Lemezismertetők

DRAGONLAND – Under The Grey Banner

Kiadó: AFM Records

Weboldal: www.facebook.com/dragonlandband

Kiadás éve: 2011

Stílus: Symphonic Power Metal

Brief Sum: An awesome album from the Sweden and you really cannot fail with this one in case you like this kind of music. It is recommended to get „Under the Grey Banner” as soon as possible.

 

Aki egy kicsit is jártas a kemény zenék világába annak csak elég annyit mondanom, hogy a már több mint tíz évvel ezelőtt alakult svéd formációnak a neve: Dragonland. S innen már valószínűleg tudja is, hogy milyen zenét játszanak. Naná, hogy szimfonikus power metalt. Akinek ezáltal rögtön az olasz Raphsody (of fire) neve ugrik be, az szintén nem jár messze a valóságtól. Mindenki tudja, hogy ez a stílus is már eléggé kivan vesézve, így fel kell kötni a nadrágot annak, aki valami értékes művel akar előállni. A Dragonland már régóta űzi a szakmát, de az igazi áttörés még várat magára. Talán a most megjelent ötödik alkotásuk az „Under the Grey Banner” változtat ezen.

A magam részéről mikor még régebben meghallottam egy nótájukat csak vontam egyet a vállamon, de most végre kaptam az alkalmon, hogy ne csak felületesen ítélkezzek. S milyen jól tettem, ugyanis minél többet hallgatom, az ezelőtt csak egy legyintéssel elintézett zenekart annál jobban tetszik. Nem hiába szól a mondás : „ne ítélj elsőre”. Pedig aztán semmifajta világmegváltásra nem kell gondolni,egyszerűen csak egy élvezetes zenét vezetnek elő, melynek szárnyán egy elménk által, elénk vetített fantázia világba repülhetünk el. A már említett olasz brigád zenéje sokszor felsejlik a lemez hallgatása közben, de azért különbség is akad. Például itt nincs annyi zenei „cicoma” és a vastag kórusok is hiányoznak, és a nagyzenekari részek sem annyira tömények. Viszont vannak kiváló dalok, keményen megszólaló riffek, elszállós kalandozós részek és nem utolsó sorban egy tökéletes hangú énekes Jonas Heidgert. Kinek magasztosan szárnyaló hangja és azonnal fülbemászó refrénjei nélkül a lemez sokkal szegényebb lenne. Pedig a többi hangszert sem kell félteni. Persze nem lépnek át semmilyen bonyolultabb zenei kalandba, de kiválóan hozzák a nóták egységes sokszínű alapját, külön kiemelve a szólókat is. A tempók tekintetében is van egyfajta sodrása a zenének, hogy aztán közbe egy-egy színesítő zenei motívummal magával ragadja a hallgatót. A riffek is inkább egyszerű döngölős power\heavy karakterrel vannak leöntve és a billentyűs hangszer pedig finoman adagolja a néha már nagyzenekari magasságokba törő témákat. Ezen elemek összessége pedig egy olyan magával ragadó zenei kompozícióvá áll össze, hogy az ember alig tudja kiverni a fejéből a nótákat. Elég csak meghallgatni a lemezt nyitó „Shadow Of The Mithril Mountains „ vagy a „A Thousand Towers White„-ot, hogy a lemez két legjobb dalról „Fire And Brimstone„ és a „The Black Mare„-ról ne is beszéljek. A lassabb dalok közül a keményebb kötésű „Dûrnir’s Forge „ sikerült kiválóra, a lemez címadó dalában pedig még durvább zenei stílusba is belekóstolnak.

Így a végső konklúziót levonva, egy remek korongot hoztak össze a svédek, és aki egy kicsit is szereti ezt a fajta zenei világot nem nyúlhat mellé és ajánlatos, hogy már holnap szerezze be az „Under the Grey Banner”-t.

Tracklist:

1. Ilmarion
2. Shadow the Mithril Mountains
3. The Tempest
4. A Thousand Towers White
5. Fire and Brimstone
6. The Black Mare
7. Lady of Goldenwood
8. Dûrnir’s Forge
9. The Trials of Mount Farnor
10. Throne of Bones
11. Under the Grey Banner
12. Ivory Shores

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Dragonland: First new track from upcoming album available!

KMZ

Hot News – Dragonland: release date, album title, tracklist unveiled!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek