Lemezismertetők

DORDEDUH – Dar De Duh

Kiadó: Prophecy Prod.

Weboldal: facebook.com/Dordeduh

Kiadás éve: 2012

Stílus: Atmospheric Folk / Black Metal

Brief Sum: Those who like the work of Negura Bunget can bravely invest in Dordeduh’s new album, or if you’re into bands with a unique image and are open to slowly evolving, non mass produced, slow musical voyages, should try it.

 

A Negura Bunget kettészakadása annak idején érzékenyen érintett. Bár a Negura 2010-es korongja megnyugtató volt számomra, de féltem, hogy a Hupogrammos vezette „másik fél” (mely a „Dordeduh” nevet kapta) ezzel a történéssel vakvágányra kerül. Még a két évvel ezelőtti Ep-vel sem sikerült meggyőzniük, sőt az első nagylemezt felvezető klippel meg végkép összezavartak. Nem tudtam mit várjak tőlük. Ám a tavaly megjelent „Dar De Duh” címet viselő terjengős majd 80 perces korong minden kételyemet, és félelmemet elűzte, és még arra is választ adott, hogy a szakítás hátterében egyértelműen személyes okok álltak, ugyanis a Dordeduh zenéje eléggé közel áll a Negura Bunget világához. Ez, hogy most kinek jó vagy kinek sem azt döntse el mindenki maga. Én kifejezetten örülök, hogy Hupogrammos és társai maradtak a kijelölt úton és ismét egy spirituális utazással örvendeztetnek meg minket. Továbbra is nehéz írnom egy ilyen összetett és szerteágazó zenei koncepcióról, melynek meghallgatásával olyan ősi erők szabadulnak fel, hogy az érzéseket szavakba önteni nem nagyon lehet. Bár tény, hogy aki távol áll a folkos\atmoszférikus metal világtól az továbbra sem leli majd örömét ebben a lemezben. Ám aki ráérez, és alapból bírja az effajta zenei utazást annak egy örök élmény marad a korong végighallgatása.

Zenei képzettség terén csak is a legfelsőbb ligába tartoznak a Dordeduh zenészei is, elég csak meghallgatni a szinte mindent felvonultató több mint negyed órás lemezt nyitó „Jind de tronuri”-t. S ez még csak  a kezdet. Jön utána a progresszívebb „Flăcărarii”, vagy az ének tekintetében mindent felvonultató „E-an-na” vagy a lemezt záró teljesen népi hangszerekkel előadott „Dojană „. Ezek persze csak kiragadott példák, apró szeletei a zene örvénylő, folyamatosan változó zenei arculatának. Melyben megférnek egymás mellett a népi hangszerek, az atmoszférikus betétek, a gyors blackes tekerések, a progresszív zenei kiállások. S ezeket összegyúrva és az ősi román nyelvel megfűszerezve alakul ki az-az egyedi zenei koncepció melyet Dordeduh-nak hívunk. Ezek után élőben is látni kell a bandát ez nem kétség. Még ha kifejezetten nem is fesztivál zene ez egy klubban hatalmas élmény lenne látni őket.

Aki tehát bírja a Negura Bunget zenéjét az bátran beruházhat a Dordeduh lemezére is, de próbálkozhat vele az is, aki csak simán egy önálló arculattal rendelkező zenekarra kíváncsi és nyitott egy lassan kibontakozó, nem tömegfogyasztásra készült, időt igénylő zenei utazásra. Nem szaporítom tovább a szót egy káprázatos és magával ragadó mű a „Dar de Duh”.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Jind de tronuri
2. Flăcărarii
3. E-an-na
4. Calea roților de foc
5. Pândarul
6. Zuh
7. Cumpăt
8. Dojană


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Hot News: The Vision Bleak / Saturnus / Dordeduh – Joint European tour in autumn 2013

KMZ

Hot News: Dordeduh – „Flacararii” live video clip now public

KMZ

Hot News: Dordeduh – Statement from band about „Dar De Duh” book edition production delay

KMZ

Hot News: Dordeduh – „Dojana” video clip now public

KMZ

Hot News: Bethlehem / Secrets Of The Moon / Dordeduh – Tour dates for autumn 2012 confirmed

KMZ

Hot News: Bethlehem / Secrets Of The Moon / Dordeduh – Joint European tour in autumn 2012

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek