkülönbözteti a tucat death metál hörgőktől. Sokan nevetségesnek találják ezt acsarkodó, kutyaugatásszerű orgánumot, én azonban már el sem tudom képzelni nélküle a Dismembert. Szerintem nagyon passzol a zenéhez, és ami különösen érdekes: ez a hang 18 éve – mióta belépett a zenekarba – jottányit sem változik. Szóval igazi old school arc!
A második, kimért „Europa Burns” egészen sötétre sikeredett, ez a dal például mintha szinte folytatása lenne a Hate Campaign címadójának. Annak ellenére mondható igen jónak, hogy gyakorlatilag egyetlen témára épül.

Személyes kedvencem az albumról a hármas Under A Bloodred Sky: gyors tuka-tuka dob, és egy nagyon eltalált, szinte „slágeres” refrén; a dal közepén van egy kellemes, kicsit melankolikus szóló, majd négy perc után egy kicsit váratlan, szinte heavy metálos szóló következik. Kétség kívül a Dismember legjobb pillanatai között van ez, és koncerten biztos óriásit fog szólni! Egyébként a Dismembernek nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy észrevegyék és sokszor eljátsszák a legjobban sikerült témáikat, ez különösen szembetűnő ebben a számban. Kiemelkedik még a Tides of Blood is. Nagyon szép, fílinges szólóval kezdődik (megint csak nagyon ismerős valamelyik korábbi dalból), majd egy igen komor, hol lassan fortyogó, hol dühösen kalapáló szám kerekedik ki belőle. Nekem még a „To End it All” nyerte el a tetszésemet, jóllehet nincs gyenge szám az albumon, nekem még. Nagyon dinamikus, pörgős, és van a közepén egy hatásos leállás, továbbá a refrén is igen élvezetes.

Elég erős album lett a jubileumi Dismember. Nem az eddigi legjobb lemezük – a sokak által (számomra érthetetlenül) előszeretettel fikázott Hate Campaign-t talán nem is lehet túlszárnyalni -, de mindenképp remek munka, amelyben kizárt a csalódás. Persze lehetne mondani, hogy semmi újat nem mutat, vagy hogy ugyanazokat a dolgokat sütik el századszor. Ez tulajdonképpen igaz is, de hát kit érdekel, ha századszor is iszonyatosat szakít? A számok nem mind egyformán jók (az album közepén összegyűlt néhány szürkébb nóta), ezért maximum pont nem jár, de mindenképp minőségi alkotás ez a svéd death metál királyaitól.

Tracklist:

1. Death Conquers All
2. Europa Burns
3. Under A Bloodred Sky
4. The Hills Have Eyes
5. Legion
6. Tide of Blood
7. Combat Fatigue
8. No Honour In Death
9. To End It All
10. Dark Depth
11. Black Sun

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Dismember retrospektív

Equimanthorn

Dismember Interjú

Davkov

DISMEMBER – Massive Killing Capacity

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek