Lemezismertetők

DOMINICI – O3 A Trilogy Part 3

Kiadó: Inside Out Records

Weboldal: www.dominici.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Progressive metal

 

 

 

Charlie Dominici nevéről a legtöbb metal fanatikusnak a Dream Theater és annak zseniális első lemeze, a When Dream And Day Unite ugrik be elsőre. Az egy ideig Kecskeméten élő énekes azonban pár éve egy saját zenekart hozott össze fiatal szardíniai zenészekkel.

Az együttműködés első gyümölcse a zseniális O3 trilógia második része volt, amit idén követett jelen ismertető tárgya, a trilógia harmadik, befejező része. A két lemez között eltelt időben hallhatóan nem pihentek sokat, ezen a lemezen még nagyobb hangszeres tudást, felkészültséget és jobb dalokat vonultatnak fel a fiatal zenészek és Charlie is változatosabban énekel mint az előző lemezen. A hangzásra egy szavam sem lehet, a bandatagok teljes uralmuk alatt tartották a Szardínián készült felvételeket, egyedül a keverésbe és a maszterelésbe szólhatott bele Michael Teske hangmérnök. Az egész lemez szinte lélegzik, egyedül talán a billentyűs, Amerigo Rigoldi szorul háttérbe néhány ponton, egyébként szinte lehetetlen belekötni a megszólalásba.

Maga a lemez egy képzelt híradással indult, miszerint nukleáris robbanás volt a Közel-Keleten, a nemzetek összefogása megszűnik és egy új világháború áll a küszöbön. A lemezen egyébként végig hasonlóan fajsúlyos témák kerülnek elő (pl: terrorizmus), de az előző résszel ellentétben a dalok inkább a történetet mesélik el a főszereplő Anthony Dam nyomozó szemszögéből. A nyomozó a történet során egy fanatikus szekta által irányított embert követ, akit a világ megmérgezésével bíztak meg, de lassan ráébred, hogy valami nagyobb dolog van készülőben, azonban a végső poént nem lövöm le, mindenki hallgassa meg a lemezt és élje át a nyomozó kalandját.

A nyitó King Of Terror elején a már említett híradásbejátszás hangzik el, majd egy zongorás átvezető után csapnak a húrok közé a srácok. Az album egészéről elmondható, hogy kiemelkedő dob és gitárjáték hallható az anyagon, a lírai So Help Me God-ot leszámítva végig nagyszerű, erőtől duzzadó, bombasztikus progresszív metalt hallhatunk, amit Charlie Dominici kifejező éneke tesz még jobbá. Különösen tetszett a már említetteken kívül a Liquid Lightning és a záró (!) Genesis (!) (Bibliaismerők előnyben). Utóbbi közel 11 percével a lemez leghosszabb tétele, de egy pillanatig sem válik unalmassá: fergeteges hangszeres orgia vezeti be mintegy öt percben a történet végkifejletét és az emberiség problémáinak megoldódását, a lezárás pedig ismét nagyszerűre sikerült, csakúgy mint a szám első fele.

A csapatot továbbra sem lehet Dream Theater klónnak tartani, nyilván az összehasonlítás elkerülhetetlen Charlie Dominici hátterének az ismeretében, de a banda kiállta a próbát. Még ha nem is definiálta újra a stílust, egy nagyszerű lemezzel örvendeztette meg a prog metal híveit és remélhetőleg nem csak őket, mert ezt a lemezt bátran ajánlanám a power és heavy metal rajongóinak is.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. King Of Terror
2. March Into Hell
3. So Help Me God
4. Liquid Lightning
5. Enemies Of God
6. Revelation
7. Hell On Earth
8. Genesis

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek