Lemezismertetők

DODECAHEDRON – Dodecahedron

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: www.ddchdrn.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black Metal / Avant-garde

Brief Sum: A disturbing, worrying, bizarre and depressive stuff, reinforced by the shouting vocal of M. Eikenaar. An extreme album indeed, however I have no idea what was the purpose of the Dutch with this one.

Tudjuk jól, hogy Hollandia az extrém metal színtérnek mennyi (milyen sok) zenekart adott. Ezek közül többen komoly hírnevet, rajongótábort szereztek maguknak (pl. Thanatos, Sinister, Asphyx, Pentacle), mások maradtak kultikus szinten (pl. Monastery, Phlebotomized, Mourning), akikre kevesen emlékeznek, akikre kevesebb figyelem irányult. Elsősorban a death, death/doom színtéren jeleskedtek Tulipán ország bandái.

Ha black metalról beszélünk, csak a Funeral Winds neve jut eszembe így hirtelen, más, a műfajon belül tevékenykedő holland zenekart nem tudnék megemlíteni. Értelemszerűen cikkem tárgya Németalföldről érkezett és egy új, friss formációról van szó. Korábban Order Of The Source Below-ként léteztek és 2011 elején vették fel a Dodecahedron nevet. Mielőtt leszerződtek volna a Season Of Mist-hez két dalukat (Allfather, Vanitas) tették online közzé.

A black/avantgarde metalként aposztrofált korongtól egy olyan zenét vártam, mint amilyet az Arcturus, a Ved Buens Ende vagy a múltkoriakban a Hail Spirit Noir alkotott, erről azonban szó sincs. Az avantgarde jelző teljesen fals szerintem, a biográfiában olvasható dicséret úgyszintén (hadd ne idézzem) és a black metalhoz is kevés köze van. Nyomasztó hangulatú, az embert az őrületbe kergető, kapaszkodót egyáltalán nem kínáló dalaik disszonáns riffekre, harmóniákra épülnek, ilyetén sokkal inkább az elvont, experimentális csapatok zenei világához áll közel az anyag. Zömében borult, elnyújtott, ambient-be hajló témákból (pl. a Cynic-et idéző, űrhangokkal kombinált, 10 perc fölé kúszó Vanitas, Descending Jacob’s Ladder) merítenek és noha felbukkannak gyors black-be (vagy death/grind-ba) hajló részek (pl. Allfather, I, Chronocrator, View From Hverfell II: Inside Omnipotent Chaos – benne egy nagyon súlyos, funeral doom-os betéttel), ezeket is megtörik a már említett borult, disszonáns elemekkel, zajokkal. Az emberi érzelmeket abszolút felkavaró, nyugtalanító, bizarr, depresszív hangulatú anyagról van szó, melyet M. Eikenaar énekes üvöltése csak megerősít.

Az biztos, hogy a korong kimeríti az extrém jelző fogalmát, csak azt nem tudom, mi volt a hollandok célja ezzel az alkotással. Óvatosan kéretik hozzá közelíteni.

SAMPLE:
Facebook link

Tracklist:

1. Allfather
2. I, Chronocrator
3. Vanitas
4. Descending Jacob’s Ladder
5. View from Hverfell I: Head above the Heavens
6. View from Hverfell II: Inside Omnipotent Chaos
7. View from Hverfell III: A Traveller of the Seed of the Earth

Pontszám: 6

Kapcsolódó cikkek

Dodecahedron – TETRAHEDRON – The Culling of the Unwanted from the Earth (official premiere)

KMZ

A Dodecahedron elkezdte új albumának felvételeit

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Sólstafir, Kells, Dodecahedron, Drudkh, Ghost Brigade

KMZ

Hot News – Season of Mist news: Dodecahedron, Leng Tch’e

KMZ

Hot News – Season of Mist news: New Signing – Nothnegal – Dodecahedron – Nader Sadek

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek