Lemezismertetők

DRÅPSNATT – Hymner Till Undergången

Kiadó: Frostscald Records

Weboldal: myspace.com/drapsnatt

Kiadás éve: 2010

Stílus: Folk / Black

Brief Sum: Dråpsnatt is about music. It’s about that melancholic, bitter, but in the meantime wonderful and heart-gripping journey that can be translated into musical notes only by a chosen few. When listening to it, you can travel to a far-away spot of the world, or even to another dimension, but surely far away from your body.

A svéd zenekar második albuma idén nyáron jelent meg. Kifejezetten örülök annak, hogy télen került hozzám a Hymner Till Undergången, ezekben a napokban az az atmoszféra, amelyet zenekarnév mögött megbúvó két srác teremt, még inkább célt talált, maximális hatást ért el. Arról nem beszélve, hogy már vágytam valamilyen komor, lélekérintő utazásra. Röviden összefoglalva: ez album jókor volt jó helyen.

A duó komoly elkötelezettségét többek között az is bizonyítja, hogy túl sok információ nem kering róluk se a neten, ennek talán némileg ellentmond a Myspace és a Facebook lokalizációjuk, de ezek sem a pózokról, a magamutogatásról szólnak, csak a pőre adatok felsorolásának adnak helyet. A Dråpsnatt a zenéről szól. Arról a melankolikus, keserű, de ugyanakkor csodálatos és szívbemarkoló utazásról, amelyet csak keveseknek adatik meg hangjegyekkel tolmácsolni. Amikor hallgatja az ember, akkor eljut a Föld egy másik, távoli szegletébe, vagy akár egy másik dimenzióba, de az biztos, hogy a testétől minél messzebb kerül. A földi fizika nevetséges, jelentéktelen ténnyé deklarálódik, miközben az érzelmek másodpercenként egyre erősebb intenzitással szakítanak ki porhüvelyünkből. Viszont ez az előbb említett utazás még véletlenül sem a mákonyos kábulat jegyében születik, hanem a tiszta, finom szálakkal átszőtt, egyetemes ökoszféra, amelynek jelentőségével nem vetekedhet a földi létünk hétköznapisága, amit mi, porszemek jóformán fel sem foghatunk, ami már ősidők óta létezett az ember megjelenése előtt. Ez a szféra az anyagi és a szellemi kapcsolat, egy egységes szövedék, egy olyan kohézió, amely csak együtt nyújthatja azt, amit az univerzum képvisel.

A Dråpsnatt black metalja leírhatatlan természetességgel hódítja meg, az arra fogékonyakat. A sallang- és hatásvadászmentes, harmóniákban gazdag zongorafutamok, szintiszőnyeg, akusztikus gitár mellett tökéletesen megfér Vinterfader Varg Vikernes fénykorát idéző vokálja és a súlyos gitárriffek is. A borító és a boolet csak felteszi az i-re a pontot. A képeket szemlélve, a nyugalmat sugárzó fenséges tájképek ebben a szürke tónusban nem kevés feszültséget is teremtenek, szinte kézzelfogható a természet monumentalitása, amely bármikor maga alá temetheti a szemlélőt. Még előttünk áll néhány hét az évvégéig, de számomra a Hymner Till Undergången már az év albuma.

Tracklist:

1. En Ensam Sol Gar Ner
2. Arvssynd
3. Drapsnatt
4. Mannen I Min Spegel
5. Somna In
6. Ve Er
7. Tonerna De Klinga
8. En Besvuren Plats
9. Gasten

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Nordvis welcomes Dråpsnatt to the fold!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek