Lemezismertetők

DOMINION OF SUFFERING / PHOBONOID – Dominion of Suffering / Phobonoid

Phobonoid Cover240617

42 percnyi rémálom az elkárhozottak világában. Azt gondolom ez a mondat foglalja össze a legvelősebben mit jelent az olasz industrial black/doom Phobonoid és a kassai death/black Dominion of Suffering összefogása.

A szóban forgó splitet először Necroeucharist Productions adta ki kazettán, ám tekintettel az anyag frekventált voltára, a Godz ov War átvette és legnagyobb örömömre CD-n is piacra dobta Moloch bestiális vérebeinek emez véres harapását. Mielőtt bemutatnám a zenét, essen szó a rémálmokba illő borítóról, amit a Nuno Zuki-féle Belial NecroArts asztalán készült. Az avantgárd megjelenés a lehető legjobb választás, elképzelni se tudom mi passzolna ide jobban. Most pedig lássuk a két zenekar kézfogását, akinek a dalszövegek a halál, a sötétség és a kegyetlenség zenei birodalmában születtek!

Az első felvonás a 2020-ban aktivizálódott Dominion of Suffering-é (Quasar ének; Dr. Channard gitárok, basszus és Neptun dobok), akik néhány vendégzenésszel (Svarthen gitárok; Ľubo Lokša gitárok és V billentyűk) feltöltve soraikat, három hosszabb dührohamot mutatnak be démoni előadásban, minimális dallamhasználattal. A kísérteties, rövid sátáni intro után lecsap a klausztrofóbia, indul a The Way of Destruction az első kárhozottüvöltés, kesze-kusza gitármintákkal, őrült szólóval, monotonul kattogó dobokkal és kínzó, elgyötört vokállal, hatalmas lendülettel. Bár a váltások eltaláltak, de a szintetizátor és a félelmetes ének és a gyors tempó a textúrát végig a tébolyult tartományban tartja fogva. Rettegésekkel teli élményeket kínál a pörgős Descendant of the Fallen Gods is, melynek egyszerűbb alapütemét a komplexitás csúcsáig fokozzák. A dobjáték és gitárszóló egyaránt nagyon a helyén van. Az alakulat szerintem az Illusion of Life’s Worth-ben tér vissza a bemutatkozó albumukon (Birth of Hateful Existence) megszokott és megszeretett osztályába. Vagyis a mizantróp brutalitás persze továbbra is könyörtelenül tarol, de van némi kimozdulási igény a sötétség dallamosabb kifejezése felé. A háromszámos csomagot ugyanaz a Barla Martin maszterelte, aki a debütalbumon is közreműködött a keverőpultnál, így a hangzásra panasz nem lehet!

Úgy tűnik, e pokolbéli hánykolódásban szlovákiai barátaink az atmoszférateremtés közben nem mindig jutnak a lényegre, és főként a számok indokolatlan elnyújtása, valamint az ismétlődő variációk kapcsán hagynak bennem néhány kérdőjelet.

A második felvonás ugyancsak három szerzeményt tartogat, de ez már a Phobonoid mögötti multiinstrumentalista, Lord Phobos dalszerzői vénáját dicséri. Zenéje ugyan rejteget néminemű gépies ízt, és persze van mögötte agresszivitás, mégis választékos marad. Alkotásai fenntartják a magas színvonalat, ami itt izgalmas ereszkedésekben, célzott dinamikában és számos ipari zaj passzusban tükröződik. Nehéz elhinni, hogy az egész struktúra mögött mindössze egy ember áll! Első vágása az epikus színezetű Cosmonauta Eterno I, egy elefánthossznyi alkotás. Kaotikus felvezetés, éles riffek, dübörgő ütések és nyugtalan hörgések jellemzik. A Dominion of Suffering-hez hasonlóan a Phobonoid-nál is azt érzem, hogy ez a hosszúság nem indokolt, mindazonáltal a megszállott, lendületes játék itt jobban magába szív, így a 10 és fél perc viszonylag hamar elszalad. A Cosmonauta Eterno II lassú, vontatott felépítése picit próbára teszi a türelmem, de fenyegető aurájával és disszonáns élével teljesen elégedett vagyok. Az Industrial alapok, a doom riffek, és bivalyerős groove a közökben elsöprő atmoszférát generálnak, amely halált és pusztítást varázsol. A második blokkot, egyben a splitet is az istrumentális Crionia zárja. Ez a kissé szürreális dark ambient noise meglehetősen békés lezárása ennek az izgatott kiadásnak.

Látszik, hogy trentinoi barátunk az ügyesen kivitelezett dallamok fölött eredendő hatalommal rendelkezik, de a szélsőséges érzelmek átadásán kívül e tételeket nem éreztem igazán célzottnak. Mintha valaki kiásna egy holttestet, hogy azután egyszerűen csak otthagyja közszemlén. Persze a cél lehetett ez is…

Egy szó, mint száz, egy átfogó, ugyanakkor két nagyon személyes önkifejezéssel lesz dolgod, ha felteszed ezt a lemezt. Láthatóan egyik zenekar sem kívánta feláldozni saját arculatát, így ezen túlvilági pillanatképekben mindösszesen a hivatástudat, valamint a black metal iránti elhivatottságot találod majd közösnek. Talán ez éppen elég! Az extrémitások iránt nyitott hallgatóknak ópium lesz!

Kiadó: Godz Ov War Productions
Kiadás éve: 2023
Stílus: Death Black Metal / Industrial Black Doom
Webfacebook.com & facebook.com/phobonoid

Tracklist:

  1. DOMINION OF SUFFERING: The Way of Destruction
  2. DOMINION OF SUFFERING: Descendant of the Fallen Gods
  3. DOMINION OF SUFFERING: The Illusion of Life’s Wohrt
  4. PHOBONOID: Cosmonauta Eterno I
  5. PHOBONOID: Cosmonauta Eterno II
  6. PHOBONOID: Crionia

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek